Minister za notranje zadeve Aleš Hojs tudi po pogovoru s premierjem ostaja na položaju. Foto: BoBo
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs tudi po pogovoru s premierjem ostaja na položaju. Foto: BoBo

Notranji minister Aleš Hojs se je po uspešno prestani interpelaciji s premierjem Janezom Janšo pogovoril o nadaljnjem sodelovanju. Že konec junija je namreč Hojs nepreklicno odstopil, a Janša s tem ni seznanil državnega zbora in tako je minister ostal na položaju.

Kot je v izjavi za medije po pogovoru s premierjem povedal notranji minister, mu je Janša neodprto ovojnico z odstopno izjavo vrnil. "Ta kuverta bo v naslednjih urah raztrgana – sam jo bom raztrgal," je dodal Hojs.

Čeprav ostaja na položaju, vztraja, da vzroki, zaradi katerih je sprva podal odstopno izjavo, ostajajo. Velik del policije je po njegovih besedah apolitičen, a najpomembnejši del, kot sta kriminalistična policija in Nacionalni preiskovalni urad, "je v veliki meri po mojem treba depolitizirati". Del odgovornosti, da organi številnim zadevam ne pridejo do dna, pa je znova pripisal tudi tožilstvu in sodstvu.

Z Janšo sta se sicer danes pogovarjala tudi o tem, kaj vse je treba uresničiti iz koalicijske pogodbe. Hojs je med drugim dejal, da so že pripravljene noveli zakona o tujcih in zakona o mednarodni zaščiti ter spremembe zakona o organiziranosti in delu v policiji. Načrtovana je tudi ponovna aktivacija 37.a člena zakona o obrambi, vendar Hojs želi, da se policija sama izreče o tem, ali takšno podporo Slovenske vojske želi. Omenjeni člen sicer dodeljuje vojakom dodatna pooblastila pri varovanju meje.

Sorodna novica Hojs ostaja minister, pogovor z Janšo o njegovi prihodnosti v ponedeljek

Očitki o kršenju ustave

Kot je za Televizijo Slovenija poročal novinar Gregor Drnovšek, so tako nekateri pravni strokovnjaki kot tudi del politike prepričani, da sta tako minister Hojs kot premier Janša s svojimi dejanji glede odstopne izjave kršila ustavo in zakon. Zagovorniki razrešitve ministra so opozarjali na nespoštovanje 115. člena ustave, ki govori o prenehanju funkcije ministra z njegovim odstopom. "To je simptom te vlade, ki je močno vpletena v to, da se ne spoštujejo več nobeni pravni akti, da se ne spoštuje ustava," je ob tem dejal vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec.

Kot je dejal Hojs, pa nihče ni omenjal 112. člena, ki predpisuje, da ministre imenuje in razreši DZ na predlog predsednika vlade. "V vsakem primeru mora to ugotoviti državni zbor in glede na to, da predsednik vlade tega odstopa ni posredoval v državni zbor, o tem državni zbor ni odločal, tako da so po mojem mnenju vse stvari zakonite," je na očitke odgovoril minister Hojs.

Prestana interpelacija

Hojs je premierju Janši konec junija odstopno izjavo poslal po hišnih preiskavah glede nabav medicinske in zaščitne opreme, ko je bila interpelacija že vložena. A Janša o odstopu ni obvestil DZ-ja. Pozneje je pojasnil, da ovojnice z odstopno izjavo ni odprl, saj je Hojsa prosil, naj z odločitvijo o odstopu počaka in še enkrat premisli, dokler ne bo nove rešitve.

Na zahtevo LMŠ-ja, SD-ja, Levice in SAB-a se je pretekli teden Hojs zagovarjal pred DZ-jem. Glavni očitek se je nanašal na odpravo prepovedi koncerta pevca Marka Perkovića – Thompsona. Opozicija je temu pristavila še druge očitke, a ni bila uspešna. Predlog za ministrovo razrešitev je podprlo 38 poslancev, proti jih je bilo 43. Za uspeh interpelacije bi predlagatelji morali zbrati najmanj 46 glasov.

Janša Hojsu vrnil neodprto odstopno izjavo