Skrivnostni dokument, ki naj bi ga videl Janša, dalje buri duhove. Foto: EPA
Skrivnostni dokument, ki naj bi ga videl Janša, dalje buri duhove. Foto: EPA
Riedl dokumenta ne pozna

Kot je še povedal za TV Slovenija, je Cekuta, če je dejansko lobiral pri vodilnih slovenskih politikih in uradnikih, to storil v neposrednem stiku s Patrio in brez njegove vednosti. Dokument naj bi bil torej del direktne korespondence med Cekuto in Patrio.

Kot je Riedl, glavni posrednik Patrie, povedal že pred letom, se je posel s Slovenijo začel že leta 2003, zanj pa se je končal leta 2006. To naj bi tudi pojasnilo, zakaj naj bi Cekuta sploh lobiral pri nekdanjem premierju Antonu Ropu in zdaj že pokojnem predsedniku Janezu Drnovšku.

Kot je znano, je Janez Janša po zaslišanju finskih preiskovalcev povedal, da so mu pokazali dokument, iz katerega naj bi bilo razvidno, da je bil Jure Cekuta zadolžen za lobiranje pri vodilnih slovenskih politikih. Še več, na prvem mestu naj bi bili imeni Drnovška in Ropa, s katerimi naj bi Cekuta povezavo že vzpostavil, Janševo ime pa naj bi bilo šele na tretjem mestu in povezava še ne vzpostavljena.

Janša je dejal še, da je med vladama Drnovška in Ropa o konkretni nabavi odločala posebna vladna komisija, vlada pa naj bi imela, ker so bili v komisiji ministri, neposreden vpliv na odločitev. To pa naj bi se spremenilo z vstopom v Nato, saj naj bi bila Patria na koncu vendarle izbrana na javnem razpisu.

Riedl: Odločitev stvar večjega števila ljudi
Riedl je že lani izjavil tudi, da med Janševo vlado ni bilo več mogoče prek predsednika vlade vplivati na izbor ponudnika. Tovrstna odločitev je po njegovih besedah stvar različnih komisij in več ministrstev, s svojimi mnenji so vanjo vpleteni številni ljudje, ne le en sam.

Na vprašanje, ali je imel kadarkoli stike z višjimi državnimi uslužbenci v Sloveniji, pa je Riedl lani dejal, da je okoli leta 1996 spoznal Marjana Senico, danes zaposlenega na Morsu, ki so ga Finci zaslišali prejšnji teden. Tedaj sta po besedah Riedla delala na skupnem projektu, nekajkrat naj bi se videla na vojaških sejmih in dvakrat naj bi ga obiskal v pisarni, a to je bilo, še preden je naročilo dobila Patria.

Riedl dokumenta ne pozna