Glede podpisa arbitražnega sporazuma Janša meni, da je bistveno bolje zdaj priznati napako in stopiti korak nazaj, kot pa pustiti, da se položaj zaplete. Foto: MMC RTV SLO
Glede podpisa arbitražnega sporazuma Janša meni, da je bistveno bolje zdaj priznati napako in stopiti korak nazaj, kot pa pustiti, da se položaj zaplete. Foto: MMC RTV SLO
Evri
Janša meni, da bi bilo smiselno bolj varčevati pri javni porabi in treba je bistveno več nameniti v razbremenitev gospodarstva. Foto: MMC RTV SLO
Janša opozarja na škodljivost predloga proračuna

Kot je znano, so finski kriminalisti Janšo zaslišali v četrtek, po zaslišanju pa je Janša izpostavil t. i. štabni dokument, iz katerega naj bi bilo razvidno, da je nastal na podlagi informacij Jureta Cekute. Dan pozneje je bil zaslišan tudi Cekuta, ki pa je dejal, da tega dokumenta sploh ni.

Janša je zdaj na te izjave odgovoril: "Ne vem, kaj se je dejansko tam dogajalo, Cekuta je do zdaj dal že veliko protislovnih izjav." Nato je Janša še dodal, da so na omenjenem dokumentu kot tiste, ki jih je treba "zlobirati", zapisane tudi nekatere institucije na Finskem.

"Tako povečanje javnega dolga je škodljivo"
Te izjave je predsednik SDS-a podal ob posvetu stranke v Gorenji vasi pri Škofji Loki, kjer sicer beseda teče tudi o aktualnih temah. Tako je Janša spregovoril tudi o proračunu. Zanj je takšno povečanje javnega dolga, kot ga predlaga vlada, škodljivo za prihodnji gospodarski razvoj.

Janša zato meni, da bi bilo smiselno bolj varčevati pri javni porabi in da bi bilo treba bistveno več nameniti v razbremenitev gospodarstva, kar bi omogočilo, da podjetja, ki že imajo dovolj naročil, vlagajo v nove programe, kar bi pomenilo tudi več delovnih mest.

Janša kritičen do arbitražnega sporazuma
Janša je znova kritičen tudi do predloga arbitražnega sporazuma s Hrvaško ter tako vlado poziva, naj še enkrat premisli.

"Bistveno bolje je zdaj priznati napako in stopiti korak nazaj, kot pa pustiti, da se položaj zaplete, da eventualno pride do referenduma in da se slovenska javnost in tudi slovenska politika deli na tem vprašanju, kjer bi morali biti enotni," meni predsednik SDS-a.

"Gre za državni interes Slovenije"
Zatrdil je, da SDS na tej točki ne bo popustil. "Gre dejansko za državni interes Slovenije," je poudaril. Vlada naj, "če že ne prisluhne opoziciji", prisluhne vsaj nekaterim intelektualcem in razumnikom, ki opozarjajo na iste težave v predvidenem sporazumu, je dejal Janša, ki meni, da bi bil čas, da se predsedniki parlamentarnih strank o tem znova pogovorijo. Če bo referendum in če bo sporazum podpisan tak, kot se nakazuje, si bodo v SDS-u prizadevali, da bo na referendumu zavrnjen. Ob tem opozarja, da bo škoda, če referendum bo, že narejena.

Podpisi za referendum, interpelacijo ...
Na vprašanje, ali bodo, če bo potrebno, prispevali podpise za referendum, za interpelacijo zunanjega ministra Samuela Žbogarja oziroma izvedli interpelacijo zoper vlado, je predsednik SDS-a odvrnil, da "če bo treba, vse to".

Janša pričakoval drugačno izbiro
Janša je nekaj besed namenil še odstopu ministrice za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Zlate Ploštajner in kandidaturi Henrika Gjerkeša za to mesto. Janša je povedal, da je od vlade pričakoval, da bo na to mesto postavila nekoga, ki je že imel stike s produktivno porabo evropskih sredstev.

Janša opozarja na škodljivost predloga proračuna