Člani stranke SDS na čelu s predsednikom Janezom Janšo so v Šentjanžu pri Dravogradu obravnavali tekoči gospodarski in politični položaj v Sloveniji ter njegovo projekcijo v prihodnjih štirih letih. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Člani stranke SDS na čelu s predsednikom Janezom Janšo so v Šentjanžu pri Dravogradu obravnavali tekoči gospodarski in politični položaj v Sloveniji ter njegovo projekcijo v prihodnjih štirih letih. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Posvet SDS-a

Člani stranke SDS na čelu s predsednikom Janezom Janšo so v Šentjanžu pri Dravogradu obravnavali gospodarski in politični položaj v Sloveniji ter njegovo projekcijo v prihodnjih štirih letih. V SDS-u menimo, da je na gospodarski in socialni izziv edini odgovor več ustvariti in odpirati nova delovna mesta, je po srečanju dejal predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša.

Janša: Slovenija potrebuje koalicijo razuma
V volilni kampanji bo SDS volivce skušal prepričati, da ima dobre rešitve za ključne težave Slovenije, je dejal Janša. Ob tem je dodal, da bo treba zagotoviti tudi pravično delovanje države.

"Ko gre za politični odgovor na te izzive, pa menimo, da Slovenija v prihodnjem mandatu potrebuje trdno vlado, trdno koalicijo, nekakšno koalicijo razuma, koalicijo za Slovenijo, ki bo sposobna dajati v ospredje razvojna vprašanja, ki ne bo sprta med sabo, ki ne bo razpadla sredi mandata, ampak bo zdržala te pritiske in po štirih letih lahko pokazala tudi rezultate. In če bo potegnila črto pod njih, bo ključni rezultat večja blaginja ljudi," je poudaril Janša.

Poudaril je, da bi morali v Sloveniji zagotoviti tudi pravično delovanje države, ki bo zmogla državljane obravnavati "ne glede na to, ali so bogati ali revni in ali imajo takšne ali drugačne zveze".

Janša si želi dober rezultat NSi-ja in SLS-a
Glede morebitnega vstopa Zorana Jankovića v volilno kampanjo pa je prvak SDS-a dejal, da če bodo v volilno kampanjo vstopali igralci, ki so že znani in ki so pokazali svoje pristope predvsem v smislu večjega zadolževanja, bodisi države bodisi občin, potem to po besedah Janše "ne bo najava nečesa novega oz. politike, ki jo Slovenija potrebuje, ampak bo to nadaljevanje neke politike, ki je Slovenija ne zmore več".

Dejal je, da želi na predčasnih volitvah dober izid tako NSi-ju kot SLS-u, pa tudi vsem drugim strankam, ki bodo sposobne predstaviti rešitve za ključne gospodarske, socialne in tudi moralne težave.

"Pretiravanje pri odstotku neopredeljenih ni nobena posebnost"
Glede novoustanovljene Stranke za trajnostni razvoj Slovenije, katere predsednik je postal Matjaž Hanžek, pa je Janša dejal, da je razvoj v Evropi in svetu v zadnjih desetih letih pokazal, da ni rešitve v tem, da se samo ena stranka - običajno zelo majhna - ukvarja z ekološkimi vprašanji in trajnostnim razvojem, ker se morajo s tem ukvarjati vse stranke.

Na vprašanje glede javnomnenjskih anket, ki sicer SDS-u napovedujejo zmago, hkrati pa kažejo na visok odstotek neopredeljenih volivcev, je odvrnil, da ni nobena posebnost, da se pri odstotku neopredeljenih volivcev pretirava, po drugi strani pa je to po njegovem mnenju v tem položaju lahko dobro, saj pomeni, da neopredeljeni še čakajo na nekatere rešitve in da se zavedajo globine krize, v kateri je Slovenija, in si želijo konkretnih odgovorov.

"Javnost zasluži odgovor, zakaj je prišlo do podražitve TEŠ-a 6"
Med gospodarskimi zadevami so se člani SDS-a dotaknili tudi naložbe v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj. Janša je poudaril, da gre za investicijo, ki jo slovenska energetika oz. slovenski porabniki elektrike potrebujejo. Tisto, na kar pa morajo po njegovem mnenju odgovoriti investitorji in odgovorni, pa je vprašanje cene oz. podražitve s 600 milijonov evrov na 1,3 milijarde evrov, je dejal. Po njegovem mnenju si namreč javnost zasluži odgovor na to vprašanje.

Janša se je dotaknil tudi afere Patria. Dejal je, da se bo poskušal s to zadevo ukvarjati čim manj, vendar se boji, da se bo Patria ukvarjala z njim, kot se je zadnja tri leta. "Srčno upam, da to ni edini predvolilni program tranzicijske levice," je sklenil.

Posvet SDS-a