Vprašanje plač policistov je še vedno glavna ovira pri sklepanju kolektivne pogodbe za javni sektor. Foto: RTV SLO
Vprašanje plač policistov je še vedno glavna ovira pri sklepanju kolektivne pogodbe za javni sektor. Foto: RTV SLO

Združenje šestih sindikatov je zapisalo, da je vlada ponovno skušala zaobiti njihova stališča. Poskusi vlade niso konstruktivni in ne prispevajo k uspešnemu zaključku pogajanj, so še navedli, zato bodo zahtevali takojšen pogovor z ministrom za javno upravo Gregorjem Virantom.

Konfederacija sindikatov javnega sektorja združuje Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, Sindikat zdravstva in socialnega varstva, Policijski sindikat, Sindikat delavcev v zdravstveni negi, Neodvisni sindikat delavcev ljubljanske univerze in Sindikat delavcev v pravosodju. Ker zastopajo več kot 74.000 delavcev, si želijo, da bi vlada njihove predloge obravnavala enakovredno s predlogi pogajalskih skupin drugih sindikatov.

Kot je znano, se konfederacija zavzema za višji plačni razred policistov, s čimer bi delo policistov uvrstili višje od dela primerljivih poklicev - carinika, vojaka, paznika, gasilca in izterjevalca, kar je povzročilo spor z ministrom Virantom. Prav ta predlog predstavlja največjo težavo pri zaključevanju pogajanj za sklenitev kolektivne pogodbe za javni sektor, ki bi uredila plače za 155.000 javnih uslužbencev.