Zaradi obstrukcije SDS-a poslanci v prvih treh poskusih glasovanja niso bili sklepčni. Foto: MMC RTV SLO
Zaradi obstrukcije SDS-a poslanci v prvih treh poskusih glasovanja niso bili sklepčni. Foto: MMC RTV SLO

Ob torkovem določanju datuma naknadnega referenduma o zakonu o RTV-ju je ob obstrukciji SDS-a nastal zaplet, saj so bili poslanci sprva nesklepčni.

Šele okoli polnoči so tako za datum referenduma določili 12. december. Poslanci SDS-a so se zavzemali za izvedbo referenduma v aprilu prihodnjega leta, da bi tako pocenili njegovo izvedbo, saj pričakujejo, da bomo v prihodnjem letu na referendumih odločali tudi o nekaterih drugih zakonih. V vladnih strankah opoziciji očitajo, da se je za ta korak odločila, ker želi ustaviti izvajanje zakona, ki bi moral začeti veljati prvega januarja prihodnje leto.

Več o sami seji in mnenjih poslanskih skupin si lahko preberete v povezavi.

V četrto gre rado
Ko so v opoziciji videli, da jih bodo poslanci vladnih strank preglasovali, so se poslanci SDS-a odločili zapustiti sejo državnega zbora. Državni zbor je bil tako v treh poskusih glasovanja nesklepčen. Ker pa se je zadnji rok za razpis referenduma iztekel v torek, so poslanci sejo nadaljevali malo pred polnočjo in nazadnje izglasovali odlok o razpisu referenduma.

Na zahtevo tretjine poslancev je državni zbor namreč dolžan razpisati referendum. Z zakonom določen rok za določitev datuma tega referenduma je potekel prav v torek.

V koaliciji nad ravnanjem SDS-a ogorčeni
Poslanka SD-ja Majda Potrata je opozorila, da so v strankah koalicije izglasovali datum za referendum, ki se jim zdi nepotreben. Njegovi predlagatelji so po njenem mnenju ravnali v nasprotju z ustavo in postavili nevaren precedenčni primer izigravanja ustavnih kategorij za potrebe ozkih političnih ciljev. "Začudeni smo nad lahkotnostjo, s katero se izigravajo pravila demokratičnih postopkov," je še dodala.

Za "psihotriler" pa je dogajanje v DZ-ju označila poslanka Zaresa Cveta Zalokar Oražem. V poslanski skupini Zaresa so prav tako ogorčeni nad ravnanjem opozicije. Ravnanje poslancev SDS-a je Zalokar Oražmova označila za "nedržavotvorno". Prepričana je, da je bil edini motiv poslancev, ki so zapustili sejo, ta, da se zakon o RTV-ju ne uveljavi pravočasno.

Zorn: SDS pedagoško zapustil sejo
Poslanec SDS-a Aleksander Zorn se je odzval na očitke vladnih strank in je dejal, da predlagatelji referenduma niso "imeli nobenega veselja", da bi sodelovali pri sprejemanju odloka, s katerim se je referendum podražil. Njihov namen, da bi z združitvijo več referendumov v "referendumski dan" znižali stroške, je bil namreč preglasovan. Koalicija si tako po Zornovih besedah prizadeva za to, da bi predlagatelje naredili za krivce in jim pripisala stroške za izvedbo referenduma.

Iz tega razloga so se poslanci SDS-a odločili zapustiti sejo državnega zbora. Glede referenduma oziroma preglasovanja pri določitvi njegovega datuma je Zorn dejal še: "Zdelo se nam je pedagoško in prav, da ga izglasuje sama koalicija."