Odziv tožilca Ferlinca na navedbe, da je bil sodelavec nekdanje vojaške obveščevalne službe, je po Janševem prepričanju dokaz za to,
Odziv tožilca Ferlinca na navedbe, da je bil sodelavec nekdanje vojaške obveščevalne službe, je po Janševem prepričanju dokaz za to, "kako je ta zadeva zmontirana". Foto: MMC RTV SLO

Predsednik SDS-a je pojasnil, da je zadnje mesece v sodelovanju s skupino pravnih strokovnjakov v evropski in svetovni sodni praksi poskušal najti primer, da bi bil nekdo obsojen, ker je neznanega dne, na neznan način in na neznanem kraju sprejel neznano obljubo nagrade. "Takšnega primera v svetovni zgodovini sodne prakse ne v demokratičnih ne v totalitarnih režimih ni," je poudaril ob predstavitvi knjige Moja pot ob Pučniku.

Vzporednice s procesom JBTZ
Dotaknil se je tudi podobnosti s procesom JBTZ pred četrt stoletja. Pred 25 leti je namreč na vratih njegovega stanovanja pozvonil agent tajne politične policije Zvonko Hrastar in ga aretiral. Danes pa proti njemu teče sodni postopek na podlagi obtožnega predloga, ki ga je vložila Hrastarjeva žena, je še dejal Janša.

Glede navedb, da naj bi bil tožilec v zadevi Patria Andrej Ferlinc sodeč po centralni aktivni evidenci sodelavec nekdanje vojaške obveščevalne službe, pa je dejal: "Če ta podatek drži, potem je to odgovor na vprašanje, zakaj so ravno njega izbrali, da vodi tožilski del procesa." Ob tem je dodal, da je omenjena centralna aktivna evidenca pristna, kar je bilo z več preverjanji potrjeno v nekem drugem sodnem postopku.

Vendarle pa Janša meni, da na podlagi nečesa, kar piše v neki evidenci, tudi če je ta uradna, nekoga ni mogoče kar obtožiti in formalno obsoditi.

Ferlinc "začel nervozno reagirati"
Spomnil je, da je na ponedeljkovem sojenju ta primer izpostavil, na kar se je tožilec po Janševih ocenah odzval tako, da je "začel nervozno reagirati, dvigovati roko in replicirati, češ da on ni bil sodelavec in da ne odgovarja za tisto, kar so oni pisali o njem". Obenem pa isti tožilec vloži obtožni predlog na podlagi medsebojnega dopisovanja lobistov, v katerem se omenja le Janševa funkcija, ne pa njegovo ime, je dejal. Ta reakcija tožilca je po besedah Janše povedala vse o tem, "kako je ta zadeva zmontirana".

Stranka SDS je na svoji spletni strani objavila zvočni posnetek Janševega sklepnega govora na včerajšnji zadnji obravnavi v primeru Patria. To je prva objava dela sodne razprave, saj je snemanje na sodiščih prepovedano, prav tako objavljanje posnetkov. Če kdo, bi lahko govor nepooblaščeno posnel le kdo od novinarjev, saj lahko le ti v sodno dvorano vstopajo z mobilnimi telefoni, je prepričana informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar.

Televizija Slovenija pa je poročala, da so neuradno izvedeli, da bi bili takšni posnetki zaradi motilca signala, ki je v dvorni vključen, verjetno neuporabni. Za posnetek govora pa naj bi sodišče, ki edino lahko snema razprave, zaprosil Janšev odvetnik Franci Matoz. Sodišče naj bi mu posnetek odstopilo, zatem se je znašel na spletu. Ker se je prvič zgodilo, da je bil sodni red tako kršen, sodišče še ne ve, kako bo ukrepalo.