"Mislim, da je ključen problem to, da mi o stvareh, kot je pokojninska reforma, odločamo na referendumu. To kaže na nezrelost države, da parlament svojih stvari ne počne tako, kot je potrebno. Parlament je postal vmesna postaja na poti sprejemanja odločitev. Vsaka stvar, ki nam ni všeč, se konča na referendumu," opozarja Mrak. Foto: MMC RTV SLO
Svetlik znova razburil sindikate

Čez točno mesec dni bodo volivci in volivke na enem izmed referendumov, ki bodo potekali 5. junija, odločali tudi o usodi spremembe pokojninskega sistema. Vlada je zdaj vse sile usmerila v pojasnjevanje, da državo in javne finance čakata obsežno varčevanje in zmanjševanje različnih prejemkov, če reforme ne sprejmemo, medtem ko nasprotniki zagotavljajo, da je to le predreferendumska zavajajoča taktika.

6. junija se ne bomo zbudili v novem svetu
Tudi profesor na Ekonomski fakulteti v Ljubljani Mojmir Mrak se strinja, da je pokojninska reforma nujno potrebna, vendar opozarja, da s tem ne bomo rešili vseh naših javnofinančnih težav. "Imamo pa velik problem, da smo zdaj skoncentrirani le na to, ali bo pokojninska reforma uspela ali ne. To zgleda nekako tako, da če bi slučajno uspela, potem se bomo 6. junija zbudili v nekem novem svetu, kjer ni nobenih problemov. To je neumnost. Slovenija ima resne javnofinančne probleme, za katere vsi vemo, in sestavni del reševanja teh problemov je tudi pokojninska reforma," je pojasnil v Odmevih.

Treba je vedeti tudi to, da smo zaradi finančne situacije, ki jo imamo, v okviru evropskih pravil sprejeli zavezo, da bomo primanjkljaj zmanjšali pod 3 odstotke do leta 2013. "Zdaj smo sredi leta 2011, kar pomeni, da časa ni ravno veliko. V projekciji je bila predvidena tudi pokojninska reforma. Če ta ne bo sprejeta, je jasno, da bo treba rezati drugje." A tudi ob uspehu reforme bo potreben rebalans, je prepričan ekonomist, saj je naša rast nižja od predvidene, zato bodo tudi prihodki nižji in "če bomo želeli držati enak tempo doseganja deficita, kot je bil predviden jeseni, je logično, da bo treba zmanjšati odhodke, a ne več le pri marginalnih postavkah."

Lahko se nam zgodi tudi portugalski scenarij
Sicer se tudi nam lahko zgodi portugalski scenarij, ko država za zagotovitev vzdržnosti javnih financ morala sprejeti ukrepe, ki jih je predpisala Evropska unija, med drugim tudi znižati plače za 20 odstotkov, ker so zadnjih deset let živeli nad svojimi zmožnostmi. Zato so po Mrakovih besedah ob pokojninski reformi nujne tudi spremembe na področju trga dela in konkurenčnosti. "V tem kontekstu je ta pokojninska reforma pomembna, ker bo zelo jasen signal tudi mednarodnim finančnim trgom, ali smo mi sposobni sprejemati odločitve takrat, ko je to potrebno."

Zadnjih osem let namreč nismo sprejeli nobenih resnih strukturnih sprememb. Ampak, če pred štirimi leti to mogoče še ni bilo nujno, ker je bila gospodarska rast pet odstotkov, je Mrak prepričan, da zdaj druge izbire ni. "Če je ne bomo sprejeli prostovoljno, potem ne bomo imeli nobenih referendumov, ampak bomo preprosto morali to narediti v takšnem kontekstu, kot to delajo danes Portugalci." In to bo precej bolj neprijetno, dodaja.

Obilica referendumov je težava
Pa tudi sicer se mu zdi odločanje na referendumih o takšnih spremembah, kot je prilagoditev pokojninskega sistema, eden ključnih problemov naše države. Opozarja namreč, da s tem dajemo signal našim partnerjem v tujini, da preprosto nismo zrela država, saj parlament ne opravlja svojih stvari tako, kot je potrebno.

Svetlik znova razburil sindikate