Kardinal Franc Rode je popoldne v Pomurju blagoslovil samostan sester klaris, ki letos praznujejo 800 let svojega reda (arhivska fotografija). Foto: BoBo
Kardinal Franc Rode je popoldne v Pomurju blagoslovil samostan sester klaris, ki letos praznujejo 800 let svojega reda (arhivska fotografija). Foto: BoBo

Kardinal Rode je znova odločno zanikal, da bi imel ob aktualnih težavah Svetega sedeža z upokojenim nadškofom Uranom in njegovi kazni, izgonu iz Slovenije, kakršno koli vlogo.

V Pomurju samostana ni bilo vsaj tisoč let. Danes pa je kardinal Rode v Turnišču blagoslovil samostan, v katerem so sestre klarise. Letos praznujejo 800 let svojega reda ubogih sester sv. Klare. Sestre klarise so za samostanskimi zidovi fizično ločene od zunanjega sveta. Eden njihovih temeljnih postulatov je vrnitev k molitvi, predvsem pa skromnost, uboštvo: "To uboštvo ni breme, kot mislijo, to je svoboda, Bog nas hoče osvoboditi ... z zemeljskimi dobrinami je cokla, se ne moreš dvigniti," pravi opatinja Katarina Ambrož.

Da se mora RKC po zadnjih aferah vrniti k skromnosti, se strinja tudi kardinal. Zanika, da bi bil prav on v ozadju umika upokojenega ljubljanskega nadškofa Urana, češ da gre za odnos med Uranom in kongregacijo za škofe. "Sploh nisem v tej zadevi, absolutno izven, in nimam nobene izjave, ki bi jo lahko dal, bi bila v zraku," poudarja kardinal Franc Rode. V nasprotju z mnenjem nekaterih analitikov kardinal spoštuje tudi Uranovo delo: "Nadškof Uran je zelo plemenit človek, dobrosrčen, blizu ljudem, njegove vodstvene sposobnosti pa, ne vem, nisem opazil, da bi delal večje napake."

Ob zadnjih aferah in zadevi Uran se je šušljalo, da bodo v vrhu slovenske cerkve sledile nadaljnje zamenjave. Na novinarsko vprašanje, ali gre za vrh ledene gore, ter da naj bi Vatikan domnevno pripravljal čistko slovenskih škofov, odgovarja: "Ne verjamem, mislim, da je to popolnoma izmišljeno."

Bojan Peček, TV Dnevnik

Rode: Popolnoma izmišljeno
Rode: Popolnoma izmišljeno