Po številnih župnijah bodo o svojih izkušnjah spregovorili misijonarji. Foto: MMC RTV SLO
Po številnih župnijah bodo o svojih izkušnjah spregovorili misijonarji. Foto: MMC RTV SLO
Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI.: 'Oznanjevanje Kristusa in njegovega odrešilnega sporočila je neodložljiva dolžnost slehernega vernika.' Foto: EPA

"Oznanjevanje Kristusa je dolžnost vsakega vernika," je v poslanici ob svetovnem misijonskem dnevu zapisal papež Benedikt XVI. Namen praznovanja misijonske nedelje je v skladu z Jezusovim naročilom - "Pojdite po vsem svetu in oznanite evangelij vsemu stvarstvu!" - poglobiti misijonsko zavest med kristjani, približati evangelij vsem ljudem dobre volje in seznaniti javnost z delom misijonarjev, so pojasnili na Slovenski škofovski konferenci.

Praznik vseh slovenskih župnij
Praznovanja potekajo tudi v vseh slovenskih župnijah, v vsaki škofiji pa bodo popoldne pripravili slovesnost, na kateri bodo s pričevanjem sodelovali slovenski misijonarji, ki so bili ali so še v misijonih v Zambiji, Senegalu, Ruandi, na Slonokoščeni obali, Madagaskarju, Japonskem in v Burundiju.

Gospodarske in družbene razmere v svetu narekujejo solidarno in nesebično pomoč med ljudmi različnih kultur in veroizpovedi. Kot so poudarili na SŠK-ju, se misijonska dejavnost "spodbuja in širi s prvim namenom pomagati najrevnejšim ljudem".

Papež zaskrbljen za prihodnost človeštva
Medtem ko je v svetu "po eni strani ogromno priložnosti za obetaven gospodarski in družbeni razvoj, je po drugi marsikaj takega, zaradi česar smo zaskrbljeni za prihodnost človeštva", je v poslanici z naslovom Služabniki in apostoli Kristusa Jezusa ob 82. svetovni misijonski nedelji zapisal papež.

Ob tem je opozoril na nasilje med posamezniki in med ljudstvi, na revščino, zaradi katere trpijo milijoni, na diskriminacijo zaradi rase, kulture in religije ter na "nekritično" izrabo naravnih virov, zaradi česar je "nenehno ogrožen tudi odnos med človekom in okoljem".

C. R.