V Mirni od državnega zbora pričakujejo takojšen sklic izredne seje, na kateri bi odločali o ustanovitvi Občine Mirna. Foto: Krajevna skupnost Mirna
V Mirni od državnega zbora pričakujejo takojšen sklic izredne seje, na kateri bi odločali o ustanovitvi Občine Mirna. Foto: Krajevna skupnost Mirna

Tako bi lahko prebivalci Krajevne skupnosti Mirna sodelovali na letošnjih rednih lokalnih volitvah v občinah, ki bi bile oblikovane po volji ljudi. Koordinator neodvisnega strokovnega in operativnega odbora za ustanovitev Občine Mirna Dušan Skerbiš je dejal, da so se za zbiranje podpisov odločili zaradi nezadovoljstva z dogajanjem v državnem zboru. Ljudje bodo z imenom in priimkom izrazili svojo željo, da aktivnosti v državnem zboru stečejo tako, kot morajo.

Poudaril je, da je referendumska odločitev tista, ki vodi k Občini Mirna. "Če se referenduma ne spoštuje in ne upošteva, ne vem, ali bomo Mirnčani sploh lahko še šli na kakšen referendum in verjeli, da bo naša volja upoštevana, če že te jasno izražene referendumske volje o Občini Mirna državni zbor ne upošteva."

Podpisniki bodo podpise vladi, državnemu zboru in ustavnemu sodišču predali v sredo, vlado pa ob tem pozivajo, naj zagotovi, da predlog zakona o lokalni samoupravi, ki ga je vložila sredi aprila, ne bo vplival na postopek ustanovitve občin Mirna in Ankaran. Od državnega zbora pričakujejo takojšen sklic izredne seje in skrajšani postopek obravnave predlogov zakonov o ustanovitvi občin Mirna in Ankaran. Ustavno sodišče ob tem prosijo, da njihovo vlogo za ustavno presojo obravnava absolutno prednostno.