Slovenija
Koalicija ne bo podprla pokojninske novele SDS-a. Foto: Pixabay
Vlada predloga ne podpira, ker ne gre za sistemske rešitve, je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za delo. Foto: BoBo

Dodaj v

Koalicija ne bo podprla predloga pokojninske novele SDS-a

Na izredni seji državnega zbora (DZ)
5. december 2018 ob 21:30
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Pokojninske novele SDS-a s prvopodpisanim Danijelom Krivcem, ki predvideva dvig odstotka za odmero dohodnine, koalicija ne bo podprla, ker ne gre za sistemske rešitve.

Po predlogu, ki ga je predstavila Karmen Furman iz SDS-a, bi odstotek za odmero pokojnine za 40 let dela postopoma povečali na 63 odstotkov. Po predlogu naj se zviša tudi minimalni znesek za starostno ali invalidsko pokojnino, in sicer na osnovni znesek minimalnega dohodka, ki znaša 392,75 evra.

Letni dodatek za upokojence naj bo izplačan v dveh višinah, in sicer v višini 80 odstotkov najnižje pokojnine za polno pokojninsko dobo tistim z nižjimi pokojninami in v višini 50 odstotkov najnižje pokojnine za polno pokojninsko dobo tistim z višjimi pokojninami. Po vladnem predlogu novele zakona o izvrševanju proračuna bo dodatek sicer izplačan v petih razredih. Pri rednem usklajevanju pokojnin pa v SDS-u predlagajo dodatne varovalke.

Vlada po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za delo Tilna Božiča vsebine predloga ne podpira, ker ne gre za sistemske rešitve. Predlog tudi ne vsebuje finančnih posledic, je dejal. Pač pa vlada po njegovih besedah podpira cilje, navedene v predlogu.

SDS: Predlog povzema predvolilne obljube
V predstavitvi stališč poslanskih skupin so v SDS-u menili, da predlog povzema predvolilne obljube nekaterih zdaj koalicijskih strank. Tudi koalicijska pogodba napoveduje postopen dvig odmernega odstotka v višini najmanj 63 odstotkov, uveljavitev ukrepa pa je predvidena z januarjem 2019, je spomnil Marijan Pojbič.

V NSi-ju so dejali, da gre v predlogu v osnovi za predloge Zveze društev upokojencev Slovenije, saj je treba gmotni položaj upokojencev izboljšati. Rešitve so postopne in uresničljive, so presodili in napovedali, da bodo predlog ocenili kot primernega za nadaljnjo obravnavo.

Po drugi strani so ga v koaliciji ocenili kot neprimernega za nadaljnjo obravnavo. V LMŠ-ju so opozorili, da gre pri vlaganju zakonskih predlogov SDS-a za otežitev dela koalicije. Spremembe morajo biti finančno vzdržne in usklajene s socialnimi partnerji, je dejala Nina Maurovič.

Trenutno je po njenih besedah za določene pravice bolje, če jih ureja zakon o izvrševanju proračuna, preostalo pa je treba urediti v sistemskem zakonu. Koalicijsko pogodbo bodo zagotovo uresničili, a ne nespametno, je zagotovila. Vlada pa se je po njenih besedah zavezala, da bo predlog s pokojninskimi spremembami iz koalicijske pogodbe pripravila v prvi polovici prihodnjega leta.

Koalicija: SDS nagaja pri sprejemanju zakonov
V SDS-u so predlog vložili le zato, da bi nagajali koaliciji pri sprejemanju proračunskih zakonov, so ocenili v SD-ju. Podobno so ocenili v DeSUS-u in SAB-u.

Višina letnega dodatka ni bila nikoli določena na tak način, kot predlaga SDS, je dejala Janja Sluga iz SMC-ja. "Predlog rešuje eno skupino na račun druge," je poudarila. "Prehitevanje po desni ali po levi ne koristi nikomur," je opozorila.

Tisti, ki so vse življenje delali, bi morali imeti dostojne pokojnine, pa so menili v Levici. "Namesto parazitiranja na starostnikih bi lahko najprej izenačili prispevke, ki jih plačujejo delodajalci, s prispevki, ki jih plačujejo delojemalci. Delodajalci namreč plačujejo nižji prispevek od delojemalcev," je dejal Miha Kordiš. Levica predlogu ne bo nasprotovala, čeprav je stranka SDS do upokojencev "dvolična do onemoglosti", je sklenil.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
navigator007
# 05.12.2018 ob 21:51
Kljub običajnim komunističnim floskulam očitno Levica ne bo podprla predloga za višje penzije. Zgolj nasprotovala ne bo. Iz tega izhaja, da se Levica ne bori za ljudi, ampak za sistemske kapitaliste.
zala10
# 05.12.2018 ob 23:26
Ta vlada ne dela nič. Normalno, da opozicija izkorišča tovrstni vakum in sama daje predloge. Najbolj bizarno pa je, da pozicija nasprotuje predlogom, ki so enaki njihovim predvolilnim obljubam.
QUENDI
# 05.12.2018 ob 21:50
....SDS najprej zaneti požar - znižanje pokojnin ....potem pa vpokliče svoje dežurne gasilce......
zala10
# 05.12.2018 ob 23:29
Koalicija: SDS nagaja pri sprejemanju zakonov

Ringa, ringa raja,
Janša pa nagaja ... :)))
m72
# 05.12.2018 ob 22:17
"Pokojninske novele SDS-a s prvopodpisanim Danijelom Krivcem, ki predvideva dvig odstotka za odmero dohodnine, "

A niso bili še pred kratkim ravno ti modeli najbolj glasni za znižanje DDV? Ker da bo sicer katastrofa za gospodarstvo :-)
rtvjevc_ki_ni_40
# 06.12.2018 ob 07:44
SDS dela,
Koalicija krade,
Ljudstvo strada,
Komentatorji pa še naprej govorijo krivice.
rumalina
# 06.12.2018 ob 07:02
Ubogi upokojenci. Komaj so ugotovili, da jih nateguje Erjavec, in ga prenehali voliti, se je že pojavil SAB, ki počne natanko isto.
freezbee
# 06.12.2018 ob 06:50
Kljub običajnim komunističnim floskulam očitno Levica ne bo podprla predloga za višje penzije. Zgolj nasprotovala ne bo. Iz tega izhaja, da se Levica ne bori za ljudi, ampak za sistemske kapitaliste.

Predvsem se levica bori za svoje stolcke v parlamentu.
kralj matjaž
# 06.12.2018 ob 01:50
Sandalovina
Levica povzroča depriviligirane državljane.
kralj matjaž
# 06.12.2018 ob 01:49
Zanimivo.
Torej desnica dejansko želi pomagat ljudem, levica pa samo govori o tem kako bodo pomagali, ko pa je potrebno pomagat, pa rep pod noge. Žalostno, da ljudje tega ne vidijo.
mattyy
# 06.12.2018 ob 07:07
Vse kar nekdo predlaga je argument levičarjev, da jim nekdo nagaja. Neverjetni so.
Sandalovina
# 05.12.2018 ob 23:39
navigator007

Vem, da vam je Levica trn v peti in da vsako priložnost izkoristite, da govorite proti njim, je pa skrajno smešno glede na to, da so se v SDS zahvalili Levici za podporo.
Pravi razlog za ta predlog pove naslednji stavek:
"V SDS-u so predlog vložili le zato, da bi nagajali koaliciji pri sprejemanju proračunskih zakonov".
Kdo se dejansko zavzema za kapital je jasno vsakomur in to sigurno ni Levica. Vaše konstantne laži ne spremenijo dejstva, da je Levica edina stranka v parlamentu, ki se zavzema za depriviligirane državljane.
pobrisan
# 06.12.2018 ob 08:14
Spremembe morajo biti finančno vzdržne in usklajene s socialnimi partnerji, je dejala Nina Maurovič.
--------------------

Dvig plač v JS je finančno vzdržen? Dvig minimalne plače je bil usklajen s socialnimi partnerji? Kakšna dvoličnost.....
glasnost
# 06.12.2018 ob 07:33
Ta vlada ne dela nič.

Aha, Janševi pa garajo kot živina.
Kapetano
# 06.12.2018 ob 07:01
Haha komunistična partija iz Republike Srpske je spet udarila z "venezuelskim" predlogom, dvig davkov, bravo!!!
K_ris
# 06.12.2018 ob 07:51
A ni SDS tista stranka, ki se hvali, kako jim je uspelo izpeljati to pokojninsko reformo, ki je sploh določila ta odmerni odstotek? A morda zdaj priznavajo, da so sprejeli slabo reformo?
kralj matjaž
# 06.12.2018 ob 01:51
Delodajalci namreč plačujejo nižji prispevek od delojemalcev," je dejal Miha Kordiš

Kakšna neumnost. Delodajalec ne plača NIČ. Ko bodo ljudje enkrat razumeli, da delodajalec ne plača nič in da je vse denar delavca, potem lahko stopimo naprej.
Zanci
# 06.12.2018 ob 10:14
Pa tu ni nič za čudit, da nočejo podpreti predlogov SDS... saj to je klasika. Dobri predlogi so ovrženi samo zato, ker so iz Janševe stranke... budale na kvadrat v naši Vladi ..ali kaj naj rečem..
trdnjava
# 06.12.2018 ob 08:12
Šarec in koalicijski dogovor so obljubljali zmanjšanje čakalnih vrst v zdravstvu in dvig pokojnin in odmernega odstotka in to do 1. januarja 2019. In tega niso naredili. Koalicijska pogodba je skret papir. In kaj je tukaj za debatirati. Imamo nesposobno in neoperativno vlado. Opozicija jim nastavlja ogledalo. Ja in mimogrede JJ je zmanjšaval samo priviligirane visoke penzije, ki jih je kasnje Bratuskova popravljala. Privilegije in borčevske je potrebno ukiniti. S tem se strinja vsak normalen državljan.
provni
# 06.12.2018 ob 07:50
SDS s princem na čelu je znižal plače in pokojnine in klical Trojko, ki bi uničila Slovenijo in zdaj nekaj pametuje.
zeus-zengg
# 06.12.2018 ob 07:15
Kapetano
Haha komunistična partija iz Republike Srpske je spet udarila z "venezuelskim" predlogom, dvig davkov, bravo!!!
-----------
kaj pa je narobe z dvigom davkov kapitalistom . Če se to ne bo zgodilo sledijo dodatni davki državljanom in znižanja pokojnin in sociale . Kapetano bi to rad ???
nonparel
# 06.12.2018 ob 13:15
Ja kdo pa je kriv, da je zdaj pokojninska osnova samo bornih 63%?
Janševa vlada je z njihovo pokojninsko reformo leta 2012 vsem novim upokojencem znižala pokojnine za dobrih 20%. Pokojninsko osnovo je drastično znižala na 63%, kar večino novoupokojenih potisne pod prag revščinw.
Zdaj bi torej radi popravljali svoje nekdanjo slabo opravljeno delo.
A nam, ki smo bili s to reformo oškodovani, pa verjetno nebi dvignili penzij na teh 63%?
In bi tako ostali oškodovani za večni, oziroma vse do svoje smrti.
Saj ne vedo kaj delajo in takšni bi radi vladali.
cairns
# 06.12.2018 ob 11:03
V LMŠ-ju so opozorili, da gre pri vlaganju zakonskih predlogov SDS-a za otežitev dela koalicije. Spremembe morajo biti finančno vzdržne in usklajene s socialnimi partnerji, je dejala Nina Maurovič.

Pokojninska blagajna goljufa in krade upokojencem. Večina upokojenih je plačevala prispevke 40 let. Majhen % pa pokojnino uživa 20 let. Kam je šel denar od tistih ki so umrli kmalu po odhodu v penzijo. Teh pa ni malo. Nekaj denarja gre vdovam(cem), a to je vseeno manjši del.
GORILA
# 06.12.2018 ob 09:08
...saj to ste pa verjetno tudi že kje prebrali, kako se SDS po novem bori za uboge Izbrisane???
GORILA
# 06.12.2018 ob 09:06
@kapetano
Haha komunistična partija iz Republike Srpske je spet udarila z "venezuelskim" predlogom, dvig davkov, bravo!!!

..če ne bi bil enoceličar, bi lahko vedel, da ima Venezuela veliko nižje davke kot Slovenija ali ZDA!
joestar
# 06.12.2018 ob 09:00
pobrisan
Mora bit usklajeno s "ta pravimi" socialnimi partnerji. No pa predlagat morajo "ta pravi". Ker vsi vemo, da se ena stran bori za ljudi, druga pa parazitira od njih... sicer če samo prebereš seznam predlogov teh strank, ne boš uspel ugotoviti kateri so kateri. Za to je pa pomembna delitev na "ta prave" in "ta napačne".
Robin Lood
# 06.12.2018 ob 07:15
A tokrat sđs predlaga? Tadnjičso zahtevali. :p dajte otrokom neko igračo, da jim ne bo dolgčas :p
vranek
# 06.12.2018 ob 12:37
Ce bi SDS rad pisal zakone, bi moral sestavit vlado! Aja.....?pozabu, da ne morejo.
Kje ste pa ze vidli, da koalicija dovoli opoziciji posegat v finance. In to brez misli na posledice, le z všečnimi bombončki? Zakaj že bi opozicija izvrsevala vladni program????iz dobrote? Ja, cisto dobronamerno ja? Z nasvetom, lahko si sposodite denar pri Biljan v BIHi! Financni geniji na delu, jansa, casar, lovsin....... Sami *dobrohotnezi*!
mkrebs
# 06.12.2018 ob 10:50
rumalina,

Ubogi upokojenci. Komaj so ugotovili, da jih nateguje Erjavec, in ga prenehali voliti, se je že pojavil SAB, ki počne natanko isto.

Kje je v tem članku omenjena SAB?
stari maček
# 06.12.2018 ob 09:48
Janševa je pa garala,za tako veliko bančno jamo je bilo res treba garat z lopatami in krampi.
zeus-zengg
# 06.12.2018 ob 07:12
Koalicija ne bo podprla predloga pokojninske novele SDS-a
--------------
Zanimivo , ravno Janša je v svojem zadnjem mandatu dosegel znižanje odstotka za odmero pokojnine za 40 let delovne dobe in 60 let starosti . Res , da je zvito podtaknil stimulacijo dodatnega procenta nad tem pogojem , vendar seveda malokdo lahko dodatne ,,bonitete ,, doseže . Tudi koalicija se spreneveda , ker bi bilo to rešeno zelo enostavno . Povečanje odstotka za odmero pokojnine za kakih 7% torej od 58 na 65% ter znižanje stimulacijskega procenta pri delu nad 40 leti delovne dobe ( saj to velja le za tiste , ki jim je omogočeno
delati brez muke tudi v starosti : šolstvo . državna uprava ...)
Slovenec1969
# 06.12.2018 ob 00:08
Glavni problem ni v sedanji generaciji. Problem je v generaciji mladih upkojencev, ki je šla v pokoj pri 50tih, 55tih letih in z kratko delovno dobo, cca nekaj čez 30 let ter z nizkimi plačami in posledično nizkimi vplačili v pokojninsko blagajno. Takšni upokojenci pa bodo pri sedanji življenjski dobi živeli do 80+ leta. Torej 30-35 let dela in še 30 let penzije. Nevzdržno za sistem.
Sedanji generaciji bo dosti težje. Dolgo šolanje, problem prve zaposlitve =zaposlitev pri 26-30 letih. Nato delo do 60 leta ali dlje (65 je realnost), življenska doba pa se ne bo močno podaljševala (stres, debelost, ...). Torej realno deset let manj v pokoju. S tem, da bodo pokojnine realno nižje (vsaka generacija ima nižje).
Problem je v sistemu ti. Generacijske solidarnosti, ki ne deluje in na dolgi rok ne more delovati v takšnih pogojih. Boljši bi bil sistem, da vsak varčuje za lastno pokojnino. Problem je le vmesno obdobje med enim in drugim sistemom.
pobrisan
# 06.12.2018 ob 11:55
S tem, ko so koalicijski poslanci zavrnili predloge SDS so zavrnili tudi izvajanje svojega koalicijskega sporazuma!
stari maček
# 06.12.2018 ob 10:07
SDS povišala plače in p.lahko ko je podedovala denarja kot listja,ni bilo svet.g.krize,sedaj se pa pobiramo po g.krizi in plačujemo za b.luknjo.2004-08 in Janšev zapitek.Pozabil si pa povedat da je z ZUJFOM klestl po raji.levo,ndesno.
stari maček
# 06.12.2018 ob 10:03
In ravno oni,ko so spravili že uspešno državo oskubili,pridelali b.luknjo,tajkune in množične stečaje,2012 pa klestili levo in desno,zaradi tega še ne moremo biti čisto na vrhu smo pa že blizu in ne po zaslugi Janševih ampak po Alenkini in Cerarjevi zaslugi,ta vlada pa zgleda kar uspešna tako,da bomo počasi prilezli na vrh,bolj bo pa potrebno pritisnit na kapitaliste,novodobne bogataše,ker se bogatijo na račun države DRŽAVA SMO PA LJUDJE.
GORILA
# 06.12.2018 ob 09:08
Privilegije in borčevske je potrebno ukiniti. S tem se strinja vsak normalen državljan.

...a govoriš to o Kekovi previsoki penziji ali Jerovškovi prenizki penziji?
vonko
# 05.12.2018 ob 23:27
Dokler v predlogu ni možnosti, da upokojenci, ki so napolnili delovno dobo in za to dobivajo polno pokojnino, lahko normalno delajo, so za to plačani in seveda normalno obdavčeni, lahko predlog uporabijo v kaminu. Meni je vseeno ali je to predlagala pozicija ali opozicija.
nonparel
# 06.12.2018 ob 13:21
Popravek za moj prvi stavek zgoraj:

"Ja, kdo pa je kriv, da je zdaj pokojninska osnova samo bornih 57%?"
xerces8
# 06.12.2018 ob 12:34

stari maček je napisal(-a)

Delodajalec ne plača nič,bruto plača je zaslužek delavca.

OK, potem priti k meni položit nov parket.
Plačal ne bom nič, saj si boš "sam prislužil".

PS: Če komu (še vedno) ni jasno, delodajalec plača plačo, država vzame dajatve, delojemalec pa dobi preostanek. Zdaj kako imenuješ dajatve in kolikokrat si jih daš okoli riti v žep je nekaj, o čem lahko politiki filozofirajo ves dan, spremeni pa nič. Še vedno bo delodajalec dal enako plačo, država vzela enake dajatve, delojemalec pa prejel enak preostanek. Le politik bo imel občutek, da je nekaj naredil, čeprav je zgolj lovil lasten rep.
vranek
# 06.12.2018 ob 12:22
Vceraj pred spanjem sem poslusal Kordisa? Mislim, kaj je to ena zmeda v pojmih,ram !isljanju,pogledih,izrazanju. Zmeda je zelo zelo mil izraz za njegovo stanje.
A so ga, ko je bil majhen tepli? Mislim, vau, to je pa res popolna izguba kompasa. Joj bogi clovek no!
stari maček
# 06.12.2018 ob 11:43
Delodajalec ne plača nič,bruto plača je zaslužek delavca.
xerces8
# 06.12.2018 ob 11:36
Delodajalci namreč plačujejo nižji prispevek od delojemalcev," je dejal Miha Kordiš

Mogoče bi lahko nekdo tovarišu Kordišu razložil, da obe omenjeni postavki plača delodajalec, preostanek pa (po še nekaj odbitih dajatvah) dobi delojemalec.
stari maček
# 06.12.2018 ob 10:13
Katere plače je povišal.
Vlada lahko poviša plače JS,državnih firmah in minimalno plačo in ne vse plače.
Zaradi povišanja plač JS je nastal prorač primankljaj,ki ga še danes moramo pokrivat.
Na drugi strani.je znižal.davek na dobiček zopet primanjljaj.
Kateri neumnež poveča izdatke in zmanjša prilive,ja JJ.
tupamaross
# 06.12.2018 ob 10:00
SDS je resnično dvolična do "onemoglosti."

V času vladavine SDS so na "dvoličen" način povišali pokojnine
za 25%, plače pa za 32%.

Ne pustimo SDS,da ponovno upokojencem poviša na "dvoličen"
način njihove pokojnine.
stari maček
# 06.12.2018 ob 18:01
Bruto plača je zaslužek delavca,le da mu delodajalec odtegne za pokojninsko invalidski prispevek in zdr.zavarovanje,je pa vse skupaj zaužen denar delavca,nič od delodajalca.
cairns
# 06.12.2018 ob 15:24
joestar
Porabi se vse prihodke in še dodatno financiramo pokojnine iz proračuna.

Seveda je sistem baziran na solidarnosti, a je nelogično da denarja zmanjkuje če velik % upokonecev uživa penzijo samo nekaj let. Namesto da bi SPIZ denar obračal in ga množil so se očitno zaštrikali v zgrešenih investicijah.
Problem so tudi pooblaščene pokojnine. Ponavadi so te v največji meri za ljudi ki so že itak celo življenje prebili pri koritu ob dobri plači. Država bi tudi morala prekiniti plačevanje prispevkov klerikom. RKC kot najbolj bogata organizacija si je izposlovala plačevanje prispevkov. Sramota. Samo državnim bankam (bivšim) je RKC dolžna okrog 500 milijonov €. Namesto da država RKC zaplenila nepremičnine jim še daje denar.
GORILA
# 06.12.2018 ob 11:45
@xerces8
Mogoče bi lahko nekdo tovarišu Kordišu razložil, da obe omenjeni postavki plača delodajalec,

...po tej sprevrženi logiki v bistvu vse plača kupec izdelka/storitve... v bistvu potem vse plača, delojemalec, ki ta izdelek/storitev kupi!
mkrebs
# 06.12.2018 ob 10:47
Po vladnem predlogu novele zakona o izvrševanju proračuna bo dodatek sicer izplačan v petih razredih.
Kje so bili poslanci SDS, ko so v državnem zboru potrdili izplačilo dodatka - v 3 razredih?
stari maček
# 06.12.2018 ob 10:39
Ni dvolj sprejeti predlog,zagotovit je treba sredstva.
Ni beguncev,da ni s tem pridobivali p.točke.in je treba nekaj storit,ne gre njim za ljudi.
Hvalijo se da imajo drugi največ županov pa niti enega v mestni
občini 20 vaških županov zanenega mestnega in 40 za Maribor,Lj.Celje za vsako po 40.
stari maček
# 06.12.2018 ob 10:26
Dobri predlogi,potem pa kredite jemat,ko ne bo kje vzet.
Najprej zagotovit stedstva,nato pandvigovat,povečat prispevno stopnjo,da se kapital ne bo bogatil,tega po od SDS ne boš slišal,ker desnica zagovarja kapital,je in bo.
Kazalo