Jure Janković naj bi junija letos odprl kar šest računov v švicarskih bankah, ne da bi jih prijavil davčnemu uradu v Sloveniji. Foto: BoBo
Jure Janković naj bi junija letos odprl kar šest računov v švicarskih bankah, ne da bi jih prijavil davčnemu uradu v Sloveniji. Foto: BoBo

Skupaj naj bi tako v enem dnevu, po poročanju Slovenskih novic, porabil 44.000 evrov, kar je več kot 40 njegovih plač. Iz izpiskov njegovega platinastega računa pa naj bi bilo razvidno tudi, da je prav 20. decembra 2010 na račun prejel 60.000 evrov, ni pa jasno, kdo mu jih je nakazal. To zanima tudi preiskovalce, ki naj bi proučevali bančne izpiske z njegovega osebnega platinastega računa med 1. januarjem 2010 in 28. februarjem letos.

Spomnimo. Jure Janković je v štirih letih davčni upravi prijavil le 53.000 evrov prejemkov. Na MMC-ju smo že predstavili dokumente (gre za dokumente, ki so nastali med dopisovanjem med banko in uradom za preprečevanje pranja denarja), ki kažejo, da je sin ljubljanskega župana 9. in 10. aprila 2009 s svojega transakcijskega računa različnim družbam in fizičnim osebam nakazal 668.000 evrov.

V nedeljo pa je v medije prišla tudi informacija, da naj bi Jure Janković junija odprl kar šest računov v švicarskih bankah, ne da bi jih prijavil davčnemu uradu v Sloveniji.

Sporne preprodaje zazidljivih zemljišč …
Znano je, da je sin ljubljanskega župana posloval s ciprskimi in liechtensteinskimi podjetji, vsaj eno izmed njih pa ima Ljubljani v lasti parcele, ki so postale zazidljive v mandatu Zorana Jankoviča. Janković je bil zato zaslišan pred parlamentarno komisijo, ki jo vodi Alenka Jeraj (SDS), zaslišalo pa ga je tudi sodišče, kjer naj bi pod prisego zanikal lastništvo, poslovanje ali pogodbeno razmerje s podjetij na Cipru in v Liechtensteinu.

Parlamentarna komisija je zato kazensko ovadila Jureta Jankovića, saj je po besedah predsednice ta "lažno pričal" pred sodiščem, posledično pa so nastale neskladnosti v dokumentih.

V parlamentarni komisiji bodo sicer kljub napovedanemu razpustu parlamenta nadaljevali delo in znova zaslišali Jureta Jankovića, saj naj bi pridobili nove dokumente z Davčne uprave. Sin ljubljanskega župana bo pred komisijo DZ-ja ponovno sedel v sredo.

Gre za volilno mrzlico?
Zoran Janković je sicer že ob razkritju nakazil dejal, da je njegov sin samostojen in polnoleten, ter da je prepričan, da vsako transakcijo lahko pojasni. Opozoril je, da je tudi v javnosti znano, da si je med drugim izposodil dva milijona evrov. Kot pravi, v tem ne vidi nobene težave, zdi pa se mu, da se pred njegovo odločitvijo za kandidaturo na parlamentarnih volitvah "stopnjuje volilna mrzlica".

Sicer pa naj bi ljubljanski župan Zoran Janković danes potrdil, ali bo kandidiral na parlamentarnih volitvah, ki bodo 4. decembra.