90 odstotkov pogrešanih otrok policija najde v štirih urah. Foto: Shutterstock
90 odstotkov pogrešanih otrok policija najde v štirih urah. Foto: Shutterstock

Letošnja preventivna kampanja ob današnjem mednarodnem dnevu pogrešanih otrok je namenjena usmerjanju staršev ali skrbnikov v primeru nenadnega izginotja otroka.

Slovenska policija se je v tem tednu pridružila vseevropski kampanji Preveri. Pomisli. Prijavi. v sodelovanju z mednarodno fundacijo Amber Alert Europe in policijami iz drugih držav. Na Generalni policijski upravi (GPU) opozarjajo, da je po podatkih evropske mreže policijskih strokovnjakov za pogrešane osebe PEN-MP v Evropski uniji vsako leto pogrešanih najmanj 100.000 otrok.

Kot poudarjajo, je v takšnih težkih trenutkih zelo pomembno vedeti, kaj narediti in kateri koraki so najpomembnejši. "S tem ko starše opremljamo z znanjem in viri, ki jih potrebujejo, želimo izboljšati odzivne čase in povečati možnosti za varno ter hitro združitev pogrešanih otrok in njihovih ljubljenih," so na GPU-ju povzeli besede predsednika in ustanovitelja Amber Alert Europe Franka Hoena.

90 odstotkov pogrešanih otrok policija najde v štirih urah

V Sloveniji je največ pogrešanih odraslih in starejših oseb, otroci in mladostniki predstavljajo le tretjino vseh pogrešanih, je pojasnil Damjan Miklič z Uprave kriminalistične policije. "Večina pogrešanih otrok je zelo hitro prijavljenih in skoraj 90 odstotkov jih najdemo v štirih urah. Na srečo se vsi otroci najdejo živi in nepoškodovani," je dejal. Ob tem dodaja, da za prijavo pogrešanega otroka ni treba čakati 24 ur, in priporoča, da starši to storijo takoj.

Na policiji staršem svetujejo, da najprej preverijo morebitne znake, kam bi lahko otrok odšel. Majhni otroci, ki se še ne gibajo popolnoma samostojno, so morda še vedno doma ali v bližnji okolici. Staršem priporočajo, da začnejo iskati na mestih, ki so zanje lahko nevarna. Pri šoloobveznih otrocih in najstnikih se območje iskanja razširi.

Predlagajo jim tudi, da pomislijo na razloge, zakaj je otrok izginil in kje bi lahko bil. Kot tretji korak svetujejo, da pogrešanega otroka prijavijo na najbližji policijski postaji. Kot ključne informacije, ki jih od staršev želi policija, so navedli otrokovo ime, datum rojstva, višino, težo in morebitne bolezni, natančen opis oblačil, ki jih ima otrok na sebi, in osebnih stvari, ki jih je imel pri sebi v času, ko je bil pogrešan. Prav tako je pomembno navesti posebna znamenja, na primer rojstno znamenje, brazgotino ali tetovažo, in pokazati fotografijo, na kateri so vidna posebna znamenja.

Policiste zanimajo tudi dejstva in okoliščine izginotja otroka, vključno z vsem, kar je bilo že storjeno, da ga najdejo, podrobnosti o krajih, ki jih otrok pogosto obiskuje, in telefonske številke ter račune otroka na družbenih medijih, vključno s seznamom prijateljev, še poudarjajo na GPU-ju.