Plače v javnem sektorju naj bi glede na tiste v gospodarstvu rasle prestrmo. Foto: MMC RTV SLO
Plače v javnem sektorju naj bi glede na tiste v gospodarstvu rasle prestrmo. Foto: MMC RTV SLO

Kot je poročala TV Slovenija, naj bi ministri v ponedeljek pred sindikaliste stopili domnevno z dvema predlogoma, v skladu s katerima bi se s prvim januarjem odpravila plačna nesorazmerja. Prvi predlog naj bi predvideval znižanje osnovnih plač javnim uslužbencem za 6,9 odstotka, drugi pa znižanje za 3,1 odstotka. Zniževanje plač naj ne bi bilo linearno, temveč bi bolj prizadelo tiste v višjih plačnih razredih.

Ministrica bo "ukrotila" plače
Težava je namreč v tem, da je rast plač v javnem sektorju v prihodnjem letu ocenjena na 9 odstotkov, rast plač v gospodarstvu pa na manj kot dva odstotka. Kot je dejala ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, bo plače v javnem sektorju treba "ukrotiti", tako da naj se obseg mase plač iz leta 2009 v letih 2010 in 2011 ne bi povečeval. Vsekakor pa ne drži, da naj bi se plače znižale za 6 odstotkov, je poudarila. Pri tem pričakuje tudi razumevanje sindikatov.

Na napovedi se je že odzval glavni tajnik SVIZ-a Branimir Štrukelj, ki je dejal, da v "vzemi ali pusti" ne bodo privolili. Drago Ščernjavič iz Sindikata državnih organov Slovenije pa je povedal, da se z zniževanjem plač v razmerah, ko se sploh ne varčuje, prav tako ne strinja.