Sedanje vodstvo KPK-ja je protestno odstopilo konec novembra. KPK naj bi vodili le še do 1. marca, morda pa bo potreba po njihovem delu tudi po tem datumu. Foto: BoBo
Sedanje vodstvo KPK-ja je protestno odstopilo konec novembra. KPK naj bi vodili le še do 1. marca, morda pa bo potreba po njihovem delu tudi po tem datumu. Foto: BoBo

V izbirni komisiji bo DZ predstavljala poslanka PS-ja Melita Župevc, svoje predstavnike pa bodo imenovali še sodni svet, uradniški svet in kvalificirane nevladne organizacije.

Predsednik države Borut Pahor je 4. decembra podpisal javni poziv za zbiranje kandidatur za predsednika in dva namestnika predsednika KPK-ja po odstopu senata komisije 29. novembra. Predlagatelji članov komisije za izbiro kandidatov imajo do ponedeljka ob polnoči čas, da imenujejo svoje člane izbirne komisije, ki bo izvedla postopek izbire kandidatov.

Pahor je ob pozivu za zbiranje kandidatur sicer izrazil željo, da bi imel možnost na izpraznjene funkcije predlagati suverene in pogumne osebnosti, ki bodo sposobne prenašati vse vrste pritiskov.

Pri izbiri bo Pahor sicer vezan na seznam kandidatov, ki mu ga bo predložila omenjena izbirna komisija. Če izmed predlaganih kandidatov ne bo imenoval nikogar, bo o tem obvestil izbirno komisijo in ponovil postopek zbiranja kandidatur.

Senat KPK-ja odstopil konec novembra
Zdajšnji predsednik KPK-ja Goran Klemenčič ter njegova namestnika Rok Praprotnik in Liljana Selinšek so 29. novembra predsedniku države podali nepreklicne odstopne izjave. Soje delom sicer nameravajo nadaljevati do imenovanja nove ekipe, a najdlje do 1. marca. Pahor pa je pred dnevi za medije dejal, da bodo morali člani vodstva komisije svoje delo opravljati tudi po tem datumu, če do 1. marca ne bo imenoval novih.