Tokrat se je v središču pozornosti znašla Kanglerjeva žena Tatjana. Foto: BoBo
Tokrat se je v središču pozornosti znašla Kanglerjeva žena Tatjana. Foto: BoBo
Durs pregledal premoženje Kanglerjeve žene

Franc Kangler v svojem odzivu poudarja, da je zadeva v stopnji pritožbe na ministrstvo. Ker gre za davčno tajnost, meni, da je zgodbo nekdo: "... plasiral v javnost z namenom diskreditacije mene in moje žene."

Ivan Simič, ki je med davčnim inšpekcijskim nadzorom letos zastopal Tatjano Kangler, je namreč za časnik Večer potrdil, da je žena mariborskega župana pred nekaj meseci morala plačati dodatni davek okrog 57.000 evrov. Davčni organ je namreč ugotovil, da je Kanglerjeva, v obdobju, ko je potekal inšpekcijski nadzor (med 1. 1. 2007 in 31. 12. 2010), razpolagala z denarnimi sredstvi, ki so precej presegala dohodke, ki jih je v tem obdobju napovedala.

Razlika je znašala kar okoli 154 tisočakov, od katerih niso bili plačani niti prispevki niti akontacija dohodnine.

Med davčnim inšpekcijskim nadzorom so izstopali predvsem gotovinski pologi županove žene, ki je leta 2007 na svoj transakcijski račun v treh obrokih položila 129.000 evrov (dvakrat po 40.000 evrov, in sicer 9. marca in 4. aprila, ter 49 tisočakov 28. junija). Še iste dni pa je bil ta denar nakazan gradbenemu podjetju MTB za nakup stanovanja na Pohorski 3, še piše Večer in dodaja, da je kmalu po nakazilu denarja MTB v sumljivih okoliščinah dobil posel za sanacijo in gradnjo Lutkovnega gledališča.

Zanika vpletenost MTB-ja pri oddaji posla
"Odločno zanikam kakršno koli vpletenost kakšnega podjetja v nakup svojega stanovanja v letu 2007," je na to dejal mariborski župan in dodal, da niti protikorupcijska komisija niti Računsko sodišče nista ugotovila nepravilnosti pri oddaji posla gradnje Lutkovnega gledališča družbi MTB.

Županova žena je v postopku zavrnila navedbe davčnega organa, očitala mu je, da ni opravil skrbne analize celotnega premoženja družine Kangler, saj sta s Francem skupaj v trinajstih letih zaslužila več kot 800 tisoč evrov neto, nekaj denarja sta tudi podedovala, župan pa je kar nekaj prilivov imel tudi od svoje kmetije, zato ni nič nenavadnega, je pojasnjevala davčnim organom, da sta del tega denarja hranila doma in da sta ga na račun položila, ko sta se odločila kupiti stanovanje.

Kangler: Vse je čisto in pokrito
"Niso upoštevali nekaterih okoliščin ne moje dediščine - dvostanovanjske hiše in nekaj gradbenih parcel, ki sem jo dobil po očetu in materi in ki sem jo za odškodnino odstopil bratu -, niti evra prihodka iz kmetijstva, čeprav vodim kmetijo," je o odločbi davčne uprave dejal Kangler in dodal, da je prepričan, da imata z ženo kar se tiče prihodkov, "vse čisto in pokrito".

Durs je na koncu odločil, da pojasnila Kanglerjeve niso dovolj prepričljiva, saj jih ne podpirajo nobeni dokumenti, zato ji je "prisodil" kazen - 57.000 evrov. Na odločitev davčne uprave sta se, kot omenjeno, Kanglerjeva pritožila na drugostopenjski organ (ministrstvo za finance), saj menita, da je odločba nezakonita, vendar pritožba ni zadržala izvršitve, zato je Tatjana Kangler 57 tisočakov že poravnavala Dursu.

Durs pregledal premoženje Kanglerjeve žene