KPK ji ni dal več časa za pojasnjevanje. Foto: BoBo
KPK ji ni dal več časa za pojasnjevanje. Foto: BoBo


Komisija (KPK) je sicer enak predlog glede magnetograma že poslala vladi Bratuškove. Magnetogram seje vlade KPK sicer ima, a meni, da tajnost podatka ni utemeljena. Nekdanjo vlado Bratuškove so zato že 22. avgusta pozvali, naj oznako tajnosti z dokumenta umakne, a tega ni storila. Zato so v petek tak predlog naslovili še na novo vlado Mira Cerarja.

.
Po mnenju KPK-ja je zaradi preglednega obveščanja javnosti in pravice državljank ter državljanov Slovenije do informiranosti glede izbire slovenskih kandidatov za evropskega komisarja ključnega pomena, da bo magnetogram seje vlade javen v najkrajšem mogočem času.

Bratuškova ima do torka tudi čas za odgovor na osnutek vmesnega poročila komisije glede postopka izbire kandidatov za evropskega komisarja. Pošta ji je bila v poštni predal vložena 27. septembra, za pojasnitev pa ima Bratuškova na voljo sedem delovnih dni.

Zastopnik Bratuškove Aleksander Čeferin je sicer prosil za podaljšanje roka za odgovor, a tega komisija ni odobrila. Čeferin je tudi predlagal izločitev celotnega senata KPK-ja iz preiskave postopka izbire kandidata za evropskega komisarja, saj naj bi predsednik komisije Boris Štefanec s kritičnimi izjavami o Bratuškovi pokazali pristranskost. Odgovora KPK-ja na ta predlog Čeferin še ni prejel.