Mestno hišo so varovali policisti. Foto: BoBo
Mestno hišo so varovali policisti. Foto: BoBo
Franc Kangler
Mariborski župan Franc Kangler je po novem tudi državni svetnik. Foto: BoBo
Protestniki so zahtevali odhod Kanglerja. Foto: MMC RTV SLO
Kanglerja odpeljali v marici
Volitve v DS in protest v Mariboru

Na Rotovškem trgu pred mariborsko mestno hišo se je popoldne zbralo okoli 1.000 ljudi, ki so nasprotovali izvolitvi župana Franca Kanglerja za državnega svetnika, je za TV Dnevnik poročal Matej Korošec. Protestniki se namreč bojijo, da si bo župan kot državni svetnik zagotovil imuniteto pred 10 aktualnimi ovadbami.

Na Glavnem trgu v Mariboru je potekal neorganiziran protestni shod. Okoli 18.30 se je množica, nezadovoljna z rezultati volitev elektorjev za svetnika v državni svet, premaknila na Rotovški trg oz. na dvorišče pred mestno hišo, rotovž. Policisti so elektorjem in drugim, ki so se zadrževali v stavbi, omogočili varen odhod. Posamezni protestniki so čez čas začeli v zgradbo metati predmete, tudi granitne kocke, in jo poškodovali. Policisti so zato protestnikom ukazali, naj prenehajo s kršitvami, in jih opozorili, da bodo uporabili prisilna sredstva v primeru nadaljevanja kršitev. Ker množica ni upoštevala zakonitega ukaza, so policisti uporabili prisilna sredstva, in sicer palico (za odrivanje) in plinski razpršilec, ter jo razgnali. Poškodovana sta bila dva policista. Policisti zbirajo obvestila.
PU Maribor

Protestniki so metali stvari tudi v policiste in v elektorje, ko so ti zapuščali mestno hišo, del pa jih je skupaj s Kanglerjem ostalo ujetih v mestni hiši. Policisti so zato vzpostavili koridor, da so lahko varno zapustili mestno hišo.

Po izjavi udeleženca je bil Rotovški trg v Mariboru do zadnjega kotička poln protestnikov. Ljudi so razgnale posebne policijske enote. Povod za to naj bi bil izgred zamaskiranih provokatorjev. Župan Kangler tudi po treh urah pozivov, naj se prikaže pred ljudmi, tega ni storil.

Po izvolitvi v državni svet je Kangler dejal: "Volilni rezultat vse pove." Na vprašanje, kaj pravi na proteste, je odgovoril, da so razumljivi, saj so "imeli v medijih veliko reklame za ta shod". "Nič ni narobe, če protestirajo," je dodal.

Iz županovega kabineta so še pred volitvami sporočili, da je Kangler že v času kandidature večkrat javno in jasno povedal, da se v primeru izvolitve za državnega svetnika že vnaprej odpoveduje imuniteti za čas celotnega mandata. "Prav zato nas preseneča, da številni mediji kot razlog za njegovo kandidaturo navajajo imuniteto. Še enkrat poudarjamo, da se gospod Franc Kangler v primeru izvolitve za državnega svetnika odpoveduje imuniteti za čas celotnega mandata," so poudarili v kabinetu.

Protestniki mu niso verjeli. Sicer pa je med protesti 25 od 38 elektorjev Kanglerja izvolilo za državnega svetnika. Poleg mariborskega župana so se za položaj potegovali še Drago Žura, Rudi Matjašič in Anton Bergauer.
Proteste je organizirala skupina "Protest proti Kanglerjevemu vnebovzetju v državni svet". Po njihovem mnenju je Kangler s svojim delovanjem pokazal, "da deluje v nasprotju z interesi Mariborčank in Mariborčanov". Zahtevajo, da Kangler nemudoma odstopi kot župan Maribora, so zapisali na svojem profilu na Facebooku. Protestniki so med drugim vpili "Kanglerja poslat sedet, ne pa v državni svet" in "Župan, poberi se iz Maribora".

Kanglerja odpeljali v marici
Volitve v DS in protest v Mariboru