Po izgubi položaja župana Maribora je Kangler ostal še brez strokovnega naziva. Foto: BoBo
Po izgubi položaja župana Maribora je Kangler ostal še brez strokovnega naziva. Foto: BoBo
Kanglerju odvzeta diploma

Senat fakultete je Kanglerjevo diplomsko delo vzel pod drobnogled po decembrskem razkritju medijev, da je nekdanji mariborski župan Franc Kangler večino svojega diplomskega dela kratkomalo prepisal iz drugih virov, pri čemer jih ni ustrezno navedel kot vire.

Tedaj so strokovne službe na fakulteti takoj opravile pregled z računalniškim programom za odkrivanje plagiatov, je sporočil dekan DOBA Fakultete Vilijem Pšeničny, vendar program ni potrdil suma kršitve, zato je senat nalogo pregledal še ročno.

Prepisoval, a ni citiral
V tem pregledu je komisija ugotovila, da je "študent, pretežni del besedila prepisal iz del drugih avtorjev, česar ni citiral z uveljavljenimi načeli citiranja, in celotno delo predstavil kot svoje lastno". Na podlagi tega je strokovna komisija ugotovila, da Kanglerjeva naloga ni rezultat študentovega samostojnega strokovnega dela, zato so Kanglerju s sklepom odvzeli strokovni naziv.

"Fakulteta s tem izpričuje svojo odločnost po ničelni toleranci glede nespoštovanja študijskega reda in vseh drugih nepoštenih in netransparentnih poskusov, ki v akademskem svetu nimajo mesta," je ob tem še zapisal Pšeničny in dodal, da so strokovne službe fakultete pregledale še vseh preostalih 84 zaključnih nalog, oddanih pred začetkom sistematične uporabe računalniškega nadzora nad plagiatorstvom, kjer pa niso odkrili kršitev, zato so odločili, da gre za v primeru Kanglerja za osamljen primer.

Na odvzem naziva Kanglerju se je odzvala njegova odvetnica Maja Guštin iz odvetniške družbe Čeferin. Pojasnila je, da odločbe o odvzemu strokovnega naslova še niso prejeli, niti je ni prejel sam Kangler. "Zaradi navedenega napovedane odločitve senata DOBA Fakultete za poslovne in družbene študije Maribor po vsebini še ne moremo komentirati. Po prejemu odločbe bomo zoper le-to vložili ustrezno pravno sredstvo," je zapisala.
Kanglerju odvzeta diploma