Župevčeva je na ponedeljkovi novinarski konferenci pojasnila, da grožnje so bile, in sicer prek istih oseb, ki so grozile tudi pričam. Foto: BoBo
Župevčeva je na ponedeljkovi novinarski konferenci pojasnila, da grožnje so bile, in sicer prek istih oseb, ki so grozile tudi pričam. Foto: BoBo

Na drugi telefon, ki ga uporablja, jo je poklicala njena telefonska številka. Ko je dvignila, se ni nihče oglasil, ko pa je poklicala nazaj na svojo številko, pa se je oglasil moški glas, ki ni želel odgovoriti, kako je mogoče, da lahko manipulira z njenim telefonom.

Tadej Slapnik
Tadej Slapnik
Slapnik naj bi si navedbe o dogajanju s telefonom Župevčeve, glede na sklep komisije za nadzor obveščevalnih služb, izmislil. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Komisija DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je obravnavala domnevno nezakonit poseg v zasebnost telekomunikacij, ki naj bi se zgodil poslanki SD-ja Meliti Župevc.
Komisija je soglasno sprejela sklep, da si je poslanec Zares-a Tadej Slapnik nezakonit poseg v telekomunikacijsko zasebnost poslanke SD-ja izmislil. Potrditev sklepa vidi predsednik komisije Zvonko Černač tudi v nasprotujočih si Slapnikovih izjavah s seje. Černač je "glede na odzive Župevčeve in Slapnika v javnosti" novinarjem povedal, da njune reakcije sklep komisije samo še potrjujejo, čeprav na komisiji niso mogli ne potrditi, ne zavrniti domneve, da sta bila Župevčeva in Slapnik "glede te nedostojne manipulacije" dogovorjena.

Slapnika ne nameravajo ovaditi, saj bi v tem primeru komisija doživela "javno bičanje" je poudaril Černač in dodal, naj to naredijo pristojni organi.

"Politična manipulacija"
Komisija, ki je pridobila tudi magnetogram novinarske konference, na kateri je Tadej Slapnik (Zares) podal izjave o manipulacijah s telefonom Župevčeve, je ob koncu seje soglasno sprejela sklep, da si je Slapnik nezakonit poseg v telekomunikacije Župevčeve izmislil in da "gre za politično manipulacijo in zavajanje javnosti, kar kaže na to, da je nujno potrebno s pravnimi sredstvi presekati manipulacije, ki se odvijajo od velikega poka dalje".

Predsednik komisije Zvonko Černač (SDS) je uvodoma dejal, da je bil s Slapnikovimi besedami na novinarski konferenci prejšnji teden v javnosti ustvarjen vtis, da se na člane komisije o brezplačnikih izvajajo pritiski. Pojasnil je, da je po zadnji seji komisije za nadzor obveščevalnih služb dobil dopis Župevčeve v katerem je zapisala, da se ne bo branila za besede, ki jih ni v javnosti nikoli izrekla, kar Černač razume kot zanikanje Slapnikovih navedb. Po njegovem kaže tudi na to, da gre očitno za dogovorjeno in skrito igro med Župevčevo in Slapnikom, "ki je pomenila grobo manipulacijo z javnostjo".

Kumer: Nismo preiskovalna, ki bi nekoga pribijala na klin
Slapnik je nato v nadaljevanju sejo obstruiral. V obrazložitvi je med drugim dejal, da Černač nadaljuje javni linč njega in Župevčeve z namenom diskreditacije brez kakršnih koli temeljev in utemeljenih razlogov.

Dušan Kumer (SD) je povedal, da že sami razlogi za sklic seje vsebinsko sploh ne "stojijo", cilj same seje pa naj bi bil diskreditacija Župevčeve. Pojasnil je, da je Župevčeva napisala, da primera s telefoni ni prijavila policiji, Černač pa še naprej govori, da je manipulirala. Ob tem je Černaču še dejal, da niso preiskovalna komisija, "ki bi nekoga pribijala na klin". Po njegovem prepričanju bi bilo dobro preveriti na podlagi strokovnih mnenj, ali je res mogoče vdreti v telekomunikacije, saj so komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb.

Oglasil se je tudi Anton Urh (DeSUS), ki je zatrdil, da sam nikoli ni bil deležen nikakršnih groženj, ne glede na to, da je bil nadomestni član komisije o brezplačnikih.

Župevčeva je za STA dejala, da to, kar je povedal Slapnik, ustreza dejstvom in da so dejstva, "takšna kot so", pa če Zvonko Černač in SDS "sprejmejo še tisoč sklepov". Spomnila je tudi na svoj odziv izpred nekaj dni, ko je zapisala, da je namen predlagateljev seje zgolj zlonamerna manipulacija in diskreditacija nje osebno in dela preiskovalne komisije, ki jo vodi.
Slapnik pa je za MMC izpostavil, da je Župevčeva v zgornji izjavi za STA potrdila resničnost njegovih navedb glede manipulacij s telefonom, s čimer je po njegovem tudi zavrnila sklep komisije. "Skrajno neodgovorno je do države, da se uradno komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb zlorablja za tako pritlehne, politikantske, pobalinske in v normalni politični kulturi nesprejemljive namene, ki slabo luč mečejo ne samo na te, ki to počnejo in zlorabljajo, s Černačem na čelu, ampak tudi na državni zbor," je dejal.
Pojasnil je še, da je magnetogram novinarske konference ovrgel tudi trditve predlagateljev sklica seje, da je izjavil, da je Župevčeva manipulacije s telefonom prijavila policiji.

Vse se je začelo z izjavo Slapnika ...
"Na drugi telefon, ki ga uporablja, jo je poklicala njena telefonska številka. Ko je dvignila, se ni nihče oglasil, ko pa je poklicala nazaj na svojo številko, pa se je oglasil moški glas, ki ni želel odgovoriti, kako je mogoče, da lahko manipulira z njenim telefonom," je dogajanje s telefonom Melite Župevc (SD), predsednice komisije, ki preiskuje ozadje izhajanja brezplačnikov Slovenski tednik in Ekspres, prejšnji teden na novinarski konferenci opisal Tadej Slapnik (Zares).

Poslanec SD-ja Dejan Levanič je dejal, da je Župevčeva grožnje prijavila tudi policiji, vendar je Marjan Fank iz Generalne policijske uprave na torkovi seji komisije za nadzor obveščevalnih služb zatrdil, da niso dobili nobene prijave.

Župevčeva: Grožnje so bile. Prijave ni bilo.
"Na novinarski konferenci sem dejal, da je Melita Župevc prijavila grožnje pristojnim organom, torej policiji, nisem pa govoril o tem, da je prijavila grožnje, ki jih je bila deležna po telefonu. Moja izjava se je nanašala torej na grožnje, ki so bile že pred nekaj časa, o tem je bila obveščena policija, kar lahko tudi preverite," je za MMC svoje navedbe pojasnil Levanič.

"Povedali smo, da je pritiske in grožnje prijavila generalni sekretarki DZ-ja in dvema kriminalistoma, ki sta jo obiskala v tistem času ob preiskavi primera brezplačnikov. Formalne prijave za kazenski pregon ni nihče omenjal, da bi bila podana," pa se je glasilo Slapnikovo pojasnilo, ki ga je podal na seji komisije.

Župevčeva je na ponedeljkovi novinarski konferenci pojasnila, da grožnje so bile, in sicer prek istih oseb, ki so grozile tudi pričam. "Bila sem deležna groženj, vendar ne prek telefona. Zgodba je bila zlorabljena," je zatrdila in pojasnila, da groženj ni prijavila policiji, je pa o njih obvestila poslanske kolege.

SD in Zares zahtevata izredno sejo
Poslanski skupini SD-ja in Zaresa sta že v torek na predsednika parlamentarne komisije DZ-ja za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb Zvonka Černača naslovili zahtevo za sklic nujne seje komisije, na kateri bi preiskovali sume neupravičenega prisluškovanja, zvočnega in slikovnega snemanja, kršitve nedotakljivosti stanovanja in tajnosti občil.

Gre za sume nezakonitega prisluškovanja nekdanjemu poslancu SDS-a Ivu Hvalici, nekdanjemu premierju in evropskemu poslancu Lojzetu Peterletu, nekdanjemu finančnemu ministru Andreju Bajuku in nekdanjemu predsedniku republike in vlade Janezu Drnovšku.

"Nimam dokazov za to, menim pa, da tehnično danes ni težko prisluškovati tistim, ki to znajo oz. obvladajo," je na vprašanje, ali verjame, da so mu prisluškovali, v oddaji Odmevi dejal Peterle. Hvalica pa je dejal, da "pogojno rečeno naročnik, ki naj bi bil predsednik SDS-a, do danes tega ni zanikal, in to je hudo".

Na drugi telefon, ki ga uporablja, jo je poklicala njena telefonska številka. Ko je dvignila, se ni nihče oglasil, ko pa je poklicala nazaj na svojo številko, pa se je oglasil moški glas, ki ni želel odgovoriti, kako je mogoče, da lahko manipulira z njenim telefonom.

Tadej Slapnik