Janša: Sindikati v Gorenju in Muri so ščitili kapital, lastnike, državo. Foto: MMC RTV SLO
Janša: Sindikati v Gorenju in Muri so ščitili kapital, lastnike, državo. Foto: MMC RTV SLO

In kje so sindikati? Zlizani z vodstvi podjetij in vrhovi vladnih strank ne vidijo več delavca in njegovih tegob. Zato izražamo podporo delavcem v njihovih zahtevah po dostojnem plačilu za pošteno opravljeno delo, še piše v sporočilu za javnost.

Sporočilo za javnost SDS-a
So sindikati učinkoviti?

Semolič očitke zanika.

Spontane delavske proteste v Muri in Gorenju vidi predsednik SDS-a kot odziv na realne težave in protest proti manipulaciji.

"Tako v Gorenju kot Muri se ljudje čutijo opeharjene zaradi obljub, ki so bile dane in niso bile izpolnjene," je poudaril Janša in dodal, da se čutijo predvsem opeharjene tudi zaradi velikih besed, ki jih je bilo polno pred enim letom.

Na kritike dela sindikatov se je odzvala tudi predsednica Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI) Lidija Jerkič, ki je dejala, da so "reakcije v medijih v zadnjem tednu morda delno upravičene, ni pa sindikat tisti, na katerega letijo vsi očitki". Po njenih besedah je vzdušje med ljudmi izrazito negativno. "Sindikat ne more biti odgovoren za splošno klimo v državi, za stvari, ki so institucionalne narave, za katere mora odgovarjati politika, DZ, vlada, zavod za zaposlovanje, inšpekcijske službe, delodajalske organizacije, tudi uprave in nadzorni sveti," je še dodala.

Kot je dejal, so vsi pričakovali, da bo situacija z novo vlado boljša, v resnici pa je slabša po katerem koli kriteriju. "Še posebej je situacija frustrirajoča za zaposlene v obeh podjetjih zaradi vloge, ki so jo odigrali sindikati - namesto da bi ščitili delavce, so ščitili kapital, lastnike, državo," je še dejal predsednik največje opozicijske stranke SDS v pogovoru za STA.

Semolič: Politiki izkoriščajo nastale razmere
Predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič je Janševe navedbe zavrnil. "To ne drži. Žal politiki izkoriščajo nastale razmere sebi v prid," je dejal Semolič in dodal, da so sindikalisti s protesti branili svoje delavce. V mandatu Janševe vlade so po Semoličevih besedah pripravili le en protest, glede vprašanj enotne davčne stopnje, v času Pahorjeve vlade pa do zdaj že pet (glede delovnega časa, položaja Mure, LTH-ja, Siemensa in sprememb v bolnišnicah), je še dejal Semolič.

Sicer pa so se na rednem delovnem sestanku sestala tudi vodstva vseh sindikatov zasebnega sektorja v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije. Kot so sporočili, so ocenili nastale razmere povezane s finančno in gospodarsko krizo ter učinke do zdaj sprejetih vladnih ukrepov. Na sestanku pa je bila izražena tudi polna podpora predsedniku ZSSS-ja Dušanu Semoliču ter sprejeta strategija za radikalnejše dejavnosti sindikatov, so še sporočili iz ZSSS-ja.

SDS: Koalicija se namesto z razmerami ukvarja sama s seboj
SDS pa je v izjavi za javnost poudaril, da se sedanja vlada očitno ne zaveda resnosti gospodarskih in socialnih razmer. Namesto da bi se ukvarjala s tistimi, ki ustvarjajo, se posveča tistim, ki trošijo. Še več. V času, ko bi morala dnevno spremljati razmere in se nanje odzivati, se koalicijski partnerji ukvarjajo drug z drugim.

Glavna naloga so politične čistke, kjer so za dosego ciljev dovoljena vsa sredstva, od politične kriminalizacije posameznikov do sesutja posameznih podjetij. Ob vsem tem, ko številni zaposleni izgubljajo delo, ostajajo v dobro plačanih foteljih številni državni funkcionarji, uradniki in sodniki. Niti eden v teh razmerah ni ostal brez službe. Še več. Njihovo število se je v letu dni celo povečalo. Vlada odklanja sodelovanje z opozicijo in zavrača njene dobre predloge. Ukvarja se rajši z ogromnimi zahtevki t. i. izbrisanih ter zviševanjem sodniških plač. Bo za dosego ciljev te vlade morala Slovenija bankrotirati?

In kje so sindikati? Zlizani z vodstvi podjetij in vrhovi vladnih strank ne vidijo več delavca in njegovih tegob. Zato izražamo podporo delavcem v njihovih zahtevah po dostojnem plačilu za pošteno opravljeno delo, še piše v sporočilu za javnost.

Sporočilo za javnost SDS-a
So sindikati učinkoviti?