Klemenčič opozarja na raven, na katero se je spustil javni politični diskurz. Foto: BoBo
Klemenčič opozarja na raven, na katero se je spustil javni politični diskurz. Foto: BoBo
Zoran Janković
Kljub nenehnemu zatrjevanju o preglednosti poslov Janković ne pusti javne objave posnetkov zagovorov pred KPK-jem. Foto: BoBo
Janez Janša
Janša je s pritožbo zoper objavo poročila pogorel dvakrat - pred upravnim in vrhovnim sodiščem. Foto: BoBo

.
Izjave, ki so padale v zadnjih mesecih, so se spustile na najnižjo raven, je v pogovoru za Dnevnik izpostavil predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Goran Klemenčič. V samem političnem diskurzu ni nobene integritete, temveč odraz sovraštva. "Dejansko smo v vojnem stanju," je dejal.

Po Klemenčičevih besedah vlada Janeza Janše ni padla zaradi poročila KPK-ja, temveč zaradi ravnanj premierja v odhodu. Nezadovoljen je tudi s tem, kar se je zgodilo pred 14 dnevi: "Ne le, da našega poročila niso vsi vzeli resno, ampak so gluhi tudi za zahteve ljudi. Del politike se je ob konstruktivni nezaupnici v parlamentu obnašal, kot da je dobil legitimnost na novih volitvah. Kot da je upravičen zmagovalec, ki mu je volilno telo podelilo mandat." Po njegovih besedah je sklepanje, da se je z izglasovano konstruktivno nezaupnico zgodila katarza, z vidika dela KPK-ja napačno.
Poročilo šlo mimo obeh
Na opazko, da Zoran Janković kljub poročilu še vedno ostaja župan Ljubljane in jo je torej bolje odnesel kot Janša, je Klemenčič odgovoril, da se morajo Ljubljančani vprašati, ali se strinjajo s tem, da finance mesta upravlja človek, ki posluje na tak način.
"Obremenjena zavezanca in njuni stranki v dveh mesecih po objavi poročila niso v ničemer pokazali, da te zadeve jemljejo resno," je opozoril Klemenčič. Po njegovih besedah pa je vendarle del politike in predvsem javnosti na podlagi poročila KPK-ja storil korak naprej.
"Čas bo pokazal, koliko je to odraz iskrene želje politike po prečiščenju in večji integriteti, koliko pa mržnje do Janeza Janše in njegove vlade. Zadovoljen pa bom lahko takrat, ko bo v Sloveniji obstajal tako institucionalni kot pravni sistem, ki bo KPK-ju oziroma drugim organom ob takšnih ugotovitvah omogočal, da uveljavijo ne samo politično, temveč tudi pravno odgovornost," je dejal.
Pri tem je tudi poudaril, da v poročilu o premoženjskem stanju vodij političnih strank niso ugotavljali korupcije, zato je tudi nesmiselno, da se nekateri zavezanci sklicujejo na to, da jim ni nikjer očitana. »To je tako, kot če bi vas oglobili zaradi narobe postavljene škarpe, pa bi se v javnosti zagovarjali, češ, nihče mi ni dokazal, da sem prehitro vozil,« je primerjal predsednik KPK-ja.

Zveze in poznanstva, zveze in poznanstva
Po besedah predsednika KPK-ja je javni prostor postal glede integritete in korupcije bolj občutljiv, kar je posledica mnogih dogodkov, predvsem pa, žal, krize. Klemenčič meni, da je ena glavnih težav slovenske politike in javnega prostora prav verodostojnost politike. Hkrati pa je izpostavil, da zveze in poznanstva močno krojijo dogajanje v družbi.

"Slovenija ima poleg ekonomskih problemov ogromen problem s pravno državo, ki je edina lahko korektor dveh demokraciji zelo lastnih anomalij: koruptivnosti oblasti in tiranije javnega mnenja oziroma populizma," ugotavlja Klemenčič. Po njegovih besedah v 20 letih samostojnosti v Sloveniji pravne države nismo vzpostavili. Pomanjkanje pravne prakse je tudi največja težava pri zatiranju gospodarskega kriminala in pravne prakse.

Nova koalicija, stare prednostne naloge
Klemenčič se je dotaknil tudi nove koalicijske pogodbe: "Na temo omejevanja korupcije in krepitve integritete bi težko napisali manj, kot so." Po njegovih besedah v pogodbi ni nič o reformi financiranja političnih strank, nič o večji preglednosti pri upravljanju državnih podjetij ter nič o omejevanju klientelizma in konflikta interesov.
Po Klemenčičevih besedah je več kot deset medijev zahtevalo, da jim KPK posreduje zvočne zapise zagovora Janše in Jankovića pred KPK-jem, za kar pa mora komisija pridobiti pristanek zavezanca. "Zoran Janković, ki je večkrat dejal, da lahko njegove posle kadar koli vsi pregledajo, nam je prek odvetnika pisno sporočil, da se ne strinja z javno objavo. Vročanje naše pošte Janši na to temo pa je bilo doslej neuspešno. Zavrača prevzem," je dodal Klemenčič.
Na vprašanje, ali je bilo gotovinsko plačevanje Janše morda še posebej prevladujoče v času, ko je v Slovenijo s kovčkom gotovine prišel posrednik v poslu s Patrio Wofgang Riedl, je Klemenčič odvrnil, da je dejstvo, da marsikatero plačilo pade v ta čas.