Obe krajevni skupnosti sta po besedah poslanca Anderliča izpolnjevali predpisane pogoje, zato je tudi sledil referendum, a je po sprejetju zakona ob prvem glasovanju državni svet vložil veto, zakon pa ob ponovnem glasovanju ni dobil zadostne podpore. Foto: MMC RTV SLO
Obe krajevni skupnosti sta po besedah poslanca Anderliča izpolnjevali predpisane pogoje, zato je tudi sledil referendum, a je po sprejetju zakona ob prvem glasovanju državni svet vložil veto, zakon pa ob ponovnem glasovanju ni dobil zadostne podpore. Foto: MMC RTV SLO
Ankarančani in Mirnčani z zahtevami v DZ

Na Mirni so v treh dneh, od 9. do 11. maja, zbrali 1.452 podpisov, kar je 67,35 odstotka vseh tamkajšnjih volilnih upravičencev. V Ankaranu je podpise prispevalo 2.621 oziroma 53,19 odstotka volilnih upravičencev. S podpisi državni zbor, ustavno sodišče in vlado pozivajo, naj omogočijo ustanovitev novih občin in izbiranje njihovih vodstev že na letošnjih lokalnih volitvah.

Mirna ima široko podporo
Predstavniki skupnosti poudarjajo, da bi zakonodajalec moral spoštovati voljo, ki so jo prebivalci obeh krajevnih skupnosti večinsko izrazili na referendumih 8. novembra lani in zdaj ponovno še s podpisi podpore. Mirna Barica Kraljevski, predsednica sveta krajevne skupnost Mirna, je pojasnila, da se ne morejo sprijazniti z ravnanjem DZ-ja, ki ne spoštuje referendumske volje in ustavne pravice do sodelovanja pri upravljanju javnih zadev.

Poudarila je, da je podporo samostojni občini že dvakrat izrazil občinski svet občine Trebnje, iz katere bi se Mirna izločila, novo občino pa podpirajo tudi vse politične stranke v občini Trebnje. Prav tako sta podporo zagotovila župana dveh manjših sosednjih občin Mokronog-Trebelno in Šentrupert, s katerimi so načrtovali tesnejše sodelovanje. Dogovorjeni so za nekaj projektov, ki pa jih, če bodo ostali krajevna skupnost, ne bomo mogli uresničiti.

"Mestna občina Koper je neustavna"
Vodja pobude za ustanovitev občine Ankaran Gregor Strmčnik je spomnil tudi na 12 let staro odločbo ustavnega sodišča o neustavnosti Mestne občine Koper, iz katere se želi Ankaran izločiti. Referendum je po njegovih besedah po svoje dal tudi zeleno luč za realizacijo te odločbe v enem delu koprske občine.

Pet poslancev vložilo nova zakona
Prizadevanja za obe novi občini je javno podprl poslanec LDS-a Anton Anderlič, ki je tudi prvopodpisani pod pobudo za ustanovitev občine Mirna. Obe pobudi sta po njegovih besedah v vseh postopkih izpolnjevali predpisane pogoje. Zato je državni zbor tudi potrdil zakon o ustanovitvi, a so državni svetniki vložili veto. Na vnovičnem glasovanju je v parlamentu zmanjkal en glas podpore za ponovno potrditev zakona, s katerim bi v Ankaranu in Mirni dobili svoji občini, občina Sveti Jurij pa bi se preimenovala v občino Sveti Jurij ob Ščavnici.

Predstavniki krajevnih skupnosti Mirna in Ankaran so zato na ustavno sodišče vložili pritožbo na zakonodajni postopek ustanavljanja omenjenih občin. Skupina petih poslancev je v parlamentarni postopek vložila dva nova, tokrat ločena predloga za ustanovitev občin Ankaran in Mirna.

Predlagali so skrajšani postopek, kar je kolegij predsednika DZ-ja zavrnil. Anderlič je povedal, da so v torek podali zahtevo za prvo obravnavo zakonov, dali pa bodo tudi pobudo, da se s to točko razširi dnevni red seje DZ-ja, ki se začne v ponedeljek. Če pri tem ne bodo uspešni, bodo znova zahtevali izredno sejo DZ-ja.

Ankarančani in Mirnčani z zahtevami v DZ