ZA vlado so policijska izhodišča povsem nesprejemljiva. Foto: BoBo
ZA vlado so policijska izhodišča povsem nesprejemljiva. Foto: BoBo
Uroševič
Predsednik sindikata Uroševič se je sestal z upravo Luke Koper. Foto: Eugenija Carl
Po 14 dneh spet pogajanji med policisti, vlado

Pogajanja bodo še kar nekaj časa trajala in bodo tudi še zelo naporna, saj dogovor "še ni prav zelo blizu", je Koprivnikar povedal ob odhodu s pogajanj.

Pogovori med predstavniki vladne in sindikalne strani, ki so danes po dveh tednih znova sedli za pogajalsko mizo, so se začeli ob 17. uri in po dveh odmorih še trajajo.

Zahteve bi stale 90 milijonov evrov
Vladna stran je predstavnikom policijskih sindikatov predstavila svoj predlog, ki se po Koprivnikarjevih besedah nanaša predvsem na tisto skupino policistov, za katero ocenjujejo, da so najbolj ogroženi, to je peta tarifna skupina. Toda pričakovanja policistov "so še vedno bistveno večja, kot je bila ponudba vladne strani", je dejal minister. Kaj so ponudili, ni povedal.

Če bi popolnoma brez pogajanj izpolnili vse zahteve policistov, bi po njegovih besedah za to potrebovali 90 milijonov evrov. "Ta številka nikakor ne more biti izhodišče za pogajanja, ta številka je absolutno nesprejemljiva. Mi se torej pogovarjamo o bistveno manjših številkah, ki so za nas dosegljive, in o številkah, ki se nanašajo na konkretne poklicne skupine," je pojasnil minister, ki pa finančnih ocen ni želel razkriti, dokler ne sklenejo konkretnega dogovora.

Stavka se nadaljuje
Policisti medtem nadaljujejo stavkovne dejavnosti. Tako je dopust za 23. in 24. december po besedah sindikalista Radivoja Uroševiča napovedala že približno polovica vseh policistov. S predsednikom Sindikata policistov Slovenije Zoranom Petrovičem, tudi onadva nameravata vzeti dopust, pa sta se danes odpravila na teren.

Tam sta preverjala utemeljenost pritožb, ki jih v sindikatih prejemajo v zvezi s kršitvami delovnopravnih predpisov.

Temeljiti pri svojem delu
Posledice stavke bodo očitno začeli čutiti v Luki Koper, kjer po besedah Uroševiča promet trenutno ne zastaja niti za dve sekundi. Kot del stavkovnih aktivnosti so se sicer policisti v koprskem pristanišču lotili temeljitega pregledovanja prispelih ladij, zaradi česar je v torek zvečer in ponoči nastal manjši zastoj.

Pojasnil je, da so v Luki Koper opravili pogovore s stavkajočimi, predvsem o morebitnih zaznavah kršitev delovnopravne zakonodaje in pravil o varstvu in zdravju pri delu. Drugi del kolegov pa je bil po njegovih besedah na območju Dobove, kjer so naleteli na nekatere nepravilnosti in obvestili inšpekcijo.

Uroševič, ki se je danes sešel z luško upravo, je napovedal, da se bodo v naslednjih dneh odločili, kako bodo ukrepali. Po poročanju dopisnice TV Slovenija Eugenije Carl ne izključuje zaostrovanja stavke in upočasnjevanja postopkov. Če njihove zahteve ne bodo uslišane, bodo prenehali varovati morje, tako nihče ne bo skrbel za varnost ribičev in morske meje.

Čaka ga globa
Uroševič je potrdil tudi, da je bil sprožen prekrškovni postopek zaradi shoda policistov prejšnji četrtek pred vlado. Kot je dejal, je bil shod sicer priglašen, problem pa je nastal zaradi zaprtja Šubičeve ulice. Po poročanju medijev Uroševiču kot organizatorju shoda zato lahko grozi globa.

Po 14 dneh spet pogajanji med policisti, vlado