Stavkajoči policisti so za sredo prejeli vabilo na pogajanja. Foto: BoBo
Stavkajoči policisti so za sredo prejeli vabilo na pogajanja. Foto: BoBo

Po kolektivni pogodbi ima namreč policist pravico do izrabe dveh dni letnega dopusta, ki ju sam določi, ne glede na potrebe delovnega procesa, delodajalca pa mora o tem obvestiti najmanj tri dni pred načrtovano izrabo.

"Hkrati bova s to možnostjo seznanila tudi kolegice in kolege," je napovedal Uroševič.

Petrovič pa je ob tem dodal, da lahko to predsednik vlade Miro Cerar "vzame za resno skrajno opozorilo". "Heca je konec, dolg je treba plačati, pogajati se je treba resno, ta taktika zavlačevanja in upanja, da bo v nekaj dneh ali tednih zmanjkalo sindikatov, vneme, je popolnoma zgrešena," je pojasnil Petrovič.

Vabilo na pogajanja, a brez izhodišč
Policisti, ki stavkajo že od 18. novembra, so za sredo ob 17. uri prejeli vabilo na pogajanja, ki mu pa niso priložena izhodišča vladne pogajalske skupine, potrjena v nedeljo.

Koalicijski partnerji in ministri državotvornih resorjev so izhodišča vladne pogajalske skupine sicer potrdili na nedeljskem sestanku, vsebine izhodišč pa policijskima sindikatoma niso pojasnili. Želijo, da se gradivo dopolni, da se numerično prikažejo vladna izhodišča in natančen izračun, koliko stanejo stavkovne zahteve policistov, je pojasnil predsednik SPS-ja Petrovič.

Kot je poudaril predsednik PSS-ja Uroševič, od predsednika vlade pričakujejo hitro in odločno ukrepanje ter zagotovitev potrebnih sredstev za policijo, pričakujejo tudi, da jih bo seznanil, kdaj bo te zadeve uredil. Policisti bodo po njegovih besedah nadaljevali stavkovne dejavnosti, ki bodo prizadele vlado, in ne državljanov.

Južna meja zdržala na račun kršenja delovnopravne zakonodaje
Petrovič je pojasnil, da se predsednika sindikatov v teh dneh odpravljata na teren, kjer bosta skupaj z drugimi ugotavljala, ali so spoštovani vsi delovnopravni predpisi. "To je zelo pomembno vprašanje, kajti na račun nespoštovanja predpisov je zdržala južna meja, migracijski tok," je pojasnil.

Policisti so po njegovih besedah pokazali izjemno profesionalnost in izvajali naloge, ne glede na to, da so bili obremenjeni "prek zakona".

S pravnimi sredstvi bodo zahtevali spoštovanje vseh predpisov za varstvo pri delu in v povezavi z delovnopravnim razmerjem, je napovedal Petrovič.