Obisk PU-ja Ljubljana je bil po besedah ministrice še zadnji v nizu obiskov postaj, da se, kot pravi Kresalova,
Obisk PU-ja Ljubljana je bil po besedah ministrice še zadnji v nizu obiskov postaj, da se, kot pravi Kresalova, "na terenu seznanimo s problematiko dela". Foto: MMC RTV SLO

Policija ima že več let težave s pomanjkanjem kadrov, ki so najizrazitejše prav v Ljubljani. Že zdaj se tretjina policistov vozi tudi več kot 50 kilometrov daleč na delo v prestolnico. A to je le ena izmed težav, ki pestijo ljubljanske policiste in ki so jih na delovnem obisku predstavili notranji ministrici Katarini Kresal ter generalnemu direktorju policije Janku Goršku.

Goršek je pohvalil odlično delo ljubljanskih policijskih enot, predvsem na področju kriminalitete in varovanja javnih shodov. Ker se v vrhu policije in na ministrstvu zavedajo obremenjenosti policistov, bodo v Ljubljani v prihodnjih letih dobili največje število novih policistov. Policijske postaje nameravajo v prihodnjih dveh letih dopolniti s 50 novimi policisti, tako da jih bo nadzor v glavnem mestu opravljalo 1.700.

Veča se število okolišev
Potreba bo večjem številu kadrov se pojavlja tudi zaradi večanja števila okolišev, v katerih delujejo. Ministrica Kresal je poudarila, da želi ministrstvo policijo še bolj približati ljudem in izboljšati odnose, zato se večji okoliši delijo na manjše, kar pomeni, da je treba postaviti nove vodje posameznih okolišev.

Tehtni predlogi, kako bi policistom omogočili več časa na terenu, po Gorškovih besedah prihajajo ravno iz vrst ljubljanskih policistov. Ukvarjajo pa se predvsem s vprašanji, kako odpraviti administrativna opravila in vpeljati nove metodologije izvajanja nadzora.

V načrtu nakup nove stavbe
Pereča je tudi prostorska problematika, saj stavba PU-ja Ljubljana ni več primerna za delovanje policije, zato ministrstvo nakup nove stavbe postavlja kot prioritetno naložbo v obdobju 2011-2014. Težave predstavlja tudi precejšnja razkropljenost lokacij postaj po mestu.