Slovenija
BTC
Komisija DZ-ja za nadzor javnih financ je Računskemu sodišču zaradi primera družbe BTC (na fotografiji) priporočila, naj opravi izredno revizijo podelitve frekvenc. Foto: BoBo
Nekdanji minister Boris Koprivnikar zavrača vse očitke. Foto: BoBo

Komisija DZ-ja pozvala k temeljiti preiskavi podeljevanja testnih frekvenc 5G

Boris Koprivnikar zavrača očitke
10. oktober 2018 ob 16:02
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ob primeru družbe BTC in Borisa Koprivnikarja je komisija DZ-ja za nadzor javnih financ Računskemu sodišču priporočila, naj opravi izredno revizijo podeljevanja testnih frekvenc za tehnologijo 5G. Od NPU-ja, Specializiranega državnega tožilstva in KPK-ja pa pričakuje, da bodo preučili sume nezakonitosti pri podeljevanju frekvenc.

Komisija želi tudi poročilo glede upravičenosti in smiselnosti, gospodarnosti in korupcijskih tveganj podelitve brezplačnih frekvenc za testiranje in prihodnjo rabo pete generacije mobilne telefonije (5G) družbi BTC, v katerem naj bo tudi ocena finančnih sredstev, ki bi jih prejela država, če bi se te frekvence podeljevale na javni dražbi.

Komisija poleg tega vlado poziva, naj v osmih dneh posreduje dokumentacijo in vse pogodbe, ki so bile sklenjene s prejemniki testnih frekvenc 5G. Poziva tudi Forum za digitalno družbo in Sekcijo operaterjev elektronskih komunikacij pri GZS-ju, naj se opredelita do podelitve teh frekvenc predvsem z vidika načrtnosti in transparentnosti.

V SDS-u so v predstavitvi razlogov za sklic seje dejali, da je področje radiodifuzije kadrovsko prevzela stranka SMC, vključno z direktorico Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (AKOS), zato se poraja dvom, da so bili vsi postopki izvedeni za pridobitev osebnih in tudi političnih koristi.

Frekvenco prejela družba BTC
Med prejemniki frekvenc je bil namreč tudi BTC, kjer se je zaposlil nekdanji minister za javno upravo, v katerega pristojnost sodi tudi področje telekomunikacij, Boris Koprivnikar. Koprivnikar je zdaj sicer dal odpoved v BTC-ju, družba pa je frekvence vrnila.

V SDS-u so se med drugim spraševali, ali bodo imeli štirje prejemniki testnih frekvenc (BTC, Elektro Gorenjska, AMZS in Internet Institut) prednost pri komercialni podelitvi frekvenc. Očitali so med drugim zamudo pri sprejemanju področne strategije in netransparentnost pri podelitvi testnih frekvenc.

Koprivnikar je očitke zavrnil. Med drugim je dejal, da ni vplival na postopke AKOS-a in da si mu ni bilo treba urejati službe za čas po ministrovanju. "Nedokazano in zlonamerno me javno blatite," je očital pobudnikom seje in poudaril, da je škoda zaradi kompromitiranja že storjena. Pojasnil je, da so testne frekvence popolnoma ločene od komercialnih; za te se bodo namreč lahko potegovali le telekomunikacijski operaterji in se bodo podelile na dražbi, poziv za dodelitev testnih frekvenc pa je še odprt in jih lahko dobi kdor koli.

KPK že začel postopek
Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec je povedal, da je KPK zaradi odmevnosti zadeve v javnosti že začel postopek. "To ne pomeni, da je ugotovila kršitev, obstaja pa ustrezen sum, da je bilo nekaj narobe," je povedal.

Zoran Mladenovič z Računskega sodišča je dejal, da pridobivajo podatke za izvedbo analize tveganj glede uvajanja tehnologij. Sklepa o uvedbi revizije niso sprejeli, bodo pa o tem odločali zdaj, ko jih je k temu pozvala komisija DZ-ja.

VIDEO
Direktorica AKOS-a Muha o podelitvi frekvenc
VIDEO
Komisija želi preiskavo podelitve frekvenc
G. K.
Prijavi napako
Komentarji
sportivko
# 10.10.2018 ob 16:10
"KPK že začela postopek"

KPK se dvigne takrat ko je treba, na ukaz. Vse je odvisno od interesa preiskave.
malasraka
# 10.10.2018 ob 17:06
Populistično in brez zveze, kreteni..
Jernej Cankar
# 10.10.2018 ob 16:22
Preiskava, ker je nekdo dobil testne frekvence!? Nekdo se je spravil na Koprivnikarja, ali pa je to samo medijska vojna, da se nekaj piše...
zakocena_je
# 10.10.2018 ob 17:46
@bondjanez

Ti si zelo nepristranski. Vidim, da tudi ti objektivno komentiras...hehe.
Pljuvati po vsem, kar bi Jansa...seveda si Koprivnikar zasluzi svoje in bo tudi dobil.
Sarec ga ne bo spustil.

Kdaj bos pa komentiral predlog Pahorja, da bi bil Jansa mandatar? Jansa bi poskrbel, da dolocene zadeve ne bi prisle v javnost. Npr. svinjarija v banki slovenije 2013/14 bi bila pod Jansko pometena pod preprogo.
Pahor se je hotel oddolziti Jansi za podporo na predsedniskih volitvah...tadva sta stara macka in en drugemu drzita stango. Cudno, da Pozar nic o tem ne pise. :)))
Doberdan
# 10.10.2018 ob 16:54
Testne začasne frekvence netelekumnikacijskem podjetju so problem?? Komercialne frekvence pa itak lahko dobijo samo telekomunikacijska podjetja, in bodo šele podeljene ko bo tehnologija primerna. Se pravi še vedno velja da če sesteješ 1+1 še vedno dobiš rezultat da je bilo potrebno diskreditirati ali BTC, ali g.Koprivnikarja oz.SMC
Radenm
# 10.10.2018 ob 16:20
Šolski primer tega, kako v Sloveniji velja, da en pisun zminira tehnološki projekt. Čez pol leta bo pa taisti govoril o tem kako v Sloveniji ne naredimo nič za razvoj tehnologije in capljamo za ostalimi.
KLIPAN
# 10.10.2018 ob 17:58
Res mi ni jasno kaj se gredo v SDS?
Če so frekvence testne in jih lahko dobi kdorkoli o čem torej govorimo??
Niso naredili nič drugega kot zavrli tehnološki razvoj v Sloveniji.
Ampak, sliši pa se fino, če se kriči o korupciji.
Njim je popolnoma jasno, da pol volilcev pojma nima za kaj se gre.
KLIPAN
# 10.10.2018 ob 17:49
"Testne frekvence še vedno lahko dobi kdorkoli"
V čem je torej problem?
Dux Ursus
# 10.10.2018 ob 17:58
Še en dokaz, da politiki VSE VEDO in NIČ NE ZNAJO.

Me zanima, če kdo od teh politikov sploh karkoli ve o 5G?
nepokorni
# 10.10.2018 ob 16:37
Že 100x videno s strani SĐS. Iz vsega ne bo nič, so pa zafrknili vse, ko bi želeli pri nas vlagati in razvijati nove tehnologije.

Še eno visoko tehnološko razvojno področje, ki so ga v SĐS zavozili.
Homer.
# 10.10.2018 ob 17:49
@INAZ
Testne frekvence za področje 3410 – 3800 MHz so dane za daljše obdobje, ker je tehnologija še daleč do uporabe, projekti pa so še v povojih.
Tao3
# 10.10.2018 ob 17:33
Najdise: in to tri leta na območju BTC-ja. Torej enem kvadratnem kilometru! Ja kaj se pa grejo ne?
projektant
# 10.10.2018 ob 19:22
Predlagam, da se razišče g. Vizjaka. Kako je kot gospodarski minister dobil službo v spodnjesavski verigi hidrocentral. Zakaj je v njegovem času bilo na energetiki na Savi toliko sredstev in odprtih poti za pospešeno gradnjo.
Kdo si upa odpreti to vprašanje.
Levica in SD ne bo zato, ker so pohani in pečeni na 3.100 povprečni plači debelih elektromonterjev v celotni energetski verigi pa gremo od premoga, vode do preprodaje energije iz nuklearke.
Ali je bilo vprašanje neumestno, napravimo anketo.
Homer.
# 10.10.2018 ob 18:26
@INAZ
Nakladaš da se kar kadi!
Frekvence za testiranje so dobili štirje, zakačili pa ste se na enega.
Frekvence ne morejo biti dane za komercialno uporabo, ker se še nihče ni prijavil.
To pa je razumljivo, saj pravzaprav še niso sprejete niti specifikacije, ki bi jih ITU sprejel. To naj bi se zgodilo šele naslednje leto, pa še to ne bodo dokončne specifikacije, ki bodo po planu sprejete šele leta 2020.
Pa še to ni vse.....
Po vsej verjetno bodo komercialno uporabljene frekvence tim. "digitalne dividende" (Frekvence, ki so ostale po izklopu analogne tv). Te frekvence pa ne bodo prinesle kake velike izboljšave glede hitrosti (20-50%).
Zato se nobenemu od komercialnih ponudnikov ne mudi z zakupom frekvenc, saj za sedaj shajajo s tem kar imajo brez dodatnih stroškov.
Ko pa bo zanimanje in se bo tržilo, pa bodo tudi ta začasna dovoljenja potekla......

In če vse skupaj seštejemo in razdelimo, je ta "afera" en velik konstrukt......
Homer.
# 10.10.2018 ob 17:44
18. del turške nadaljevanke!
AlBundy
# 10.10.2018 ob 16:48
In to tuli daleč najbolj nepotistična stranka, z vso žlahto od žlahte tako v evropskem parlamentu kot v "njim prijaznim" državnim podjetjem ...
Amber
# 10.10.2018 ob 16:20
Only in Slovenia.
Springbok
# 11.10.2018 ob 08:49
Kdo pa bo prevzel odgovornost za to, da Slovenija ne bo izvedla testiranja G5, kar je izrecno priporočilo EU. Kdo bo odgovoren, da bomo tehnološko zaostali. Kdo bo odgovoren, da ne bomo dobili sredstev za omrežja novih generacij?

Tisti, ki so zrušili projekt testiranja G5 fekvenc! Zahvalite se Požarju in SĐS, če bo Slovenija zaostala tehnološka provinca.
Lenins_Sausage
# 10.10.2018 ob 20:09
No, tule pa se že pretirava. Recimo Adria Airways je na robu propada, na cesti bo cca 400 ljudi, posledice za Slovenije bodo velike (vsaj kratkoročno), mi pa že tri dni o frekvencah.
mdpero67
# 10.10.2018 ob 19:53
5G testne frekvence in tehnologija bo ključna za samovozeča vozila
in se bo uporabljala za te namene in razvojne projekte.
JohnSmith
# 10.10.2018 ob 18:19
Osebno ne vidim v tem primeru korupcije. Ampak preiskave in vsi ti postopki se zdaj sprožajo samo zato, da bodo lahko rekli, da je preiskava bila in da niso našli znakov korupcije, drugače bi politični lubadarji še 5 let prežvekovali to zgodbo.
Tao3
# 10.10.2018 ob 17:32
Sramota kaj se gre Požar in SĐS. Testne začasne frekvence na omejenem področju, ki jih lahko pridobi kdorkoli uprabijo za blatenje. Očitno jim res voda teče v grlo ...
Homer.
# 11.10.2018 ob 07:44
Ne bljuzi!
lukey90
# 10.10.2018 ob 21:54
Bravo novinarji! Lepo ste oblatili poštenega človeka. Ljudstvo že poziva na giljotino.
kawboy
# 10.10.2018 ob 17:51
Koprivnikar je očitke zavrnil. Med drugim je dejal, da ni vplival na postopke AKOS-a in da si mu ni bilo treba urejati službe za čas po ministrovanju S tem je vse povedal, sedaj si pa lahko razlagate vsak po svoje. Jaz mislim in sem prepričan, da so se vse dogovorili tako ali pa drugače, roka roko umije.
stari maček
# 11.10.2018 ob 18:05
Odstopil zato,ker je politično hegiensko,redko kateri odstopi,še posebno eden in edini ne,pa ima masla na glavi za celo Afriko nahranit.
Bondjanez
# 10.10.2018 ob 19:37
Projektant
Mokre sanje.
INAZ
# 10.10.2018 ob 18:08
Klipan ............. ne more jih dobiti vsak, ker vlada še ni sprejela strategije in ne more biti javnega razpisa. Lahko jih dobijo samo izbranci, he,he. BTC pa jih sploh nebi smel dobiti, ker ni partner v projektu.
lamesa
# 13.10.2018 ob 01:04
Izobrazite se prvo kaj 5G prinaša... kaj ta tehnologija povzroča človeškemu zdravju...
tiho orožje!
stari maček
# 11.10.2018 ob 17:57
SDS-OVCI imajo otroke zaposlene skoraj po vseh drž.firmah in v EU zaposlenega bencinkelnerja sina visokega politika,pa je vse tiho.
johan1
# 11.10.2018 ob 17:36
SAj veš kdo kriči "primite tatu".
Ko so pa MIrkotu Tušu dejansko poklonili frekvenco je bilo pa vse tiho.
In še sodišče na na sodišču barabonom u na koncu niso mogli nič.
Bondjanez
# 10.10.2018 ob 19:04
Zakocena_je
Jp. Jaz sev ves svoj aktivni cas volil levo. Ampak enkrat pac spregledas. Janse pa ne bi volil ni variante. Tako,da je men to ideolosko prepucavanje ala Tao3 pa KLIPAN zanimivo. Da si lahko tak fanatik je meni zanimivo.
Kar se pa Pahorja tice imam pa svoje mnenje. O Jansi pa kot receno ne bi izgubljal besed.
V tej temi mene samo zanima kako je s tem v tujini. Če tam prodajajo mi pa talamo zadeva smrdi. Če je pa povsod zastonj je pac se en cirkus. Ampak izgleda ,da ta idini ralativni podatek zanima samo mene. Levi v levo, desni v desno. Nic novega. Se beremo bcasno. Nimam vec toliko volje. Pa kar veliko sem brisan. Berem redno pisem pa bolj malo.
Bondjanez
# 10.10.2018 ob 17:24
Mene zanima samo ena stvar. Pozar je rekel, da so v Italiji enake frekvence bogato prodali. Če je to res kako to, da jih mi talamo?? Če pa se povsod zastonj je pa to lov na čarovnice. Ampak kot obicajno novinarjev to ne zanima. Placa je 15 na racunu v vsakem primeru.
trrmtrrm
# 11.10.2018 ob 21:34
Pa kaj mate tolk za komentirat. "SDS ustavili tehnološki razvoj..." Ma sej to ni nič novega! LOL
maik
# 10.10.2018 ob 18:42
Nedvomno je afera potencirana. Ne smemo pa pozabiti, da gre za dokaj vprašljivo tehnologijo(z vidika zdravja).Bolj kot BTC me je presenetil EG. OK, daljinsko odčitavanje števcev, ampak zakaj tehnologija 5G? Potem dodamo zraven še novopečenega prepotentnega direktorja EG, zelo dobrega kolega duhovnice in kresalke (YES), pa vemo, da se nekaj dogaja...
stoychi
# 10.10.2018 ob 19:16
5G frekvence so vojaške visokofrekvenčne frekvence takozvane DEW (directed-energy weapon) ki jih uporablja ameriška vojska za energetsko ubijanje sovražnikov. Mobilna telefonija uporablja frekvence do4GHZ.
5G pa bo uporabljal frekvence od 10GHZ DO 90GHZ. Poizkusi s 5G frekvencami na podganah so pokazali hitro sterilnost in hiter razvoj rakastih oblenj. 5G je genocidno depopulacijsko orožje. Ali si tovariši v vladi in državnem zboru za par evrov pod mizo res želite smrt vas in vaših otrok? Nihče vam ni dal pravice odločati o tako pomembni zadevi. O tem bo moralo odločati ljudstvo na referendumu.
INAZ
# 10.10.2018 ob 18:57
Itak pa morajo tako ministrstva kot agencije spoštovati zakonodajo in v tem primeru je bila večkrat kršena, kar je dokazljivo in razvidno s spletne srani Akos-a.
INAZ
# 10.10.2018 ob 18:54
Doberdan ,,,,,,,,,,,,,,,,,,netelekomunikacijsko podjetje lahko zelo hitro postane telekomunikacijsko ali pa vsaj njegov del, tako se zagotovi konkurenčna prednost.
INAZ
# 10.10.2018 ob 18:51
Homer .......... ugotavljajo se nepravilnosti pri dodeljevanju frekvenc tako pri AKOSu kot tudi pri Koprivnikarju v vlogi ministra. Kronologija dogodkov je zelo nenavadna.
Me hočeš prepričati, da je bilo vse ok in da ni nobene potrebe po preiskavi?
najdise
# 10.10.2018 ob 17:31
Testne ferkvence za en mesec, razumem. Tri mesece še nekako pozabim.
Ampak tri leta zastonj, pa je tatvina ali korupcija.
navigator007
# 11.10.2018 ob 08:01
Apologeti Koprivnikarja & Družabniki d.o.o. prosim pojasnite:
- kje je dejanski razlog za to, da je bil prav na pobudo MJU zakon 2017 spremenjen tako, da direktorja Akos predlaga in na prestol postavi minister MJU. Stroka je temu nasprotovala, a MJU od te spremembe ni želel odstopiti.
- kdo je bil v komisiji, ki je muhico končno potrdila in v kakšni relaciji je kakšen član komisije s člani uradniškega sveta, kjer je nekaj mesecev prej prav tako MJU postavil svoj kader?
- kako je možno, da je prav MJU v spremembi zakonodaje zahteval podaljšanje 3-mesečnih testnih obdobij na 3-letna?
- kakšno digitalizacijio poslovanja v javni upravi točno je že za seboj pustil Koprivnikar, ki se je včeraj samorazglašal za guruja digitalizacije? O katerem uspešno zaključenem projektu digitalne transformacije poslovanja v javni upravi je govoril?
runcajz
# 10.10.2018 ob 18:25
" Pojasnil je, da so testne frekvence popolnoma ločene od komercialnih; za te se bodo namreč lahko potegovali le telekomunikacijski operaterji in se bodo podelile na dražbi, poziv za dodelitev testnih frekvenc pa je še odprt in jih lahko dobi kdor koli."

Naj ta gospod pojasni zakaj so se lahko prijavljali za testiranje vsi, torej kdorkoli ,za komercialne pa se bodo lahko le telekomunikacijski operaterji in kaj bodo "amaterji" testirali ? Za koga in kdo bo ocenil rezultate testiranja ? Smrdi, smrdi, močno smrdi!
kotzi
# 10.10.2018 ob 17:51
Vsi ljudje v verigi odločanja o podeljevanju brezplačnih 5G frekvenc so bili iz Stranke SMC. To je sicer možno, da je čisto naključje, ni pa verjetno
INAZ
# 10.10.2018 ob 17:34
Da so bile nepravilnosti je sedaj že več kot jasno, organi pregona pa naj ugotovijo ali je šlo za kazniva dejanja ali le za malomarno opravljanje dela. BTC ne sme in ne more biti favoriziran v primerjavi z drugimi zainteresiranimi.
Takole Dušan Caf na svojem blogu:
V javnosti je najbolj izpostavljena podelitev frekvenc družbi BTC, zato je pomembna ugotovitev, da je do največje razlike med trajanjem projekta in veljavnostjo ODRF prišlo ravno pri tej družbi. Trajanje ODRF v frekvenčnem pasu 3410 – 3800 MHz je dve leti daljše od roka, ko se evropski projekt Interreg – InnoHPC zaključi. Ob pregledu javno dostopne projektne dokumentacije v oči pade še dejstvo, da družba BTC sploh ni partner projekta.
NoFuture
# 11.10.2018 ob 09:51
Demokratična mafija, malo ti meni, malo jaz tebi in evo zagotovljeno delo po končanem mandatu.
mojenovoime
# 10.10.2018 ob 23:38
Ykvarjate se s tem kdo je to zakonito ali n zakonito podeljeval, namesto da bi pisali o posledicah omrežja 5G, ki 100X bolj seva kot 4G in povzroča tumorje ipd., da ne govorimo o potencialni nevarnosti uoorabe omrežja kot orožja.
patriot44x2
# 10.10.2018 ob 23:35
Kako so sploh prišli do testnih ferkvenc če se pa sploh niso prijavili in niso na seznamu Akosa? Pa kaj ste res tako naivni ko gre za vaše da ne vidite lopovščine.
veza
# 10.10.2018 ob 20:53
Nekoliko sem spremljal sejo v DZ, vidi se, da sta Mermal in Koprivnikar kar precej zlizana, očitno sedaj rešujejo, kar se rešiti da, škode ni bilo, so se umaknili, kaj je bil pa skriti namen, ne vemo, in zakaj umik?
Kot da bi roparji banke, ko jih policija odkrije, ko so vstopili v sef, pa še niso nič pobasali, sklicali novinarje in lepo povedali, da je vse v redu, da bodo šli mirno domov, pa da so junaki, ker niso delali težav.
Da bodo drugič še poskušali, tako je napovedal Mermal.
Če jaz nekaj naredim pravilno, me nobena novinarska gonja ne bi ustavila, ne bi pustil službe in ne v bi vrnil frekvenc.
sempetrc
# 10.10.2018 ob 20:14
Če ne bi bilo Požarja - bi šlo veselo naprej!
Slovan65
# 10.10.2018 ob 18:58
Sem pristaš Levice a me tolemrcvarjenje arogantnega neoliberalca Koprivnikarja - neznansko veseli.
Neoliberalci naj se le žrejo med sabo.
Kazalo