Sin ljubljanskega župana na prvem zaslišanju pred komisijo na vprašanja ni odgovarjal. Foto: BoBo
Sin ljubljanskega župana na prvem zaslišanju pred komisijo na vprašanja ni odgovarjal. Foto: BoBo

Predsednica je imela potrditev, da bodo poslanci prišli. Človek se vpraša, ali je to (nesklepčnost) povezano s kakšnimi 100 tisoč evri. To ni tako veliko denarja, to je malo za razdeliti v enem dnevu.

Franc Pukšič (SLS)
Jerajeva trdi, da ni razkrila podatkov o finančnih transakcijah Jureta Jankovića. Foto: MMC RTV SLO
Koga ni bilo na zaslišanje Jankovića?

Preiskovalna komisija, ki se ukvarja z gradbenimi posli, bi morala zaslišati lastnika podjetja Electa Holding Jureta Jankovića, vendar se zaradi nesklepčnosti seje to ni zgodilo. Manjkali so namreč Silven Majhenič (SNS), Anton Urh (DeSUS), Borut Sajovic (LDS) in Franci Kek (Zares).

Jerajeva: Se vidimo ob kakšni drugi priložnosti
Janković in njegov odvetnik Peter Čeferin sta tako že po nekaj minutah zapustila sejo. Predsednica komisije Alenka Jeraj (SDS) se jima je opravičila, ker sta prišla zaman na zaslišanje in dodala: "Se vidimo ob kakšni drugi priložnosti."

Zaslišana bi morala biti tudi Boštjan Trstenjak iz podjetja Cubo in Denis Pere iz podjetja Dema plus, vendar jima vabilo na zaslišanje ni bilo vročeno, zato je tudi njuno zaslišanje preloženo.

Čeferin je ob prihodu v DZ povedal, da so Jerajevo kazensko ovadili, saj naj bi imeli dokaze, da je podatke o transakcijah Jureta Jankovića posredovala javnosti. Poudaril je še, da pri podjetjih na Cipru ne vidi nič spornega, saj po njegovih besedah odpiranje podjetij v tujini ni kaznivo dejanje.

Jerajeva: Nesklepčnost komisije ni naključna
Jerajeva je na novinarski konferenci po seji preiskovalne komisije povedala, da so poslanci, ki na seji niso bili prisotni, še včeraj zagotavljali, da se je bodo udeležili. Prepričana je, da nesklepčnost komisije ni naključna, saj po njenem mnenju kaže, da nekdanja koalicija vseskozi onemogoča delo komisije. To je po njenem razvidno tudi iz nesprejetja vmesnega poročila komisije, ki je bilo, kot pravi Jerajeva, pripravljeno izključno na podlagi dokazov in dokumentov, "zato ni bilo razloga za njegovo nesprejetje". Dodala je, da komisija zdaj že pripravlja končno poročilo.

Glede Trstenjaka in Pereta, "ki vabil na zaslišanje nista dvignila", je povedala, da se izogibanje zaslišanjem nadaljuje, saj bi z novimi dokumenti, ki so jih pridobili na komisiji, lahko s pričanji še dodatno pojasnili nekatere podrobnosti, predvsem glede hotela Cubo in z njim povezanimi finančnimi transakcijami, tega pa se po mnenju Jerajeve nekdo boji.

Jerajeva: Ovadbo občutim kot zastraševanje
Jerajeva in član komisije Franc Pukšič (SLS) sta zatrdila, da sama nista izdajala zaupnih podatkov in dokumentov, ki so razkrili finančne transakcije Jureta Jankovića in so v javnosti dvignili veliko prahu. Pukšič je dodal, da z gradivom razpolagajo vsi člani komisije in organi, ki so jih pripravili, Jerajeva pa je pojasnila, da so se v odvetniški pisarni Čeferin odločili, da "po praksi, ki se očitno obnese, na neznanem kraju, ob neznanem času" določijo njo, da je dokumente posredovala javnosti. Sama občuti ovadbo kot zastraševanje.

Naslednja seja komisije naj bi bila v petek, ko naj bi zaslišali Trstenjaka, Pereja in nekaj zaposlenih iz Taxgroupa, vendar Jerajeva dvomi, da se bodo vsi udeležili zaslišanja. V petek želi zaslišati tudi Jureta Jankovića, vendar je Čeferin že povedal, da ni prepričan, ali se bodo napovedane seje zaradi prezaposlenosti lahko udeležili.

Če Janković v petek ne bo zaslišan, bi to zaradi razpustitve parlamenta 21. oktobra najverjetneje pomenilo, da Jure Janković ne bo več pričal pred komisijo.

Sporne preprodaje zazidljivih zemljišč
Znano je, da je sin ljubljanskega župana posloval s ciprskimi in liechtensteinskimi podjetji, vsaj eno izmed njih pa ima v Ljubljani v lasti parcele, ki so postale zazidljive v mandatu Zorana Jankovića, ki je v torek napovedal, da bo s svojo stranko nastopil na parlamentarnih volitvah.

Sin ljubljanskega župana ni nikoli javno odgovarjal na vprašanja, ali se je ukvarjal s preprodajo zemljišč. Tudi pred preiskovalno komisijo Alenke Jeraj (SDS) je bil novembra lani z odgovori skop, saj je odgovarjal le: "Odgovor je enak prejšnjemu."

Komisija z novimi dokumenti
Jankoviča je zaradi tega zaslišalo sodišče, kjer naj bi pod prisego zanikal lastništvo, poslovanje ali pogodbeno razmerje s podjetji na Cipru in v Liechtensteinu. Parlamentarna komisija, ki preiskuje poslovanje njegovega očeta Zorana Jankovića, ga je zato kazensko ovadila, saj je, kot je dejala Jerajeva, pred sodiščem "lažno pričal".

V parlamentarni komisiji bodo kljub napovedanemu razpustu parlamenta nadaljevali delo in znova zaslišali Jureta Jankovića, saj naj bi pridobili nove dokumente z davčne uprave.

V enem dnevu porabil 40 mesečnih plač
V zadnjih dneh pa so se pojavile še informacije, da naj bi Jure Janković, sodeč po bančnih izpiskih, 20. decembra lani z Dinersovo kartico porabil več kot 30.000 evrov, na isti dan pa še več kot 14.000 s kartico mastercard. Njegova redna mesečna plača, ki jo dobiva kot lastnik Electe, je 1.015 evrov.

Skupaj naj bi tako v enem dnevu porabil 44.000 evrov, kar je več kot 40 njegovih plač. Iz izpiskov njegovega platinastega računa pa naj bi bilo razvidno tudi, da je prav 20. decembra 2010 na račun prejel 60.000 evrov, ni pa jasno, kdo mu jih je nakazal. To zanima tudi preiskovalce, ki naj bi proučevali bančne izpiske z njegovega osebnega platinastega računa med 1. januarjem 2010 in 28. februarjem letos.

Janković junija odprl šest računov v švicarskih bankah
Spomnimo. Jure Janković je v štirih letih davčni upravi prijavil le 53.000 evrov prejemkov. Na MMC-ju smo že predstavili dokumente (gre za dokumente, ki so nastali med dopisovanjem med banko in uradom za preprečevanje pranja denarja), ki kažejo, da je sin ljubljanskega župana 9. in 10. aprila 2009 s svojega transakcijskega računa različnim družbam in fizičnim osebam nakazal 668.000 evrov.

V nedeljo pa je v medije prišla tudi informacija, da naj bi Jure Janković junija odprl kar šest računov v švicarskih bankah, ne da bi jih prijavil davčnemu uradu v Sloveniji.

Predsednica je imela potrditev, da bodo poslanci prišli. Človek se vpraša, ali je to (nesklepčnost) povezano s kakšnimi 100 tisoč evri. To ni tako veliko denarja, to je malo za razdeliti v enem dnevu.

Franc Pukšič (SLS)
Koga ni bilo na zaslišanje Jankovića?