Slovenski vojaki delujejo v skupinah za urjenje afganistanske vojske. Foto: EPA
Slovenski vojaki delujejo v skupinah za urjenje afganistanske vojske. Foto: EPA

Člani odbora za zunanjo politiko se bodo v petek izrekali o strategiji delovanja Slovenije v Afganistanu, ki jo je v začetku leta sprejela vlada. Kot je znano, vlada vztraja pri štirih rotacijah delovanja v skupinah za urjenje bataljona afganistanske vojske (OMLT) do leta 2012. Konec letošnjega leta pa bo sprejeta nova resolucija Varnostnega sveta OZN-a o Afganistanu, nato pa sledi predogled usposabljanja afganistanske vojske in napredka na področju tranzicije. Rezultate bo vlada predstavila tudi poslancem, po posvetovanjh s parlamentom in z zaveznicami pa se bo odločila za nadaljnje korake, je poročal Radio Slovenija.

Podrobnega časovnega načrta umika tako Slovenija še nima, medtem pa stranka Zares, ki se ji delno pridružuje tudi LDS, vztraja pri določitvi datuma umika iz Afganistana in grozi celo z izstopom iz koalicije. V Zaresu zdaj sicer ne zahtevajo več popolnega umika, saj je vodja poslanske skupine Franco Juri povedal, da se zavzemajo za to, da se angažiranje Slovenije nadaljuje v nevojaških oblikah, torej na način razvojne pomoči, civilnih in humanitarnih projektov, ne pa vojaško.

Jerovšek: Rušili bi se novi WTC-ji
Direktor direktorata za obrambno politiko Primož Šavec na to odgovarja, da strokovno meni, da se ne bomo mogli niti po letu 2012 niti po letu 2014 popolnoma umakniti iz Afganistana. Posanec SDS-a Jožef Jerovšek pa je celo prepričan, da bi se ob odhodu vojske po svetu "rušili novi World Trade Centri".

Prav tako velja, da tako civilni projekti kot projekti razvojne pomoči zahtevajo delo v varnem okolju, ki ga za zdaj zagotavlja prav navzočnost vojske. Seveda pa v Afganistanu potrebujejo tudi policijske strokovnjake in strokovnjake s področja pravosodja, ki bi tam delovali v dosti varnejšem okolju od tega, v katerem so zdaj slovenski vojaki.