Ministrstvo z neodzivanjem policiji kaže hrbet. Sindikat se je napovedi stavke za zdaj vzdržal. Foto: MMC RTV SLO
Ministrstvo z neodzivanjem policiji kaže hrbet. Sindikat se je napovedi stavke za zdaj vzdržal. Foto: MMC RTV SLO
Policisti (še) ne bodo stavkali

Če tudi po tem ne bo dialoga s predstavniki notranjega ministrstva, predsednik Policijskega sindikata Slovenije Branko Prah napoveduje stopnjevanje sindikalnih dejavnosti. Prah je pojasnil, da so se predstavniki sindikata na današnjem posvetu dogovorili, da bodo z omenjeno razširjeno sejo zahtevali, da o problematiki zaposlenih v strokovnih službah policije in ministrstva za notranje zadeve spregovori tudi notranja ministrica Katarina Kresal.

Če tudi po tej seji ne bo dialoga ali rešitve za te delavce, bodo stopnjevali sindikalne dejavnosti, morebiti tudi do stavke. Vse do danes so namreč čakali, da bo ministrstvo ponudilo kakšno rešitev, vendar se ni zgodilo še nič, je povedal Prah.


Boleča reorganizacija?
Kot je znano, Policijski sindikat Slovenije nasprotuje nekaterim ukrepom, ki jih v okviru reorganizacije in racionalizacije delovnih mest pripravlja notranje ministrstvo. Po mnenju sindikata bi predvideni ukrepi pomenili največji pritisk na že zdaj socialno najbolj ogrožene delavce. Po besedah Praha namreč obstajajo primeri, kjer bi strokovni delavci z racionalizacijo izgubili po več, celo enajst plačnih razredov.

Od ministrstva pričakujejo, da bo začelo individualno reševati položaje zaposlenih, pri katerih bi nastalo oškodovanje. Gre za okoli 80 ljudi, zaposlenih na ministrstvu za notranje zadeve in v policiji, ki delujejo na različnih delovnih mestih.

Policisti so opozorilno dve uri stavkali že 5. oktobra, pri čemer so zahtevali, da vlada popolnoma odpravi plačna nesorazmerja in da notranja ministrica poskrbi za takojšen podpis pogodbe o zagotavljanju pogojev za sindikalno delo na ministrstvu za notranje zadeve. Podporo stavki sta takrat izrazila tudi Kresalova in generalni direktor policije Janko Goršek.

Policisti (še) ne bodo stavkali