Pri nas imamo izjemno dobro pripravljene ekipe prve pomoči. Foto: BoBo
Pri nas imamo izjemno dobro pripravljene ekipe prve pomoči. Foto: BoBo
Andreja Katič
Ministrica Andreja Katič je poudarila pomen reševalcev. Foto: BoBo

Državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči je dogodek, na katerem se izražata tako humanost kot solidarnost, pa tudi visoka strokovna podkovanost naših ekip prve pomoči, je dejala obrambna ministrica Andreja Katič in ob tem poudarila, da se vloge prostovoljcev na področju varstva pred naravnimi nesrečami zavedajo tako na ministrstvu kot na upravi za zaščito in reševanje.

Dosegli so, da bo v novem nacionalnem programu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami za obdobje 2016-2022 status prostovoljnih reševalcev znova poudarjen, saj ga želijo izboljšati tudi z dopolnitvijo zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Ministrica je opozorila tudi na odlično sodelovanje z vodstvom Rdečega križa Slovenije (RKS) in njegovo veliko vlogo na področju zaščite, reševanja in pomoči. Različni subjekti na področju zaščite in reševanja morajo čim bolje sodelovati, saj je za varnost države pomembna sinergija, je dejala.

Po zaslugi RKS-ja in Civilne zaščite se je Slovenija ob begunski krizi, ki predstavlja za nas velik izziv, izkazala kot humana država, ki "si ne zatiska oči pred stiskami sočloveka".

Tekmovanje ekip prve pomoči
Tekmovanje sta si poleg Katičeve ogledala tudi generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But in generalna sekretarka RKS-ja Renata Brunskole, ki je ugotavljala, da imamo pri nas izjemno dobro pripravljene ekipe prve pomoči. Na dogodku je bila namreč prisotna tudi ekipa prostovoljcev z Grosupljega, ki je v Bukarešti pometla z vso konkurenco in postala evropski prvak v prvi pomoči.

Na državnem preverjanju usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite (CZ) in Rdečega križa (RK) je sodelovalo 13 najboljših ekip in najboljša drugouvrščena ekipa s 13 regijskih preverjanj usposobljenosti članskih ekip prve pomoči, kjer je sodelovalo več kot 130 ekip prve pomoči. Obenem je potekalo tudi mednarodno tekmovanje gasilskih desetin, na katerem je sodelovalo 14 ekip prve pomoči in 92 gasilskih desetin.

Na tekmovanju so sicer slavili prostovoljci ekipe MO Ptuj I., na drugem in tretjem mestu pa sta se zvrstili ekipi NEK d. o. o. 1 in Johnson Controls Slovenj Gradec d.o.o, so naknadno sporočili iz RKS-ja.