Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Fiskalni svet je ocenil, da ukrepi za omilitev posledic dragih energentov in hrane stanejo 650 milijonov evrov. Zajemajo tako ukrepe prejšnje kot zdajšnje vlade. "Teh 650 milijonov je znesek že izvedenih in pa tudi morebitnih ukrepov, ki naj bi še bili izvedeni," je za Radio Slovenija pojasnil predsednik fiskalnega sveta Davorin Kračun. Na proračun pade 400 milijonov evrov, tako so pred volitvami ranljive skupine in del upokojencev prejeli 150 evrov draginjskega dodatka, izplačana je bila tudi shema pomoči za energetsko intenzivne panoge.

Prejšnja in zdajšnja vlada sta sprejeli tudi ukrepe za kmetijstvo. Odkup pšenice bo stal 44 milijonov evrov. Vse to pade na proračun, okoli 400 milijonov, medtem ko 200 milijonov na distribucijo in Borzen, in sicer zaradi treh mesecev oprostitve omrežnine in okoljskih dajatev. Oprostitev prispevka OVE je medtem podaljšana še za eno leto. "Okoli 200 milijonov evrov med njimi pravzaprav pomeni prenos iz drugih kontov, predvsem iz tistih, ki naj bi omogočili zeleni prenos," pojasnjuje Kračun.

Skratka 650 milijonov za blažitev draginje, medtem ko so do zdaj izdatki zaradi covida zmerni, letos manj kot 500 milijonov. "Zadeva je takšna, da letos covidnih izdatkov ni več oziroma so mnogo manjši," je stanje komentiral predsednik fiskalnega sveta. Lani so covidni izdatki znašali 2,8 milijarde evrov, leto prej dve milijardi, skupaj torej od začetka epidemije pet milijard in 200 milijonov. Od tega so različni ukrepi za ohranitev delovnih mest stali 1,8 milijarde, medtem ko sta dve milijardi šli za ukrepe za tekoče delovanje javnih storitev, od tega milijarda za dodatke zaposlenim.