Štukelj je pojasnil, da bodo vladi poslali svoj predlog za pogajanja, v katerem zahtevajo skrajšanje rokov za odpravo plačnih nesorazmerji in višji regres, kot ga predlaga vlada. Foto: MMC RTV SLO
Štukelj je pojasnil, da bodo vladi poslali svoj predlog za pogajanja, v katerem zahtevajo skrajšanje rokov za odpravo plačnih nesorazmerji in višji regres, kot ga predlaga vlada. Foto: MMC RTV SLO

Kot je znano, je vlada v državni zbor vložila zakon o interventnih ukrepih, ki se nanašajo na plače javnih uslužbencev. Ob tem je vlada Konfederaciji sindikatov javnega sektorja poslala tudi izboljšan predlog za pogajanja, ki se bodo nadaljevala v ponedeljek. Tudi ta predlog bo konfederacija zavrnila, je povedal predsednik Branimir Štrukelj.

Konfederacija bo za pogajanja pripravila svoj predlog, v katerem bodo zapisali, da se rok za odpravo plačnih nesorazmerji dodatno skrajša, prizadevali pa si bodo tudi ohraniti določilo pogodbe za javni sektor, ki omenja uskladitev plače že januarja 2010, če bo inflacija višja od napovedane. Velika razlika med vladnim predlogom in predlogom konfederacije obstaja tudi pri višini regresa. Konfederacija namreč se ne strinja s predlogom vlade, to je regres 672 evrov, in vztrajajo pri 730 evrih.

Sindikati nasprotujejo predlaganim spremembam pokojninskega sistema
Ekonomsko-socialni svet se je seznanil s posodobitvami pokojninskega sistema, do katerih so kritični predvsem sindikati. Sindikati glede sprememb pokojninskega sistema opozarjajo na potrebo po upoštevanju načela solidarnosti. Po drugi strani pa so delodajalci predlagane spremembe označili kot primerno osnovo za razpravo. Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je ob koncu seje dejal, da bo nasprotoval vsem taktikam zavlačevanja. Pojasnil je, da kriza ne bo trajala v nedogled, napovedi pa kažejo, da bomo imeli v Sloveniji po koncu krize pomanjkanje delovne sile. Potrudili se bodo, da bi dosegli cilj varna starost za vse generacije, ob tem pa se je strinjal tudi z očitki, da pokojninski sistem ne bo mogel rešiti vsega.