Jelinčič je medijem dal zgoščenko, na kateri so bili domnevni izpisi elektronske pošte ministrstva. Foto: MMC RTV SLO
Jelinčič je medijem dal zgoščenko, na kateri so bili domnevni izpisi elektronske pošte ministrstva. Foto: MMC RTV SLO

Kresalova me je najprej dala v obravnavo oddelku za ekstremno nasilje, kjer obravnavajo teroriste in podobne stvari.

Zmago Jelinčič, SNS

O obvestilu Okrožnega sodišča v Ljubljani v zvezi s postopkom zoper Jelinčiča je komisija odločala za zaprtimi vrati. Jelinčič pa je povedal, da se postopek nanaša na tožbo Katarine Kresal, ki ga toži zaradi žaljive obdolžitve, ker je medijem dal zgoščenko, na katerem so bili izpisi domnevne elektronske pošte ministrstva za notranje zadeve.
Jelinčiča priznava, da je zgoščenko dal medijem, a dodaja, da je takrat povedal, da bo, ker ne ve, ali so podatki verodostojni, komisijo DZ za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb prosil, da jih preveri. Dodaja še, da ga je Kresalova najprej dala v obravnavo "oddelku za ekstremno nasilje, kjer obravnavajo teroriste in podobne stvari". Jelinčiča moti tudi, da je Okrožno sodišče v Ljubljani kazenski postopek zoper njega uvedlo kljub temu, da DZ še ni sklepal o njegovi imuniteti. "To kaže na politično delovanje policije in pravosodja, ki mu postopek v DZ-ju ne pomeni nič," dodaja.

Skrajšanje predolgih imen komisij
Nova imena parlamentarnih preiskovalnih komisij, ki jih v potrditev DZ predlaga mandatno-volilna komisija, so po predlogu bistveno krajša od sedanjih, saj ne presegajo dolžine enega stavka. Skrajšanje mora sicer potrditi še DZ.

Kdo bo nadzoroval zavarovalnice?
Komisija pa danes ni sprejela sklepa, da DZ v potrditev za člana strokovnega sveta Agencije za zavarovalni nadzor predlaga Aleša Berka Skoka, ki ga na ta položaj predlaga vlada. Njegova žena je namreč članica uprave Zavarovalnice Triglav, sam pa je nadzornik SID banke, v okviru katere deluje Prva kreditna zavarovalnica, kar je zmotilo zlasti poslance SDS-a in SLS-a. Po mnenju Jožeta Tanka (SDS) omenjene povezave namreč pomenijo, da se bo moral Berk Skok v polovici zadev izločiti, saj bo sicer prišlo do kolizije interesov.

Na predlog poslanske skupine Zares je komisija danes DZ-ju sklenila predlagati, da v komisiji, ki preiskuje posle ministra za visoko šolstvo Gregorja Golobiča, mesti zamenjata članica komisije Cveta Zalokar Oražem in njen nadomestni član Tadej Slapnik. Prva je tako zdaj nadomestna članica, Slapnik pa redni član komisije.

Komisija DZ še predlaga, da namesto Marjana Hudomaja v svet Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v RS imenuje Petro Zajc.

Kresalova me je najprej dala v obravnavo oddelku za ekstremno nasilje, kjer obravnavajo teroriste in podobne stvari.

Zmago Jelinčič, SNS