Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

S to prilagoditvijo želi šolsko ministrstvo zagotoviti enako obravnavo vseh maturantov pri vpisu na fakultete, piše v sporočilu za javnost.

Kandidati z izpolnjenimi pogoji za opravljanje mature v spomladanskem izpitnem roku, ki želijo zaradi zdravstvenih težav ali iz drugih upravičenih razlogov, ki so posledica epidemioloških razmer, prvič opravljati maturo v jesenskem izpitnem roku, lahko podajo vlogo na pristojno državno komisijo. To izhaja tudi iz sklepa o prilagoditvi splošne in poklicne mature v šolskem letu 2020/21, ki je bil v Uradnem listu objavljen v torek.

O utemeljenosti razlogov za prvo opravljanje mature v jesenskem roku bo odločila pristojna državna komisija.

Kandidatom, ki bodo na podlagi odobritve pristojne državne komisije opravljali maturo prvič v jesenskem roku, se bo pri vpisovanju v nadaljnje izobraževanje upoštevalo, kot da so maturo opravili v spomladanskem izpitnem roku. Skrb, da bi bili ti kandidati v neenakopravnem položaju v primerjavi z drugimi, je zatorej odveč, so zagotovili na ministrstvu.

Spomladanski rok splošne mature se je začel v torek s pisanjem eseja iz maternega jezika. Esej je iz karantene pisalo pet maturantov z negativnim PCR-testom na petih različnih šolah. Zaradi pozitivnega PCR testa pa ga ni pisalo 16 kandidatov na 12 šolah, so za Slovensko tiskovno agencijo navedli na ministrstvu.

Po poročanju portala 24ur je vsaj ena dijakinja, ki se zaradi okužbe ni mogla udeležiti spomladanskega roka mature, naletela na težave pri vpisu na akademijo za likovno umetnost.