Zoran Janković pravi, da odločitve o morebitni kandidaturi na parlamentarnih volitvah še ni sprejel. Foto: BoBo
Zoran Janković pravi, da odločitve o morebitni kandidaturi na parlamentarnih volitvah še ni sprejel. Foto: BoBo
Uroš Jauševec
Ali bo Janković kandidat?

Ugibanja o odločitvi ljubljanskega župana Zorana Jankovića o nastopu na volitvah je s stavkom "Torej, kocka je padla, ljubljanski Jay-Z gre na volitve ... uničit levico," prek Facebooka začinil kar generalni sekretar socialnih demokratov Boruta Pahorja - Uroš Jauševec. A ljubljanski župan je novinarki TV Slovenija Mojci Šetinc Pašek zatrdil, da bo odločitev o vstopu v volilno tekmo sporočil sam, ko jo bo sprejel.

V ponedeljek podpis kandidature?
Neuradno naj bi se namreč na Jauševca obrnilo več znanih imen iz gospodarskih vrst, ki naj bi bili iz kroga Zorana Jankovića vabljeni, da v ponedeljek pred ljubljanskim magistratom podpišejo njegovo kandidaturo. Govorice o tem, da naj bi ljubljanski župan v začetku tedna povedal, kaj namerava storiti, so vse glasnejše in tudi namigi, da naj bi, če se odloči, nastopil s svojo listo.

Vsi namigi in ugibanja o morebitnem vstopu ljubljanskega župana v volilno tekmo so tako že vnaprej poskrbeli za veliko vznemirjenje v političnih vrstah, zlasti v krogih SD-ja in SDS-a. Slednje lahko razberemo tudi iz že sprožene negativne kampanje - poročil o domnevno spornih poslih Jankovićevih sinov in s tiskovne konference šolskega ministra Igorja Lukšiča o domnevno sporno uporabljenih evropskih sredstvih za paradni projekt ljubljanskega župana.

Janša: Rad bi, da Janković vstopi direktno
Prvak SDS-a Janez Janša je v pogovoru za Radio Ognjišče izrazil prepričanje, da bo po njegovem mnenju tranzicijska levica skušala z Jankovićem ublažiti zgodovinski poraz. "Mislim, da bo vsaj na nek način vstopil, rad bi, da bi vstopil direktno, da se pretehta, v vsakem primeru bo neka fama navidezne enotnosti te tranzicijske levice pred porazom," je dejal Janša.

Da bi Jankovićev nastop premešal karte, meni prvakinja LDS-a, kjer ne skrivajo želje po sodelovanju. Prva dama LDS-a Katarina Kresal je namreč dejala, da bo, če se Janković za kandidaturo odloči, pomembno premešal karte.

In Zoran Janković - ta je za TV Slovenija dejal, da bo, ko se bo odločil, to sporočil celotni slovenski javnosti in vsem medijem hkrati.

Ali bo Janković kandidat?