"Prvi možni datum predčasnih volitev je lahko po naših izračunih že 22. junij, je pa odločitev v rokah poslancev, zato jih pozivam, da se odpovejo iskanju mandatarja." Foto: BoBo
Alenka Bratušek
Premierka Alenka Bratušek je po sestanku s koalicijskimi partnerji povedala, da bo predsednika republike in predsednika DZ-ja v ponedeljek obvestila o odstopu s funkcije predsednice vlade. Z njenim odstopom bo mandat prenehal tudi vsem ministrom, ki pa bodo do imenovanja nove vlade opravljali tekoče posle. Foto: BoBo
Koalicijski vrh na Brdu pri Kranju, 3. 5. 2014, koalicija
Premierka in predstavniki koalicije so sporočili, da so se odločili za predčasne volitve. Foto: BoBo
Odzivi na napovedan odstop Bratuškove
Bratuškova odstopa kot predsednica vlade
Omizje o aktualnem političnem dogajanju

Na Brdu pri Kranju so se dopoldne zbrali premierka Alenka Bratušek in predsedniki koalicijskih strank SD, DL in DeSUS Igor Lukšič, Gregor Virant in Karl Erjavec, da bi se dogovorili, kako naprej.

Premierka je nato po sestanku povedala, da bo predsednika republike in predsednika DZ-ja v ponedeljek obvestila o odstopu s funkcije predsednice vlade. Z njenim odstopom bo mandat prenehal tudi vsem ministrom, ki pa bodo do imenovanja nove vlade opravljali tekoče posle.

Smo za volitve junija že prepozni? Odzivi na premierkino napoved odstopa.

Izrazila je tudi upanje, da bi volitve izpeljali kar najhitreje. "Predčasne volitve pred poletjem bi bile najboljše ne za Alenko Bratušek in ne za katero koli stranko, tudi nove ali pa tisto, ki jo vodi pravnomočno obsojen predsednik, ampak za državo," je zatrdila.

Ali še lahko ujamemo predpisane roke pred počitnicami?
"Prvi možni datum predčasnih volitev je lahko po naših izračunih že 22. junij, je pa odločitev v rokah poslancev, zato jih pozivam, da se odpovejo iskanju mandatarja," je novinarjem povedala Bratuškova in pojasnila, da razpis volitev zdaj ni več v njenih rokah.

Morebitne nove predloge za predsednika vlade namreč lahko vložijo predsednik republike (ta se je temu v ponedeljek sicer že odpovedal), poslanske skupine ali najmanj deset poslancev.

Če predlogov za novega mandatarja ne bi bilo, predsednik republike v 30 dneh razpusti državni zbor in razpiše predčasne državnozborske volitve. Potem mora biti novi DZ izvoljen najpozneje dva meseca po razpustu prejšnjega, predčasne volitve pa se lahko opravijo najprej v 40 dneh od dneva njihovega razpisa.

Premierka: "Vlado puščamo v dobri kondiciji"
Bratuškova je dejala, da odhajajoča vlada pušča državo v dobri kondiciji in da panika ni potrebna, saj so stabilizirali javne finance, tudi ocene gospodarske aktivnosti so boljše od napovedanih. Tako rezultati kot napovedi kažejo, da je Slovenija na poti k uspehom, je dodala Bratuškova.

"Izpolnili smo obljubo, da bomo Slovenijo varno pripeljali do volitev - država je še vedno suverena, uspeli smo brez tuje pomoči," je povedala premierka in izpostavila tudi dosego izboljšanja makroekonomskih kazalnikov in stabilizacijo bonitetnih ocen za Slovenijo.

Lukšič: Odločitev Bratuškove edina prava
Tudi prvak SD-ja Igor Lukšič je poudaril, da je ta vlada Slovenijo pustila v bistveno boljši kondiciji kot prejšnja. Njena odločitev za odstop s funkcije predsednice vlade je bila v danih razmerah edina prava, je zatrdil in dodal, da je bila sprejeta premišljeno ter po tem, ko je bila glavna naloga v tem letu opravljena.

Bratuškovi se je tudi zahvalil, da je pred letom dni sprejela to odgovorno nalogo, ker da brez nje takrat ne bi padla "vlada, ki je Slovenijo peljala v napačno smer". Prav tako brez nje po Lukšičevih besedah ne bi uspeli sestaviti vlade, ki je v tem letu Slovenijo spet postavila na neko kredibilno mesto med državami, pripeljala do zagona gospodarstva in "mirila situacijo".

Erjavec: Sprejeli smo odgovorno odločitev
Slovenija potrebuje politično stabilnost, zato je odstop premierke Alenke Bratušek odgovorna odločitev, se je strinjal tudi Karl Erjavec.

Dodal je, da so v stranki zadovoljni z delom v aktualni vladi, saj jim je uspelo ohraniti pravice starejših in pokojnine, izrazil pa je upanje, da se bo DeSUS za te pravice lahko zavzemal tudi v prihodnje.

Virant: Vlado morda zrušili tudi zaradi protikorupcijskega dela policije
Tudi prvak DL-ja Gregor Virant pravi, da je vlada lahko ponosna na opravljeno delo, kot notranji minister pa je ponosen zlasti na delovanje policije v tem obdobju, saj je narekovala tempo boja proti korupciji. "Morda je tudi to eden izmed razlogov, da so to vlado zrušili," je dodal. "Upam, da ljudje na volitvah ne bodo policije zaupali v roke ljudem, ki so v kazenskih ali predkazenskih postopkih," je dodal.

Tudi sam pa je poudaril, da bodo ministri tekoče posle opravljali do oblikovanja nove vlade.

Po Jankovićevi zmagi koalicija razpadla
Potem ko je Zoran Janković premierko Bratuškovo porazil na kongresu in znova prevzel vodenje Pozitivne Slovenije, ki je medtem razpadla na pol, so koalicijske partnerice sporočile, da koalicije ni več, saj da z Jankovićem ne bodo sodelovale v koaliciji.

Odzivi na napovedan odstop Bratuškove
Bratuškova odstopa kot predsednica vlade
Omizje o aktualnem političnem dogajanju