Sojenje v zadevi Patria na ljubljanskem okrajnem sodišču se bliža koncu. Foto: BoBo
Sojenje v zadevi Patria na ljubljanskem okrajnem sodišču se bliža koncu. Foto: BoBo
Janez Janša Jože Zagožen sojenje patria
Prvi narok v zadevi Patria je bil septembra 2011. Foto: BoBo
Andrej Ferlinc tožilec sojenje patria
Tožilec Andrej Ferlinc je prepričan, da je linija vplivanja potekala od nekdanjega predstavnika Patrie za Slovenijo Reija Niittynena in Riedla prek Wolfa in Zagožna do Janše. Foto: BoBo
Afera Patria pred epilogom

Tožilstvo je svoje zaključne besede predstavilo prejšnji ponedeljek, prav tako tudi zagovornik predsednika SDS-a Janeza Janše Franci Matoz. Na ponedeljkovi obravnavi bodo imeli zaključne besede še zagovorniki preostalih obtožencev. Obstaja pa tudi možnost, da bo sodnica Barbara Klajnšek razglasila sodbo.

Prvi narok je bil septembra 2011
Nekdanjega predsednika vlade in predsednika SDS-a Janeza Janšo, nekdanjega prvega moža HSE-ja Jožeta Zagožna, poslovneža Walterja Wolfa, lastnika podjetja Rotis Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča obtožni predlog bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov 8 x 8 za Slovensko vojsko.

Po mnenju tožilstva naj bi Janša in Zagožen sprejela obljubo nagrade, Wolf in Zagožen pa sta tudi posredovala v poslu. Tako naj bi Zagožen druge posrednike obveščal o navodilih Janše in zahteval izplačilo 30-odstotnega predplačila provizije.

Lastnik Rotisa Črnkovič pa naj bi Zagožnu in Krkoviču za SDS obljubil delež dobička Rotisa, ki bi ga ta ustvaril kot lokalni zastopnik Patrie. Krkovič naj bi to obljubo plačila deleža dobička sprejel v zameno, da kot pomočnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske podpira Rotis pri prizadevanjih, da postane lokalni partner Patrie. Na zatožno klop ljubljanskega okrajnega sodišča je peterica obtoženih prvič sedla septembra 2011.

Zvrstilo se je okoli 60 obravnav
Od septembra 2011 se je zvrstilo okoli 60 obravnav. Sprva so zagovorniki obtoženih skušali izločiti dokaze, pridobljene na Finskem in v Avstriji, ki naj bi bili pridobljeni s kršenjem človekovih pravic. Sodnica je nato sklenila, da dokazov ne bo izločila.

Po prebranem obtožnem predlogu in zagovorih obtoženih, ki so obtožbe odločno zavrnili, se je januarja 2012 začel dokazni postopek. Zvrstile so se številne priče, od zaposlenih na ministrstvu za obrambo, do uslužbencev Patrie ter posrednika v poslu Hansa Wolfganga Riedla, ki ga je avstrijsko sodišče aprila obsodilo v več točkah obtožnice, med drugim za podkupovanje v Sloveniji.

Nobena izmed prič ni neposredno potrdila obtožb tožilca, nekateri so pojasnjevali le, da je bila pri projektu pomembna podpora vlade, vendar zato, ker je pri poslu šlo za veliko davkoplačevalskega denarja. Nekatere priče pa so se med zaslišanjem večkrat sklicevale na pravico, da jim ni treba odgovarjati na vprašanja, ker so v kazenskih postopkih zaradi dobave Patriinih oklepnikov.

Ključni dokazi so elektronska sporočila in zapisi
Za tožilstvo tako ključni dokazi ostajajo elektronski zapisi in sporočila, ki so jih našli policisti na računalnikih obtoženih v vseh treh državah. Tožilec Andrej Ferlinc je prepričan, da je linija vplivanja potekala od nekdanjega predstavnika Patrie za Slovenijo Reija Niittynena in Riedla prek Wolfa in Zagožna do Janše. Toliko členov v verigi naj bi bilo, ker bi tako lažje drug na drugega prevalili odgovornost, je menil tožilec.

Med ključnimi dokazi je tako osnutek elektronskega sporočila, namenjenega Riedlu, ki ga je sestavila Črnkovičeva žena in v katerem se omenja poznanstvo z Janšo, ter šablona, ki je nastala le nekaj dni po sestanku 1. septembra 2005 in v kateri naj bi se "daleč pred razpisom" dogovorili, da bo Rotis lokalni partner Patrie. V šabloni je zapisana razdelitev denarja, omenja pa se tudi vojaška oprema ter formula "TK + IC + JZ", kar po mnenju tožilstva kaže na namen razdelitve provizije.

Celotno zgodbo je po mnenju tožilstva razgalil neuspeli poskus izplačila provizije. Februarja 2007 je Riedl na osebni račun Wolfa nakazal 2,3 milijona evrov, kar naj bi bilo 30-odstotno predplačilo provizije, vendar se je dvig tega denarja Wolfu izjalovil. Bančni uslužbenec je nato prijavil sum nepravilnosti, kar je sprožilo preiskavo v Avstriji.

Obtoženi menijo, da gre za političen proces
Obtoženi in njihovi zagovorniki trdijo, da gre za politično motiviran proces ter da obtožni predlog temelji na izmišljotinah. Janša pravi, da tožilec zagovarja miselni delikt, očitki pa da se nanašajo na neugotovljen kraj, čas in način izvedbe kaznivega dejanja.

Odvetniki so tožilcu tudi očitali, da je obtožni predlog pomanjkljivo spisan in da ne vsebuje vseh dejstev in okoliščin, ki konkretizirajo očitano kaznivo dejanje, kar obtoženim onemogoča pravico do obrambe.

Dokazov, da bi Janša prejel obljubo podkupnine, nikoli ni bilo in jih nikoli ne bo, je poudaril Janšev zagovornik Franci Matoz. Janša po njegovih besedah tudi ni imel vpliva na ljudi na obrambnem ministrstvu, ki so odločali o nakupu oklepnikov. Tožilstvo pa v dokaznem postopku ni navedlo niti enega dokaza o tem, kje, kdaj in na kakšen način naj bi Janša sprejel obljubo nagrade.

Vsaka drugačna sodba kot oprostilna bi po oceni Janše sicer pomenila večji razpad prava in pravičnosti v Sloveniji, kot je bilo to v primeru procesa JBTZ pred 25 leti.

Sojenje se bo skoraj zagotovo nadaljevalo na drugi stopnji
Oprostilni ali obsodilni sodbi bodo skoraj zagotovo sledile pritožbe in zadeva se bo preselila na višje sodišče. Okrajno sodišče pa mora do konca pripeljati tudi sojenje zoper Zagožna in Wolfa, saj sta zaradi bolezni oziroma odsotnosti izključena iz postopka.

Tokratno obravnavo naj bi pospremil tudi shod v podporo Janši, ki je prek Facebooka napovedan ob 15. uri pred ljubljansko sodno palačo. Na Facebooku pa se je pojavila tudi skupina njihovih nasprotnikov pod imenom "Janša mora v arest", ki prav tako poziva k protestu pred sodiščem.

Afera Patria pred epilogom