Po besedah Lučke Kajfež Bogataj se je Karl Erjavec njeno ime odločil predlagati brez predhodnega posvetovanja z njo. Foto: RTV SLO
Po besedah Lučke Kajfež Bogataj se je Karl Erjavec njeno ime odločil predlagati brez predhodnega posvetovanja z njo. Foto: RTV SLO
Karl Erjavec in Borut Pahor
Karla Erjavca v torek ni bilo na sestanek predsednikov koalicijskih strank. Po neuradnih informacijah naj bi bil razlog razhajanja v pogledih med njim in Borutom Pahorjem. Foto: MMC RTV SLO
Zavrnila možnost ministrovanja

V pogovoru za MMC je pojasila, da se o tem te dni z nikomer ni pogovarjala, sploh pa ne s zdajšnjim ministrom za okolje Karlom Erjavcem. Na to temo je nekaj besed spregovorila le s predsednikom vlade Borutom Pahorjem in še to lanskega maja.

Na vprašanje, ali je torej Erjavec njeno ime predlagal, ne da bi ona o tem kaj vedela, je odgovorila: "Tako je, absolutno."

Dogajanja konkretneje ni želela komentirati, nam je pa predstavila, kakšnega ministra za okolje bi trenutno potrebovali. "Ta trenutek so stvari tako zavožene, da jih strokovnjak ne bi mogel rešiti. Potreben je močen politik, ki bo znal prepričati druge sektorje, denimo prometnega in gospodarskega, da se začenjo drugače obnašati," je razložila.

Tudi če ne bo razrešitve, Erjavec odhaja
Erjavec je ime klimatologinje omenil pred sestankom z vodstvom stranke. Dejal je še, da tudi če ga državni zbor ne bi razrešil, funkcije okolijskega ministra ne bi več opravljal in bi verjetno odstopil. Po neuradnih, a zanesljivih informacijah naj bi premier Borut Pahor Erjavčevo razrešitev predlagal že jutri, poroča Radio Slovenija.

Do zdaj je bilo v stranki predlaganih že nekaj imen. Skupno naj bi šlo za pet imen, a generalni sekretar stranke Ljubo Jasnič o konkretnih imenih ni želel govoriti, saj jih mora najprej pregledati kadrovska komisija. Imena naj bi bila znana v dveh dneh.

Danes znano mnenje pravnikov o smotrnosti ustavne presoje?
Ni izključeno niti, da bi kadrovska komisija predlagala dva ali tri kandidate, med katerimi bi potem odločil predsednik vlade Borut Pahor, je dejal Matjaž Zanoškar, eden izmed kandidatov za ministra. Vodja poslanske skupine Joško Godec pa je dejal, da je poslanska skupina Zanoškarja kot svojega kandidata za ministra že predlagala za nadaljnji postopek organom stranke in poslanska skupina na to temo ne bo imela nobenega sestanka več.

Na sestanku sprejeti ukrepi, a ni znano, kakšni
Popoldne se je sešlo vodstvo stranke, kot smo že omenili zgoraj, in ocenilo politične razmere ter se dogovorilo za nadaljnje ukrepe, a teh niso razkrili. Erjavec je dejal le, da so ukrepi, ki so jih sprejeli, dobri. Jasnič pa je novinarjem na vprašanje, kakšen je političen trenutek, dejal, da bodo to že sami ugotovili, vendar da ni dober. Ali to pomeni odhod stranke iz koalicije, ni želel pojasniti.

Vprašanje je torej, ali je že znano mnenje pravnih svetovalcev o smiselnosti ustavne presoje zakona o Računskem sodišču, je dejal Godec. Zanoškar pa je pojasnil, da v stranki razmišljajo o vložitvi ustavne presoje zakona, a nobeden izmed teh postopkov ne zadrži razrešitve Erjavca.

DeSUS ostaja v koaliciji
Iz kabineta predsednika vlade pa je mogoče slišati, da naj bi Borut Pahor državnemu zboru predlog za razrešitev Erjavca poslal še ta teden, z odločitvijo pa naj bi že v torek seznanil predsednika Zaresa Gregorja Golobiča in predsednico LDS-a Katarino Kresal. Morda bi to lahko storil že v četrtek po seji vlade. Kljub zadnjemu dogajanju pa stranka DeSUS ne namerava izstopiti iz koalicije.

Zavrnila možnost ministrovanja