Afera Patria znova buri duhove. Foto: MMC RTV SLO
Afera Patria znova buri duhove. Foto: MMC RTV SLO

Glede na to, da Kaj Erik Björkqvist zadeve ni komentiral, je MMC za potrditev informacije poklical tudi SDS. V največji opozicijski stranki pa o vnovičnem zaslišanju njihovega predsednika Janeza Janše niso vedeli ničesar.

SDS KRITIZIRA PREDSEDNIKA TÜRKA
Predsednik Danilo Türk je pred letom dni, ko so bile v zadevi Patria izrečene obtožbe na račun takratnega premierja Janeza Janše, dejal, da je na preizkušnji pravna država, danes, ko se v dokumentih pojavljajo imena Janeza Drnovška in Antona Ropa, pa pravi, da so vsi nedolžni, dokler jim krivda ni dokazana, pravijo v SDS-u in Türku zato očitajo, da ima dva obraza.
Predsednik je po njihovem mnenju s svojimi zadnjimi izjavami glede zadeve Patria "znova dokazal, da svoje standarde pravičnosti, pravne države in drugih vrednot, o katerih tako rad poučuje, prilagaja v lastno korist za dnevno-politične potrebe opcije, ki ga je pripeljala na oblast". Ob tem v največji opozicijski stranki dodajajo, da Türk tako omenjeni opciji vrača dolg.


Janša omenjal Cekuto, ta je očitke zavrnil
Kot je znano, so finski preiskovalci prvaka opozicijske stranke in nekdanjega premierja Janšo zaslišali pred tednom dni. Janša je po zaslišanju izpostavil pomen t. i. štabnega dokumenta Patrie, s katerim je finsko podjetje načrtovalo pridobivanje posla v Sloveniji.

Iz dokumenta je po Janševih besedah razvidno, da je nastal na podlagi informacij slikarja Jureta Cekute, ki naj bi bil zadolžen za lobiranje pri vodilnih slovenskih politikih. V dokumentu pa po Janševih besedah tudi piše, da ima ta oseba (torej Cekuta), ko gre za lobiranje, za ta posel že "pokrite" nekatere stike, kot so predsednik države - takrat Janez Drnovšek, predsednik vlade Anton Rop, navedeni pa so še nekateri nižji uradniki ministrstva za obrambo.

Cekuta je Janševe navedbe, potem ko je bil s strani finskih preiskovalcev zaslišan tudi sam, zanikal. Dejal je, da "verjetno ne obstaja, saj ga ni videl." Anton Rop pa je dejal, da s Cekuto ni imel kakšnih pogostejših stikov. "Sploh ne vem, ali bi ga spoznal, če bi ga srečal na cesti," je pojasnil.