Ministrica Aleksandra Pivec se je po aferi Vinakras, zapletla v še en zelo podoben incident. Prenočitev v hotelu Marina naj bi njej in njenima sinovoma plačala izolska občina. Foto: BoBo
Ministrica Aleksandra Pivec se je po aferi Vinakras, zapletla v še en zelo podoben incident. Prenočitev v hotelu Marina naj bi njej in njenima sinovoma plačala izolska občina. Foto: BoBo

Jurša, ki pričakuje odgovore Pivčeve, dodaja: "Nenormalno je, da nekdo plačuje stroške za tako bivanje ministrice. Te plačuje ministrstvo."

KPK preverja dejavnosti ministrice med obiskom v Primorju

Na včerajšnje poročanje TV Slovenija, da je kmetijski ministrici Aleksandri Pivec in njenima sinovoma prenočitev v hotelu plačala izolska občina, čeprav naj to ne bil bil povsem službeni obisk, se je že odzvala tudi Komisija za preprečevanje korupcije.

Zapisali so, da bodo dejavnosti ministrice na njenem obisku v Primorju preverili v okviru zadeve, ki jo vodijo o njenem obisku pri podjetju Vinakras. Dodajajo še, da glede na medijske objave še ne morejo govoriti o kakršnem koli nasprotju interesov.

Pivčeva bo okoliščine pojasnjevala po dopustu

Iz kabineta ministrice Aleksandre Pivec so sporočili, da "se je ministrica odločila, da se bo trenutno posvetila dopustu in družini ter da bo na ta vprašanja odgovarjala, ko se z dopusta vrne". Vprašanj pa je za zdaj kar nekaj. Med drugim enega odpira tudi pojasnilo policije, da stroški varnostnikov varovanih oseb bremenijo proračun policije.

Natančne informacije glede medijskih objav od predsednice DeSUS-a pričakujejo tudi v njeni stranki.
Natančne informacije glede medijskih objav od predsednice DeSUS-a pričakujejo tudi v njeni stranki. "Če navedbe držijo, potem bo to zelo težak nahrbtnik predsednice pri njenem nadaljnjem vodenju stranke," je ocenil vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša. Foto: BoBo

Ministrica je v telefonskem pogovoru za Televizijo Slovenija dejala, da naj bi v sobi, ki je bila najprej mišljena za njuna sinova, prespala varnostnika. Policija tega, kje sta spala varnostnika, sicer ne razkriva. So pa dodali, da stroški varnostnikov bremenijo proračun policije. Kot so spomnili na Generalni policijski upravi, je Pivčeva kot podpredsednica vlade varovana po III. stopnji uredbe o varovanju, kar pomeni, da jo na vseh službenih poteh, razen v kolikor bi se temu sama izrecno odrekla, spremljajo tudi varnostniki.

"Vse varovane osebe, tako tudi podpredsednica, so varovane s taktiko in metodiko varovanja, skladno z ukrepi načrta varovanja varovane osebe, ki pa je označen s stopnjo zaupnosti," so navedli. Iz končnega računa, ki ga je hotel občini izdal po popravkih šele 29. julija, je sicer razvidno, da je občina plačala dve nočitvi z zajtrkom, dve turistični taksi in eno prijavnino. Imena gostov niso razvidna, prav tako ne število oseb, oziroma gre sklepati, da gre za eno sobo za dve noči od 12. do 14. junija A vrednost računa je 454,80 evra, kar je natanko toliko, kot je znašal predračun, datiran na 5. junij, ki je bil izdan za dve nočitvi z zajtrkom v dveh sobah s pogledom na morje z vključeno turistično takso in prijavnino.

Ministrica bo nočitve v Izoli pojasnjevala po dopustu

Zadržan odziv koalicije

V kabinetu predsednika vlade ter koalicijskih SDS in SMC zadnjih razkritij o ravnanjih kmetijske ministrice in predsednice koalicijske stranke DeSUS Aleksandre Pivec ne komentirajo. Tudi v NSi-ju bodo s komentarjem počakali do konca postopkov pristojnih organov, podpirajo pa zavezanost javnih funkcionarjev visokim etičnim in moralnim standardom.

"V NSi-ju podpiramo visoke etične in moralne standarde, ki jim morajo biti zavezani vsi javni funkcionarji. Verjamemo, da jim sledijo tudi naši koalicijski partnerji," so v stranki zapisali v pisnem odzivu. Ob tem so navedli, da primer ministrice Pivec preiskujejo pristojne institucije, zato ocen o morebitnih kršitvah protikorupcijskega zakona ne morejo podati do zaključka omenjenih postopkov. "Pomembno pa se nam zdi, da so ministri in ostali člani vlade čim več na terenu in med ljudmi. Stik z državljani je po naši oceni ključen za dobro delo in učinkovito reševanje problemov ljudi. Temu načelu sledijo tudi ministri NSi-ja," so še navedli.

Sorodna novica Razkrivamo: Ministrici prenočitev v hotelu na Obali plačala izolska občina

Del opozicije zahteva odstop

Opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB so po medijskih objavah ostre do kmetijske ministrice. "Ministrica mora odstopiti. Preveč je njenih primerov kršenja protikorupcijske zakonodaje, odkar je v politiki, da bi lahko govorili o napaki. To postaja že vzorec njenega delovanja. Ne upošteva zakonodaje in krši etična pravila," je na Twitterju navedel vodja poslanske skupine LMŠ-ja Brane Golubović.

V stranki SD so na Twitterju ocenili, da gre za popolno sprenevedanje ministrice. Pričakujejo, da bo javnosti pojasnila vse očitke. "Če se izkaže, da je javnosti lagala, potem te funkcije ne more več opravljati," so navedli v SD-ju in dodali, da gre tudi tudi za odgovornost premierja Janše, ki je ministrico prvič obranil. "In kako bo ravnal zdaj," so se vprašali.

Po besedah koordinatorja Levice Luke Mesca gre pri obeh primerih očitkov Pivčevi, tako glede gostovanja v podjetju Vinakras kot pri gostovanju v Izoli, za očitno zlorabo položaja, zaradi česar bi morala odstopiti. Ob tem pa je Mesec poudaril, da je Pivčeva, "da bi prepričala javnost o svoji nedolžnosti glede nočitev v Izoli, predložila očitno ponarejen oziroma poneverjen račun". To pa je, opozarja, kaznivo dejanje. "Računamo, da bodo ustrezni organi stvar čim prej raziskali in bo v primeru potrditve sumov - takrat že bivša ministrica - tudi kazensko odgovarjala," je še navedel Mesec.

Po mnenju predsednice stranke SAB Alenke Bratušek je na predsedniku vlade Janši, da pove, kakšne kriterije bo imel do svojih ministrov. "Na koncu pa bodo volivci povedali, ali se z načinom dela, kot ga ubira kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, strinjajo ali ne," je v pisnem sporočilu navedla Bratuškova.

Pogovor s prejšnjim predsednikom KPK-ja Štefanecem o Pivčevi

Ministričin junijski obisk Izole

Kot je včeraj poročala novinarka TV Slovenija Eugenija Carl, je kmetijska ministrica Aleksandra Pivec v petek, 12. junija, s svojim strankarskim kolegom, županom Izole Danilom Markočičem na pot pospremila projekt ribiškega muzeja v Izoli. Službeni obisk očitno ni bil samo službeni, ampak se je, vsaj okoliščine tako kažejo, ob koncu tedna podaljšal v zasebnega. V Izoli je bila skupaj s sinovoma, s katerima je bila v petek zvečer nastanjena v izolskem hotelu Marina.

Izolska občina je v hotel predhodno poslala naročilo za dve sobi s pogledom na morje od 12. do 14. junija. Štiri dni pozneje je hotel občini izdal račun za plačilo 454 evrov, ki nam ga je uspelo pridobiti, čeprav ga občina skriva. Iz njega je jasno razvidno, da gre za hotelske storitve za ministrico Pivec in njena dva sinova.

Ministrica ni želela pred kamero, v telefonskem pogovoru je vprašala, zakaj je treba delati cirkus, in pojasnila, da je bil to v celoti službeni obisk. Dodala je, da ni nameravala ostali v Izoli, a da naj bi jo župan Markočič preprosil, da ostane zaradi ribiške problematike. Pivčeva je povedala še, da so v soboto ves dan pluli z ribiško barko in se z ribiči pogovarjali o koncesijah. Pod sobotno fotografijo, ki jo je dan pozneje objavila na Instagramu, je z morja zapisala: "Čas za najdražje, čas za družino."

Objavila pa je še več turističnih fotografij. Ne na vladnem portalu ne na njenih družbenih omrežjih nismo našli nobene informacije o uradnih pogovorih ob koncu tedna. V tem, da je račun plačala občina, ne vidi ničesar spornega, za sinova pa pojasnjuje, da je bilo sprva res mišljeno, da bi prenočila v hotelu, na koncu pa da sta spala pri prijateljih. V njuno nesojeno sobo naj bi se nastanila varnostnika.

Odzivi na novo afero Aleksandre Pivec