Posedi ne bo več vodil pogajanj z vlado. Razlogi za menjavo, kot pravi Hvalica,
Posedi ne bo več vodil pogajanj z vlado. Razlogi za menjavo, kot pravi Hvalica, "niso v nestrinjanju, ampak v krepitvi skupine, ki ostaja ista". Da bo zamenjava dala nov zagon njihovim prizadevanjem za statusne in materialne položaje zaposlenih v javnem sektorju, je prepričan tudi Miščevič. Foto: BoBo

Janez Posedi, ki je pred slabim letom vodil dolgotrajna pogajanja z vlado glede plačne politike v javnem sektorju, zaradi katere je konec septembra 2010 potekala tudi največja stavka v zgodovini Slovenije, je zdaj dejal, da je običajno, da po določenem obdobju pride do zamenjave.

S tem se strinjata tudi vodja sindikata Glosa Doro Hvalica, ki je povedal, "da je spodoben mandat tisti, ki traja dve leti in pol, saj se argumenti in načini komunikacije utrudijo", ter sekretar sindikata carinikov Dušan Miščevič, ki meni, da je "po določenem obdobju higienično izvesti menjavo".

Novi pogajalci: Šuštar, Jakopin in Košir
Skupina sindikatov je tako izvolila novo pogajalsko skupino, ki jo bo vodil Šuštar, tajnik glavnega odbora sindikata kulture Glosa, namestnika pa bosta Borut Jakopin iz Sindikata policistov Slovenije in predsednik Sindikata socialnega zavarovanja Slovenije Stane Košir. Novi obrazi bodo tako verjetno spet morali sesti za pogajalsko mizo z vlado, saj spor glede plač še ni rešen.

Vložili so spor in tožbe
V zadnjih mesecih so po besedah Posedija sprožili nekaj pravnih postopkov, med drugim so vložili tri zahteve za oceno ustavnosti sklepa vlade, ki je prepovedal stavko veterinarjem. Ob tem je vloženih tudi nekaj sto individualnih tožb v zvezi z izplačilom oktobrske plače za leto 2010, ko je vlada onemogočila izplačilo tretje četrtine plačnih nesorazmerij.

"Javni sektor ni parazit"
Novi vodja pogajalske skupine Šuštar pravi, da javni sektor skriva veliko težav in nepravilnosti, zato delo zahteva celega človeka. Na pogajanjih bo skušal biti konstruktiven in odločen pri zagovarjanju pravic delavcev v javnem sektorju. "Javni sektor ni parazit, kot se skuša prikazati v medijih, ampak je pomemben del v mozaiku vseh zaposlenih v Sloveniji," je dejal.

Miščevič je dodal, da želijo posamezna ministrstva s svojimi ukrepi izvajati lastno plačno politiko. Po njegovih besedah prav na ministrstvu za notranje zadeve predvidevajo dodatke k plači v višini 139 odstotkov. Sindikati bodo zato to zadevo spremljali, če pa bo treba, bodo tudi ukrepali, je še zatrdil.