Kdo bo nasledil zdajšnji senat KPK-ja? Foto: BoBo
Kdo bo nasledil zdajšnji senat KPK-ja? Foto: BoBo

Izbirna komisija, ki jo sestavlja pet članic in članov, predstavnikov vseh treh vej oblasti in civilne družbe, mora v 30 dneh preveriti izpolnjevanje pogojev in primernost kandidatov, ki se potegujejo za predsednika in dva namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije.

Člani izbirne komisije so generalna sekretarka vlade Tanja Šarabon, poslanka PS-ja Melita Župevc, predsednica društva Integriteta Simona Habič, članica uradniškega sveta Polona Kovač in predsednik sodnega sveta Janez Vlaj.

Nato pa ima predsednik republike Borut Pahor mesec dni časa, da izbere kandidate iz nabora, ki mu ga bo posredovala komisija. Lahko pa postopek javnega poziva za zbiranje kandidatur tudi ponovi.

Pahor je sicer ob začetku postopkov za imenovanje novih članov protikorupcijske komisije izrazil "željo, da bi imel možnost na omenjene funkcije predlagati suverene osebnosti brez bremen, zaradi katerih bi bili komur koli kaj dolžni, pogumnega značaja, ki tudi v zahtevnih okoliščinah gredo čez težke ovire in so sposobne prenašati vse vrste pritiskov in ki bodo v svojih presojah in ravnanjih uporabljali enaka merila za vse".

Nove člane komisije mora predsednik izbrati, ker so Goran Klemenčič, Rok Praprotnik in Liljana Selinšek konec novembra lani protestno odstopili s teh funkcij. Poudarili so namreč, da ne morejo več privoljevati v to, da se vprašanje korupcije politizira in da je predmet čistega populizma, je ob odstopu dejal Klemenčič.