Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ponarejanje z drugimi olji je ena najbolj razširjenih oblik goljufij. Oljčno olje se lahko razredči ali meša s cenejšimi olji, kot so sončnično, sojino ali repično olje, so v sporočilu za javnost opozorili iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS).

Države, kot so Italija, Grčija in Španija, so znane po visokokakovostni proizvodnji oljčnega olja. Nekateri proizvajalci zato lahko priredijo izvor olja, da bi namignili na geografsko bolj priznani izvor ali višjo kakovost izdelka. Na trgu se tudi ponarejajo označbe ali se uporabljajo ponarejeni certifikati. S tem želijo proizvajalci proizvod predstaviti kot bolj pristen in kakovostnejši, kot je.

Med pogostimi oblikami goljufije je tudi napačna predstavitev kakovosti. "Nekateri proizvajalci lahko svoje olje označijo kot ekstra deviško, čeprav ne izpolnjuje zahtevanih standardov kakovosti," navaja ZPS. Proizvajalci lahko prav tako mešajo ekstra deviško oljčno olje z oljčnimi olji nižje kakovosti, da bi izboljšali okus in aromo.

Sorodna novica Segrevanje oljčnega olja ni škodljivo, vendar je najbolje, da ga uporabljamo za hladne jedi

V ZPS-ju so ob tem navedli ugotovitve uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, da se na slovenskem trgu pojavlja velik delež neskladnosti, predvsem na področju kakovosti in označevanja oljčnega olja. Najpogosteje se deviško oljčno olje prodaja pod imenom ekstra deviško.

"V omenjenem primeru ne gre nujno za goljufijo, saj se kakovost oljčnega olja lahko spreminja tudi po polnjenju v steklenice in je namernost zavajajoče prakse težko dokazljiva," so pojasnili.

Kakovost oljčnega olja lahko ogrozijo tudi neustrezne razmere za skladiščenje in prevoz. Goljufive prakse lahko vključujejo tudi zavestno izpostavljanje olja svetlobi, vročini ali kisiku, kar lahko poslabša njegovo kakovost. Kljub temu se olje na trgu prodaja, kot da je še vedno visoke kakovosti, opozarjajo.

ZPS tudi pojasnjuje, da ima kakovostno oljčno olje sadno, grenko in pikantno aromo. Kakršno koli zaznavanje plesnivega, kislega, kovinskega okusa ali okusa sena nakazuje na napako. Barva olja je praviloma različnih odtenkov, od zelene do zelenorumene. Neželeni so rjavi odtenki, ki lahko nakazujejo na oksidacijo. To se lahko preveri tako, da se nekaj kapljic oljčnega olja kapne na bel krožnik, olje se pogleda na dobri svetlobi, povoha in poskusi, svetujejo v ZPS-ju.

ZPS od lanskega leta sodeluje v evropskem projektu Watson, ki si bo do leta 2026 z namenom preprečevanja goljufij s hrano prizadeval za zagotavljanje pristnosti in sledljivosti različnih skupin živil, med drugim tudi ekstra deviškega oljčnega olja, so še pojasnili.