Štefanec meni, da v primeru Bratušek ni izkazal pristranskosti. Foto: BoBo
Štefanec meni, da v primeru Bratušek ni izkazal pristranskosti. Foto: BoBo
Čeferin meni, da je Štefanec s kritičnimi izjavami o Bratuškovi pokazal pristranskost. Foto: BoBo

Predsednik KPK-ja Boris Štefanec bi se iz preiskave postopka izbire kandidata za evropskega komisarja izločil sam, če bi imel občutek, da je pristranski, je dejal.

Čeferin meni, da je Štefanec s kritičnimi izjavami o Bratuškovi pokazal pristranskost. Štefanec pa je danes novinarjem zatrdil, da ni nikoli zavajal javnosti, vse njegove izjave pa so po njegovih besedah brez dvoma točne.

Štefanec je bil v sredo namreč kritičen do Bratuškove in med drugim dejal, da v današnjih časih posamezniki nimajo niti toliko integritete, da bi sprejeli pošto državnih organov; aroganca do državljanov pa se je razširila tudi na imenovanja na položaje v mednarodnih institucijah. Po Čeferinovem mnenju je Štefanec s temi izjavami "jasno pokazal, da je pristranski" in da v tej zadevi ne more odločati.

Predsednik protikorupcijske komisije je spomnil, da so Čeferinu osnutek vmesnega poročila poslali v sredo. Glede na to, da iz Ljubljane v Grosuplje ni tako daleč, je Štefanec prepričan, da bi pošta to morala vročiti v četrtek ali najpozneje danes. V četrtek ga sicer Čeferin, kot je dejal, še ni imel, danes pa je odsoten, zato dodatnih pojasnil ni mogel dati.

Kot je pojasnil Štefanec, rok sedmih delovnih dni, v katerem mora nekdanja premierka in kandidatka za evropsko komisarko Alenka Bratušek odgovoriti na osnutek vmesnega poročila, teče od sobote, ko je Pošta Slovenije potrdila, da je bil osnutek poročila dan v njen predalčnik. Čeferin je po njegovih besedah prosil za podaljšanje roka, a senat o tem še ni odločil.

V igri tudi izločitev drugih članov senata
Senat bo odločal tudi o izločitvi njegovih članov iz postopka v primeru Bratušek, zato Štefanec postopkov za zdaj ne more komentirati.

Čeferin je sprva sicer napovedal, da bodo predlagali izločitev predsednika Štefaneca, po premisleku pa so se odločili za izločitev celotnega senata.