Na koalicijski vrh premier ni povabil predsednika SLS-a, saj tudi ni predvidena razprava o privatizaciji Telekoma in Triglava. Foto: RTV SLO
Na koalicijski vrh premier ni povabil predsednika SLS-a, saj tudi ni predvidena razprava o privatizaciji Telekoma in Triglava. Foto: RTV SLO
Koalicija usklajena

Kot je po sestanku dejal finančni minister Andrej Bajuk, je z rezultati pogovorov zelo zadovoljen. Videti je sicer, da dva poslanca Nove Slovenije pokrajinske zakonodaje ne bosta podprla, toda to je pač njuna osebna odločitev, meni Bajuk.

Sicer pa je Bajuk izrazil zadovoljstvo tudi s tem, da je predlog usklajen z bistvenim načelom, da se ne povečuje javne porabe. Vsebino zakonov pa je Bajuk na kratko povzel kot prenos odgovornosti z državne ravni na nižji nivo.

Pokrajinam odgovornosti in sredstva
Jakob Presečnik, SLS, pa je poudaril, da se s tem na nižjo raven ne prenašajo le odgovornosti, ampak tudi sredstva. Izrazil je upanje, da jim bo v petkovi parlamentarni razpravi uspelo prepričati tudi omahljivce iz vrst opozicije, ki napoveduje glasovanje proti. Poleg tega je morebitne pomanjkjivosti mogoče urediti z amandmaji, dodaja Presečnik.

Premier Janez Janša pa je po sestanku dejal, da se moramo zavedati, da pri pokrajinski zakonodaji ne gre za vladni, ampak za slovenski projekt. Izrazil je tudi pripravljenost, da se pokrajinam zagotovi izvorne vire financiranja.

Vseeno pa se pojavlja dvom o dejanskem uspehu. Podporo sta odrekla tako SD kot tudi Zares, vprašanje je tudi, kako bo s podporo v NSi-ju. Pokrajinska zakonodaja potrebuje dvotretjinsko podporo.

Rebalans proračuna s široko podporo
Vse poslanske skupine so tudi podprle vladni predlog rebalansa proračuna. Kot je poudaril Janez Janša, ne gre za rebalans, ki bi pomenil povečanje izdatkov, temveč za njihovo omejtev za omilitev učinkov inflacije.

O privatizaciji niti besede
Kot je znano, sta koalicijski vrh sicer zahtevala prva moža SLS-a in DeSUS-a Bojan Šrot in Karl Erjavec, saj v koaliciji prihaja do razhajanj glede privatizacije Telekoma in Zavarovalnice Triglav. Šrot in Erjavec sta večkrat opozorila, da je umik države iz gospodarstva sicer potreben, a pri tem ne gre pretiravati. Poleg tega bi bilo po njunem mnenju del državnega premoženja bolje prenesti v pokojninsko blagajno.

Ker so na sestanek povabljeni le koalicijski poslanci, ne pa predsedniki strank, sta Karl Erjavec in Bojan Šrot ostala brez povabila. Sestanka jima še zmeraj ni uspelo sklicati, zaradi česar ne izključujeta izstopa iz koalicje.

Koalicija usklajena