Obtožnica Prijatelja bremeni izsiljevanja, posedovanja orožja ter napeljevanja k dajanju in sprejemanju daril. Foto: MMC RTV SLO
Obtožnica Prijatelja bremeni izsiljevanja, posedovanja orožja ter napeljevanja k dajanju in sprejemanju daril. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik komisije Dušan Kumer (SD) je sporočil, da je mandatno-volilna komisija tokrat odločala o morebitni imuniteti Prijatelju v postopku zaradi očitanega kaznivega dejanja poskusa izsiljevanja. Komisija Prijatelju spet ni podelila imunitete in okrožnemu državnemu tožilstvu v Kopru dovolila vodenje kazenskega postopka.

Mandatno-volilna komisija je tokrat že tretjič odločala o imuniteti Srečka Prijatelja. Pred enim tednom so obravnavali obvestilo tožilstva, da so Prijatelju očitana kaznivo dejanje napeljevanja k sprejemanju in dajanju daril ter dve kaznivi dejanji poskusa izsiljevanja. 16. marca pa so obravnavali obvestilo tožilstva, ki je poslancu očitalo izsiljevanje in nedovoljeno proizvodnjo in prometa z orožjem ali eksplozivi.

Po seji pred enim tednom je Kumer opozoril še, da delovanje državnega zbora, ker Prijatelj ne more opravljati dela, saj je v priporu, ni ogroženo. Pojavili so se namreč očitki, da DZ ne deluje v skladu z ustavo, saj delo opravlja le 89 poslancev. Kumer je takrat dejal, da ima DZ 90 poslancev in da delo lahko normalno poteka.