Največ pozornosti so deležni najhujši in večkratni kršilci. Foto: MMC RTV SLO
Največ pozornosti so deležni najhujši in večkratni kršilci. Foto: MMC RTV SLO
Nova strategija za varnejše ceste

Direktor generalne policijske uprave Goršek in notranja ministrica Katarina Kresal sta se udeležila predstavitve izvajanja strategije nadzora cestnega prometa na Policijski upravi Celje. Kresalova je nad potekom projekta izrazila zadovoljstvo, saj se je izkazalo, da se pozitivno gibanje zmanjševanja smrtnih žrtev nadaljuje. Lani je na naših cestah namreč življenje izgubilo 171 ljudi, leto pred tem pa 214.

Goršek je dodal, da bo tovrstni projekt postal praksa vseh policijskih uprav pri nas do konca leta. Že prihodnji teden se bodo direktorji policijskih uprav seznanili s pozitivnimi izkušnjami, pa tudi slabostmi te strategije, med katere sodita predvsem pomanjkanje kadrov in opreme.

Največ pozornosti najhujšim "divjakom"
Po Gorškovih besedah je projekt v prvem četrtletju letos pokazal, da policisti največ pozornosti namenijo najhujšim kršilcem cestnoprometnih predpisov in se jih trudijo čim hitreje izločiti iz prometa. Večkratni kršilci so pri tem deležni posebne obravnave.

O kadrovski popolnjenosti policijskih enot je Goršek dejal, da z njo sicer niso zadovoljni, pričakuje pa, da se stanje v prihodnjih dveh letih vsaj poslabšalo ne bo.

Direktor Policijske uprave Celje Karol Turk je med drugim dejal, da so v prvem četrtletju letos na cestah celjske regije med izvajanjem pilotskega projekta ugotovili, da se je delež krištev na avtocestah, ki se nanašajo na preveliko hitrost, povečal za 41 odstotkov. V prvih treh mesecih so med vožnjo pod vplivom alkohola zalotili 838 voznikov. Število odrejenih preizkusov alkoholizranosti pa se je zmanjšalo za 17 odstotkov.

Nova strategija za varnejše ceste