Ljudmila Novak je v spremstvu svoje ekipe vložila kandidaturo. Foto: BoBo
Ljudmila Novak je v spremstvu svoje ekipe vložila kandidaturo. Foto: BoBo
Ljudmila Novak
Novakova je povedala, da bo njena prednostna naloga na tej funkciji delovati za to, da bo Slovenija pravična država. Foto: BoBo

Kot je napovedala Novakova, bo kot predsednica sprožala razprave in se tudi z vlado pogovarjala o tem, kaj teži državljane in na katerih področjih naša država ni dovolj pravična in uspešna. Prizadevala si bo, da bodo zakoni za vse enako veljali, prav tako tudi za uspešno Slovenijo, v kateri bodo mladi našli in izkoristili svoje priložnosti. "Mladi imajo ogromno znanja, idej in vizijo. Ker si želim, da bi Slovenija postala ena od najbolj uspešnih držav na svetu, za kar ima potenciale, si bom za to prizadevala," je dejala.

Poudarila je, da ima kot žena, državljanka, mati, babica in predsednica stranke rada ljudi, življenje in domovino Slovenijo, zato meni, da je lahko dobra predsednica vseh državljanov.

Na vprašanje, ali se kaj boji drugih tekmecev oz. predvsem tekmic, ki jih je po napovedih vse več, je odgovorila: "Veselim se, da so se tudi druge ženske odločile za kandidaturo in da bodo imeli slovenski državljani veliko možnosti za izbiro. Državljani bodo pa izbrali nekoga, za katerega bodo menili, da je najbolj primeren ali primerna." Novakova tudi glede na odzive državljanov pričakuje uvrstitev v drugi krog.

Volivci se odločajo po svoji presoji
Glede špekulacij, da bi ji lahko glasove kradla tudi Angelca Likovič, ki je napovedala kandidaturo s podporo Gibanja za otroke in družine, je Novakova odgovorila, da nihče nikomur ne krade glasov. "Volivci se pač odločajo po svoji presoji in vsakdo ima pravico, da kandidira, če izpolnjuje pogoje," je dodala.

Poleg NSi-ja je sicer med parlamentarnimi strankami svojega kandidata za zdaj določila le SMC, svet stranke je v četrtek podprl kandidaturo njihove ministrice Maje Makovec Brenčič. SD je napovedala podporo aktualnemu predsedniku republike Borutu Pahorju, v nekaterih drugih strankah so pojasnili, da na volitvah ne bodo nastopili s svojim kandidatom, odločitev največje opozicijske stranke SDS pa je pričakovati v soboto. Prav tako nastop na volitvah napoveduje več kandidatov zunajparlamentarnih strank in neodvisnih kandidatov.